«Νοσταλγία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νοσταλγία

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Βίκτωρ Ιβάνοβιτς

Νοσταλγία
  • ISBN: 978-960-03-6696-9
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 464
  • 5 Ιουλίου 2021
  • € 20,00

Περίληψη

Η Νοσταλγία είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που διαρθρώνεται σε πέντε νουβέλες, οι οποίες διασταυρώνονται σε μια ενιαία επικράτεια όπου η μνήμη συναντά το όνειρο. Ανοίγει με τον «Ρουλετίστα», την απίθανη ιστορία ενός φουκαρά που δεν είδε ποτέ την τύχη να του χαμογελά, ο οποίος όμως πλουτίζει, άθελά του, συμμετέχοντας σε μακάβριους γύρους του ρωσικού παιχνιδιού, και κλείνει με τον «Αρχιτέκτονα», την περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου που αποκτά εμμονή με τον ήχο της κόρνας του αυτοκινήτου του, χωρίς ωστόσο να υποψιάζεται τα αποτελέσματα, την επερχόμενη αποκάλυψη. Μεσολαβούν φαντασμαγορικοί αφηγηματικοί μαίανδροι, εφιαλτικοί και εκστατικοί. Στον «Λοξοπάλαβο», ένας μεσσίας προεφηβικής ηλικίας χάνει κάθε δύναμη όταν αφυπνίζεται η δική του σεξουαλικότητα και καταδιώκεται από τους οπαδούς του. Στους «Διδύμους», ο συγγραφέας διερευνά τις αλλόκοτες διαστάσεις της νεανικής οργής, ενώ στο «ΡΕΜ» ξετυλίγει το πεπρωμένο μιας ώριμης γυναίκας, η οποία έχει ερωτευτεί έναν φοιτητή στο κομμουνιστικό Βουκουρέστι, που ανάγεται έτσι, σκοτεινό και μαγευτικό συνάμα, στην κατηγορία της οικουμενικής πόλης. Το βιβλίο που καθιέρωσε τον Μίρτσεα Καρταρέσκου ως τον κορυφαίο λογοτέχνη της σημερινής Ρουμανίας.

 

«Ένα βιβλίο διόλου κοινό, μια ξαφνική λάμψη στο ξέθωρο στερέωμα των ευρωπαϊκών γραμμάτων».

Le Monde

 

«Ο Καρταρέσκου είναι ένας ψυχεδελικός Προυστ, ένας φιλολογικός γευσιγνώστης της Αποκαλύψεως ο οποίος, συγχρόνως, απολαμβάνει τα λεπτά αρώματα του απομεσήμερου των παιδικών του χρόνων».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

«Η Νοσταλγία είναι γοητευτική, γεμάτη πάθος και εκπλήξεις – όπως μόνο η γνήσια λογοτεχνία καταφέρνει να είναι».

Los Angeles Times

 

«Δημιουργός ενός κόσμου που ισορροπεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ο Καρταρέσκου αποτελεί όντως μια αποκάλυψη».

El País

 

«Ένας συγγραφέας που είχε ανέκαθεν εξασφαλισμένη τη θέση του σε έναν αστερισμό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Aδελφούς Γκριμ, τον Φραντς Κάφκα, τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον Μπρούνο Σουλτς, τον Χούλιο Κορτάσαρ, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Μίλαν Κούντερα και τον Μίλοραντ Πάβιτς».

Αντρέι Κοντρέσκου

Βιογραφικά στοιχεία

Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Μίρτσεα Καρταρέσκου είναι η εξέχουσα λογοτεχνική φωνή των σύγχρονων ρουμανικών γραμμάτων και ανήκει στους πλέον ρηξικέλευθους δημιουργούς της Ευρώπης. Πολυβραβευμένος και διεθνώς καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1956. Στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης σπούδασε φιλολογία και διδάσκει εκεί ως καθηγητής. Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία της «ομάδας του ’80» (ή της «γενιάς με τα τζιν»), η οποία εισήγαγε τον μεταμοντερνισμό στη ρουμανική λογοτεχνία. Από τα ποιητικά του έργα ξεχωρίζουν τα εξής: Φάροι, βιτρίνες, φωτογραφίες (Faruri, vitrine, fotografii, 1980) και Το Λεβάντε (Levantul, 1989). Τα δύο σημαντικότερα αφηγηματικά του εγχειρήματα είναι η μυθιστορηματική τριλογία Εκτυφλωτικό (Orbitor, 1996-2007), μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, και το πιο πρόσφατο Σολενοειδές (Solenoid, 2015), ένα μνημειώδες έπος επιβλητικών διαστάσεων, ο τίτλος του οποίου αποτελεί νεολογισμό. Με τη Νοσταλγία (Nostalgia, 1993), ένα βιβλίο που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «καλτ αριστούργημα», αναγνωρίστηκε εγκαίρως η αξία του σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.