- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Το μυστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΕπιμέλεια: Αμάντα Μιχαλοπούλου |
|
Sorry mate, won't work any more.
Στην καρδιά κάθε ενδιαφέρουσας αφήγησης κρύβεται ένα μυστικό, κάτι που δεν γνωρίζει ο αφηγητής, ή ο αναγνώστης, ή και οι δυο τους. Ένας ρευστός, απροσδιόριστος πυρήνας που μας κάνει να σκιρτούμε όταν κάποιος ψιθυρίζει.Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου ζήτησε από 17 νέους συγγραφείς, μαθητές της στη δημιουργική γραφή, να γράψουν ιστορίες γύρω από κάποιο μυστικό που αποκαλύφθηκε ή έμεινε για πάντα κρυμμένο. Συγκεντρώθηκαν έτσι 17 διηγήματα για μυστικά που δημιούργησαν ενοχές, θυμό, επιθυμία για εκδίκηση, ακόμα και απρόβλεπτη αδράνεια. Μυστικά μικρά και μεγάλα που ανατέμνουν την κρυφή ζωή, την παραβατικότητα, την ιερότητα της εξομολόγησης. Μυστικά που μας ενθαρρύνουν να ξεσκεπάσουμε νοερά, καθώς διαβάζουμε, τα δικά μας μυστικά και τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων. Η συλλογή συμπληρώνεται από ένα ακόμα μυστικό, εκείνο της συμβίας στο διήγημα του Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου». Η «Ψυχολογία Συριανής συζύγου» είναι μια απόπειρα να παρακολουθήσουμε τη μυστική ζωή των παραμελημένων δευτεραγωνιστών στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αλλά κι ένα παιχνίδι των νέων συγγραφέων που διασκεδάζουν ακόμα γράφοντας, που μεταμορφώνονται σε Homo Ludens.
Γράφουν οι: Γιάννης Γορανίτης, Γιολάντα Γραμματικάκη, Ευγενία Δούρου, Κατερίνα Καζολέα, Ευδοκία Κατσουρού, Λένα Κομίνη, Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη, Ηλιάνα Κωτσίλα, Δήμητρα Λουκά, Άννα Μερτζάνη, Ντομινίκ Ανδρεάδου-Μολίν, Αθηνά Μπαλή, Εύη Μυλωνάκη, Χριστίνα Ντούση, Μυρτώ Σεϊζάνη, Μαρίνα Τουπάι και Όλγα Κοζάκου-Τσιάρα.
Τα έσοδα από την πρώτη έκδοση θα διατεθούν για τις υπηρεσίες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα».
Η Ντομινίκ Ανδρέαδου-Μολίν ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα, γεννήθηκε όμως στη Θεσσαλονίκη το 1959 και έζησε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στη Γαλλία γαλλική λογοτεχνία, αρχαία και συγκριτική, και αργότερα γραφολογία. Δίδαξε γαλλικά στην ιδιωτική εκπαίδευση επί μια εικοσαετία και συνεργάστηκε με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Για μεγάλο διάστημα υποστήριξε με εθελοντική εργασία πολιτιστικές δράσεις και βοήθησε στη λειτουργία ενός οικοτροφείου στη Χαράρ της Αιθιοπίας. Σήμερα ασκεί το επάγγελμα της γραφολόγου συμβούλου. Διαβάζει με μανία, ταξιδεύει όποτε της δοθεί η ευκαιρία και επιμένει στην αναλογική φωτογραφία. Τα τελευταία χρόνια γράφει διηγήματα. Έχει δημοσιεύσει στο περιοδικό Book Press και στο blog People and Ideas.
Ο Γιάννης Γορανίτης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος και μεταφραστής. Διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων 24, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη. Τον Ιούνιο του 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενος στην Πεζογραφία» του περιοδικού
Ο Αναγνώστης.
Η Γιολάντα Γραμματικάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Έχει μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα και στις Διοικητικές Επιστήμες, και έχει δουλέψει σε τράπεζες και εμπορικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον Αναγνώστη, στο Φρέαρ, στο Διάσελο, στο Κ της Καθημερινής και συνεργάζεται με το insidestory.gr.
Η Ευγενία Δούρου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, όπου σπούδασε ελληνική φιλολογία. Το «Η Έλσα δε θέλει να φοβάται, θέλει να την αγαπούν» είναι το πρώτο της διήγημα.
H Kατερίνα Καζολέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία, φιλολογία και ιστορία τέχνης. Εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Συμμετείχε στη συγγραφή λημμάτων στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών των εκδόσεων Μέλισσα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών Τέχνης AICA. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Βήμα, Ελευθεροτυπία, Νέα της Τέχνης, Εντευκτήριο, Έψιλον, Μανδραγόρας). Το 2015 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Νότος.
Η Ευδοκία Κατσουρού κατάγεται από τη Νάξο. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής.
Η Όλγα Κοζάκου-Τσιάρα γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1946 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας. Έκανε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και σχεδίων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εξέδωσε το βιβλίο Εισαγωγή στην Εικαστική Γλώσσα (εκδόσεις Gutenberg) και τη συλλογή διηγημάτων Ο γάργαρος βυθός (εκδόσεις Gutenberg), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος Κύπρου το 1996. Εξέδωσε επίσης το Ελεύθερο Σχέδιο, με ποιήματα και σχέδια και το ΤΑ Δ’ ΑΦΡΟΔΙΤΑ ΔΕΙΞΕΝ ΤΑΝ ΟΔΥΝΑΝ με ποιήματα και ζωγραφική. Δημοσίευσε διηγήματα στα περιοδικά Κυπριακά Χρονικά, Άνευ, Διάσελο, Book Press και Φρέαρ.
Η Λένα Κομίνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Διήγημά της έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο της Εταιρίας Συγγραφέων Ιωάννης Ζεμενός, Α΄ Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας (εκδόσεις Αίολος). Από τη συμμετοχή της στο καλλιτεχνικό εργαστήριο της Αμάντας Μιχαλοπούλου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα «Εκτός Εαυτού» προέκυψε το έργο της ΤΟP 10, με το οποίο συμμετείχε στην Biennale Θεσσαλονίκης το 2015, προσκεκλημένη της ομάδας Depression Era. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα ιστολόγια Βook Press, Ιστορίες Μπονζάι, Φρέαρ καθώς και στο περιοδικό Διάσελο και στη μηνιαία εφημερίδα Molonoti.
Η Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι απόφοιτη του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Διάσελο, Ο Αναγνώστης, Φρέαρ και στο ψηφιακό βιβλίο Μήνυμα σε Μπουκάλι, 50 μικροδιηγήματα που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό «100 λέξεις σε 24 ώρες», έκδοση της Ανοικτής Βιβλιοθήκης και του Fractal.
Η Ηλιάνα Κωτσίλα γεννήθηκε το 1979 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο και στην Ξάνθη. Είναι πολιτικός μηχανικός και από το 2003 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το Διάσελο, το Fractal και το Φρέαρ.
Η Δήμητρα Λουκά γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1970. Είναι φιλόλογος και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στον Αναγνώστη, στην Book Press, στο Φρέαρ, στο Fractal και στο Διάστιχο. Η συλλογή διηγημάτων της Κόμπο τον κόμπο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη.
Η Άννα Μερτζάνη γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε και εργάστηκε δύο χρόνια στο Newcastle-under-Lyme της κεντρικής Αγγλίας και αποφοίτησε με μεταπτυχιακές σπουδές από το Keele University πάνω στη Νομική και Προνοιακή Προστασία των Ανηλίκων. Επιπλέον
σπούδασε φωτογραφία και θέατρο στην Ελλάδα. Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα με τίτλο Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; (εκδόσεις Απόπειρα), βασισμένο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ήταν εξωτερική συνεργάτρια του ενθέτου για τα παιδιά Ερευνητές της εφημερίδας Καθημερινή με θέματα κοινωνικά και φιλοσοφικά. Έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολούνται με παιδιά στο περιθώριο. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Fractal, Book Press και Εντευκτήριο.
Η Αθηνά Μπαλή γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974 και είναι κειμενογράφος. Έχει δημοσιεύσει διηγήματά της στο περιοδικό Διάσελο, στην Book Press, σε συλλογές διηγημάτων των εκδόσεων Καλέντης (μετά από διάκρισή της σε λογοτεχνικό διαγωνισμό) και Κέδρος, στην ιστοσελίδα του Μισέλ Φάις και στο ένθετο Βιβλίο του Ελεύθερου Τύπου. Έχει επίσης εκδώσει το εκπαιδευτικό βιβλίο για παιδιά Ταιριάζω & Μαθαίνω, Οι Θεοί του Ολύμπου σε συνέχεια της ομότιτλης εφαρμογής (mobile app) την οποία και επιμελήθηκε κειμενικά. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.
Η Εύη Μυλωνάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε νομικά και ασχολήθηκε με τη μαχόμενη δικηγορία περίπου δεκαεπτά χρόνια. Από το 2015 ξεκίνησε να ασχολείται πιο εντατικά με τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία. Είναι επίσης μέλος συλλογικοτήτων σχετικών με τα δικαιώματα των κρατουμένων, των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Λαϊκός Δρόμος και Εποχή καθώς και στο περιοδικό Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης. Διαβάζει πολύ, αλλά είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τη δημιουργική γραφή.
Η Χριστίνα Ντούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο University of Kent, και εργάζεται ως δικηγόρος. Διηγήματα και κείμενά της έχουν δημοσιετεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους (Διάσελο, Book Press, Φρέαρ, Fractal, Dimart, Ιστορίες Μπονζάι, Ταξίδια της Καθημερινής).
Η Μυρτώ Σεϊζάνη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Σπούδασε παιδαγωγική στο Βέλγιο κι εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει δύο ενήλικα παιδιά. Τα ενδιαφέροντά της είναι η λογοτεχνία, το γράψιμο και τα ταξίδια. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά της Το Γερμανάκι, με θέμα τη μετανάστευση.
Η Μαρίνα Τουπάι γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1938. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αυστρία και ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιδιωτικών έργων. Παράλληλα εργάστηκε εθελοντικά στην Ελληνική Εταιρεία της Ατομικής Ψυχολογίας του Αlfred Adler ως συντονίστρια ομάδων μελέτης για γονείς και ενήλικες. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιστορία, τη λογοτεχνία και της αρέσει να γράφει. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά Διάσελο και Νέα Εστία.
Εκδόσεις: Θεμιστοκλέους 104, 10681 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3816310, fax. 210 3801331
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Όροι & Προϋποθέσεις