Παρατηρήσεις για την εκπαίδευση σε άλλες χώρεςΔΟΚΙΜΙΑΜετάφραση: Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ξένια Τρύφων |
|
Sorry mate, won't work any more.
«Όπως λέει ένα αρχαίο κινεζικό ρητό, με πέτρες από άλλους λόφους μπορείς να γυαλίσεις τον νεφρίτη αυτού εδώ του λόφου». Με αυτά τα απλά αλλά βαθυστόχαστα λόγια, ο καθηγητής Τσου Γιογκσίν μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης – σε μια αναλυτική σύγκριση, χώρα τη χώρα, των εκπαιδευτικών μεθόδων, φιλοσοφιών και οργανωτικών μοντέλων που μετασχηματίζουν την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων σε όλη τη Γη. Τα ταξίδια και οι μελέτες του Γιογκσίν είναι ένα παράθυρο που αποκαλύπτει αυτούς τους κόσμους, αλλά και ένας καθρέφτης της ανάπτυξης της Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης. Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον της παιδείας, του λαού και του έθνους της Κίνας.
Στα δοκίμια του τόμου περιλαμβάνονται:
• ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΑΚΟΥΡΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
• ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΣΑΜΠΑ – ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
• Ο ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
• ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
• ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ – ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στηριγμένος στην εμπειρία του και τις θεωρητικές συλλήψεις του ως πρωτεργάτη εκπαιδευτικών πειραμάτων, ο Τσου Γιογκσίν συγκρίνει και αντιπαραθέτει τις ποικίλες μεθόδους που ανακάλυψε σε άλλες χώρες με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα της Κίνας. Παρουσιάζει τα πορίσματα των ερευνών του από τις επισκέψεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, αποκαλύπτοντας συναρπαστικές αναλογίες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Στη διαδρομή του, εξετάζει διάφορες σχολές σκέψης από αρχαίους Κινέζους στοχαστές μέχρι τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν, καθώς και κάποιους από τους σημαντικότερους σύγχρονους καινοτόμους διανοητές.
«Ως αναπτυσσόμενη χώρα, έχει σημασία να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε τις εκπαιδευτικές εμπειρίες των αναπτυγμένων χωρών» γράφει ο Γιογκσίν. «Εκεί όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει και η ανθρωπότητα».