«Μακριά από το ποτάμι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μακριά από το ποτάμι

Διηγήματα

Στο εξώφυλλο διακρίνεται ο Δημήτρης Πετσετίδης σε μικρή ηλικία με τη μητέρα του.

Μακριά από το ποτάμι
  • ISBN: 978-960-03-6637-2
  • σελ. 160
  • 1 Νοεμβρίου 2019
  • € 8,00

Περίληψη

Εκεί, δίπλα στη μεγάλη φραγκοσυκιά, πελέκησε και κάρφωσε στο χώμα εκείνο τον ξύλινο σταυρό. Κι όταν περνούσε από το μονοπάτι για να πάει στο χωράφι του ή όταν πήγαινε να κοιτάξει το μυλαύλακο –τώρα αυτός ήταν ο μυλωνάς–, άφηνε ένα ματσάκι αγριολούλουδα που τα μάζευε απ’ το δρόμο. 

Κάποτε, όταν πια οι μύλοι έπαψαν να δουλεύουν, γιατί είχαν γίνει εργοστάσια για το άλεσμα ή και γιατί δεν έσπερνε πια κανένας στάρια, ο Χρίστος ξενιτεύτηκε στην Αυστραλία.

Οι άλλοι κάτοικοι του οικισμού δίπλα στο γεφύρι σιγά σιγά αραίωσαν μέχρι που δεν έμεινε κανένας. Άλλος πέθανε, άλλος ξενιτεύτηκε στο εξωτερικό, άλλος έφυγε για τα αστικά κέντρα μετανάστης.

Όμως ο μικρός εκείνος σταυρός υπάρχει ακόμη. Δεν σάπισε το ξύλο του και παραμένει σταθερός λες και έχει ρίζες.

 

Ένας σπουδαίος συγγραφέας στο κύκνειο άσμα του. Στην τελευταία αυτή συλλογή του ο Δημήτρης Πετσετίδης προσεγγίζει με ευαισθησία και ανθρωπιά ατομικά και συλλογικά τραύματα της Κατοχής, του Εμφυλίου αλλά και της Χούντας. Προσωπικά βιώματα, μνήμες που ξεκινούν από τα παιδικά ακόμη χρόνια, γίνονται επεισόδια ενός μεγάλου δράματος. Το Μακριά από το ποτάμι είναι η μυθοπλασία της μνήμης. Ένα βιβλίο για την αγριότητα και τον παραλογισμό μιας εποχής που στοίχειωσε ανεπανόρθωτα την ελληνική κοινωνία και τις γενιές που ακολούθησαν.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης Πετσετίδης

Ο Δημήτρης Πετσετίδης (1940-2017) γεννήθηκε στη Σπάρτη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1964 μέχρι το 1983 άρχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες του σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας (Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Τα Νέα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εξόρμηση, Ποντίκι κ.ά.). Αργότερα συνεργάστηκε με το Αντί (από το 2001 μέχρι το τελευταίο τεύχος του, στις 11-4-2008) και πιο πρόσφατα με τις εφημερίδες Εποχή και Αυγή. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Τα Νέα το 1977 και το 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα: Δώδεκα στο δίφραγκο (Εκδόσεις «Το δέντρο»). Έχει εκδώσει έκτοτε οκτώ συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα. Το 2011 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του.