«Παρατηρήσεις για την εκπαίδευση σε άλλες χώρες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Παρατηρήσεις για την εκπαίδευση σε άλλες χώρες

Μετάφραση:
Χριστόδουλος Λιθαρής

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ξένια Τρύφων

Παρατηρήσεις για την εκπαίδευση σε άλλες χώρες
  • ISBN: 978-960-03-6676-1
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 608
  • 1 Μαρτίου 2021
  • € 30,00

Περίληψη

«Όπως λέει ένα αρχαίο κινεζικό ρητό, με πέτρες από άλλους λόφους μπορείς να γυαλίσεις τον νεφρίτη αυτού εδώ του λόφου». Με αυτά τα απλά αλλά βαθυστόχαστα λόγια, ο καθηγητής Τσου Γιογκσίν μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης – σε μια αναλυτική σύγκριση, χώρα τη χώρα, των εκπαιδευτικών μεθόδων, φιλοσοφιών και οργανωτικών μοντέλων που μετασχηματίζουν την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων σε όλη τη Γη. Τα ταξίδια και οι μελέτες του Γιογκσίν είναι ένα παράθυρο που αποκαλύπτει αυτούς τους κόσμους, αλλά και ένας καθρέφτης της ανάπτυξης της Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης. Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον της παιδείας, του λαού και του έθνους της Κίνας.

Στα δοκίμια του τόμου περιλαμβάνονται:

• ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΑΚΟΥΡΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

• ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΣΑΜΠΑ – ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

• Ο ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

• ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

• ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ – ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στηριγμένος στην εμπειρία του και τις θεωρητικές συλλήψεις του ως πρωτεργάτη εκπαιδευτικών πειραμάτων, ο Τσου Γιογκσίν συγκρίνει και αντιπαραθέτει τις ποικίλες μεθόδους που ανακάλυψε σε άλλες χώρες με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα της Κίνας. Παρουσιάζει τα πορίσματα των ερευνών του από τις επισκέψεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, αποκαλύπτοντας συναρπαστικές αναλογίες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Στη διαδρομή του, εξετάζει διάφορες σχολές σκέψης από αρχαίους Κινέζους στοχαστές μέχρι τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν, καθώς και κάποιους από τους σημαντικότερους σύγχρονους καινοτόμους διανοητές.

«Ως αναπτυσσόμενη χώρα, έχει σημασία να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε τις εκπαιδευτικές εμπειρίες των αναπτυγμένων χωρών» γράφει ο Γιογκσίν. «Εκεί όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει και η ανθρωπότητα».

Βιογραφικά στοιχεία

Τσου Γιογκσίν

Ο καθηγητής Τσου Γιογκσίν, γεννημένος το 1958, είναι μια κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης στην Κίνα. Είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης για την Προώθηση της Δημοκρατίας στην Κίνα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της 12ης Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου. Επίσης έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Κινεζικού Εκπαιδευτικού Ομίλου. Είναι αντιπρόεδρος της Ερευνητικής Ένωσης Γιε Σενγκτάο, τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σουτσόου και προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και στο Πανεπιστήμιο Τονγκτζί της Σαγκάης. Για το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως «60 Μεγάλοι Πρωτεργάτες των 60 Χρόνων Εκπαίδευσης στην Κίνα» (2009), «30ή Επέτειος Μεταρρυθμίσεων και Ανοίγματος: Πρόσωπο της Χρονιάς στον Τομέα της Εκπαίδευσης στην Κίνα» (2008), «10 Κορυφαίες Νέες Μορφές στη Μεταρρύθμιση της Κίνας» (2007) και «10 Κορυφαίες Ελίτ στην Εκπαίδευση της Κίνας» (2006). Επίσης έχει τιμηθεί ως «Εξέχων Εκπαιδευτικός της Σύγχρονης Κίνας», έχει καταταχθεί στα «10 Εκπαιδευτικά Ταλέντα της Κίνας», στην «Πρώτη Δεκάδα του Πνευματικού Πλούτου και της Νοημοσύνης της Κίνας» και έχει λάβει τον τίτλο του «Εκπαιδευτικού Ταλέντου της 30ής Επετείου Μεταρρυθμίσεων και Ανοίγματος της Κίνας».

Ο Τσου Γιογκσίν είναι ο εμπνευστής του νέου εκπαιδευτικού πειράματος στην Κίνα. Από το 2000 έχουν διεξαχθεί νέα εκπαιδευτικά πειράματα σε πάνω από 5.200 πειραματικά σχολεία σε 29 επαρχίες και αυτόνομες περιοχές της Κίνας. Σχεδόν έξι εκατομμύρια εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν συμμετάσχει στα πειράματα αυτά που έχουν στόχο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης στην Κίνα μέσω συγκεκριμένων δράσεων.

Το θεωρητικό έργο του Τσου Γιογκσίν είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Στην Κίνα έχουν εκδοθεί πάνω από 30 βιβλία του και έχουν δημοσιευθεί πάνω από 400 άρθρα του. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, όπως στα κορεατικά, ιαπωνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά, ισπανικά, αραβικά κ.ά.




Βιβλιογραφία