«Στο σπίτι του πατέρα » | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο σπίτι του πατέρα

και άλλες ιστορίες

Επίμετρο: Αβραάμ Β. Γεοσούα

Μετάφραση:
Χρυσούλα Κ. Παπαδοπούλου

Στο σπίτι του πατέρα
  • ISBN: 978-960-03-6615-0
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 144
  • 30 Σεπτεμβρίου 2019
  • € 12,00

Περίληψη

O άρχοντας Αχιέζερ καταφθάνει από τη Διασπορά στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ. Αναζητεί τον ιδανικό σύντροφο για τη μονάκριβη θυγατέρα του και παράλληλα χτίζει έναν οίκο για τον Κύριο αλλά και τον μελλοντικό του γαμπρό, έναν ραβίνο από την Πολωνία. Όμως ο μάστορας που φιλοτεχνεί την εντυπωσιακή κιβωτό της συναγωγής, έρχεται να αποκαλύψει την ψυχική απόσταση που χωρίζει τους νεόνυμφους. Στη Βιέννη, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ένας γιατρός παντρεύεται μια όμορφη νοσοκόμα η οποία του έχει κλέψει την καρδιά. Ωστόσο η σχέση τους δηλητηριάζεται απρόσμενα από το παρελθόν, ο δεσμός τους γίνεται τοξικός και η αμοιβαία θλίψη διαβρώνει σιγά σιγά την αγάπη τους. Ένας μάλλον άσωτος γιος, την παραμονή του Πέσαχ, επιστρέφει στη γενέτειρά του με σκοπό να συναντήσει τον πατέρα του ύστερα από πολλά χρόνια. Το αγωνιώδες πρόβλημα είναι ότι δεν θυμάται πού βρίσκεται το σπίτι του. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει έντεκα χαρακτηριστικά διηγήματα του νομπελίστα συγγραφέα Σμουέλ Γιοσέφ Αγκνόν, ενός αριστοτέχνη του μεταφυσικού μετεωρισμού και της υπαρξιακής αμφισημίας. Υπήρξε ο θεμελιωτής της σύγχρονης εβραϊκής λογοτεχνίας και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

 

«Τον Σμουέλ Γιοσέφ Αγκνόν, τον πατριάρχη της σύγχρονης εβραϊκής πεζογραφίας, τον θεωρώ έναν από τους λογοτεχνικούς μου μέντορες. Η σοφή, λεπταίσθητη, υποδόρια, ειρωνική φωνή του με βοήθησε, όταν ακόμη διαμορφωνόμουν ως συγγραφέας, να βρω τη δική μου φωνή, εν μέρει παλεύοντας να απελευθερωθώ ακριβώς από τα γλωσσικά του μάγια».

Άμος Οζ

Βιογραφικά στοιχεία

Σμουέλ Γιοσέφ Αγκνόν

Ο Σμουέλ Γιοσέφ Αλεβί Τσάτσκες, γνωστός ως Σμουέλ Γιοσέφ Αγκνόν, γεννήθηκε το 1888 στη Γαλικία. Το 1908 μετανάστευσε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη. Τότε δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χα-Όμερ το διήγημά του «Αγκουνότ» απ’ όπου προέκυψε και το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο. Το 1913 μετοίκησε στη Γερμανία και, μετά τη γνωριμία του με τον μαικήνα και εκδότη του Σάλμαν Σόκεν, τα έργα του άρχισαν να κυκλοφορούν από τον ομώνυμο οίκο. Το 1924, ύστερα από πυρκαγιά που κατέστρεψε τα χειρόγραφα και τη συλλογή σπάνιων βιβλίων του, επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου έζησε ως τον θάνατό του, το 1970. Το 1966 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την αφηγηματική του τέχνη, από κοινού με την ποιήτρια Νέλλυ Ζακς. Στην εκτεταμένη πεζογραφία του κυριαρχεί ο εβραϊκός τρόπος ζωής και το στετλ καθώς και η αντίθεσή τους στον νεωτερικό κόσμο. Η γλώσσα και το λεξιλόγιο του Αγκνόν είναι ιδιαίτερα, βασισμένα στην Τορά και τη Ραβινική Γραμματεία.