Η ροδιά μονάχα ξέρειΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΜυθιστόρημαΜετάφραση: |
|
Sorry mate, won't work any more.
Ο νεαρός Τζαουάντ γεννιέται σε μια οικογένεια σιιτών μουσουλμάνων και μεγαλώνει στη Βαγδάτη. Τα καλοκαίρια εξοικειώνεται με την απόκοσμη δουλειά του πατέρα του, μαθαίνοντας κι αυτός να εκτελεί τις ιεροπραξίες πριν από την ταφή. Αλλά ο ίδιος νιώθει να πνίγεται μέσα στο μγέσιλ, το μέρος όπου γίνεται η προετοιμασία των νεκρών. Κάποια στιγμή αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογενειακή παράδοση και επιλέγει να ακολουθήσει το όνειρό του, να σπουδάσει γλύπτης. Όμως τα ιστορικά γεγονότα δεν εξελίσσονται με βάση τις επιθυμίες των απλών ανθρώπων. Η δικτατορία του Σαντάμ Χουσέιν, ο μακροχρόνιος πόλεμος με το Ιράν και οι οικονομικές κυρώσεις της δεκαετίας του 1990 καταστρέφουν την κοινωνική δομή του Ιράκ. Από το 2003, με την εισβολή και τη στρατιωτική κατοχή των Αμερικανών στη χώρα, η σεκταριστική βία εκτραχύνεται. Τα πτώματα πλέον στοιβάζονται και ο καλλιτέχνης αναγκάζεται να επιστρέψει σε μια ανατριχιαστική συνθήκη όπου τα πάντα σμιλεύονται από τον θάνατο και όχι την αισθητική. Ο Σινάν Αντούν, με τούτο το αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, αφηγείται σπαρακτικά την πρόσφατη, περίπλοκη, τραγική μοίρα της πατρίδας του. Ένας ελεγειακός ύμνος στην ομορφιά της ζωής.
«Ένα από τα πιο συνταρακτικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ».
Αλμπέρτο Μανγκέλ
«Ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα, ένα στιβαρό αριστούργημα».
The National
«Αυτό είναι το κατεξοχήν ιρακινό μυθιστόρημα. Το πανόραμα του πόνου στην ολότητά του, ένα εγχείρημα επίπονο που απαιτεί την τέλεια προσέγγιση. Ο Σινάν Αντούν εμφανίζει μπροστά στα μάτια μας τα τραύματα μιας ολόκληρης χώρας. Αυτό είναι το καλύτερο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί για την ιρακινή τραγωδία».
Al-Hayat
«Ο Σινάν Αντούν, με το δεύτερο μυθιστόρημά του, γίνεται ο χρονογράφος του ιρακινού εφιάλτη. Ο θάνατος συνιστά την κεντρική μεταφορά αυτού του βιβλίου που έρχεται να μας στοιχειώσει. Υπέροχη αφήγηση, προσηλωμένη στη σκληρή πραγματικότητα. Η γενεαλογία της εκτεταμένης καταστροφής στο σύγχρονο Ιράκ, από τη δικτατορία στην κατοχή και από εκεί στον εμφύλιο πόλεμο. Ένα κείμενο που, πρωτίστως, δοξάζει την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος».
Al-Akhbar
«Μια συγκλονιστική αφήγηση που διερευνά τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ ζωής και θανάτου και χρησιμοποιεί την ομορφιά και την τέχνη ως έννοιες λυτρωτικές».
L'Obs