«Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μαριάννα Τσάτσου

Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου
  • ISBN: 978-960-03-6741-6
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 160
  • 7 Ιουνίου 2021
  • € 14,00

Περίληψη

Να ξαναζήσουμε την ίδια μας τη ζωή. Θα ευχόμασταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ο Κρίστοφ δίνει ραντεβού με μια πολύ νεότερή του γυναίκα σε ένα νεκροταφείο της Στοκχόλμης. Η Λένα τού θυμίζει έντονα την κοπέλα με την οποία υπήρξε ερωτευμένος πριν από μία εικοσαετία. Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα και ήταν ηθοποιός. Μετά τον χωρισμό τους, ο Κρίστοφ έγραψε ένα βιβλίο για τα τρία χρόνια που πέρασαν μαζί, και όλα αυτά θέλει να τα μοιραστεί με τη Λένα, η οποία είναι επίσης ηθοποιός αλλά και σύντροφος του Κρις, που είναι και αυτός συγγραφέας. Τι συμβαίνει εδώ; Όσο η υπόθεση ξετυλίγεται, γίνεται σαφές ότι αυτές οι δύο σχέσεις απηχούν αλλόκοτα η μία την άλλη. Και κάπως έτσι αρχίζει ένα υπαρξιακό παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, πραγματικότητας και φαντασίας, από το οποίο κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Ο Πέτερ Σταμ αφηγείται απέριττα μια διαφορετική ιστορία για την ανεξήγητη εγγύτητα που μας χωρίζει από τον αλλοτινό εαυτό μας. Εστιάζει σε εκείνη τη στιγμή του συθέμελου κλονισμού, όταν ταλαντεύεται το νόημα της ταυτότητάς μας, ένα θέατρο του ενδόμυχου όπου κυριαρχεί η σύγχυση.

 

«Ένας από τους πιο συναρπαστικούς λογοτέχνες της Ευρώπης. Η δεινότητά του είναι απτή, αυτό όμως που τον καθιστά έναν συγγραφέα που αξίζει να διαβάζεται και μάλιστα συχνά είναι πως θεωρεί τη σύγχρονη ζωή μια σειρά ρωγμών. Οι ήρωές του, αμφιβάλλοντας συνεχώς για την ακριβή θέση τους, βρίσκονται σε μια αέναη προσπάθεια να επιτύχουν την ισορροπία».

Τhe New York Times Book Review

 

«Ένας δεξιοτέχνης της γραφής. Η πρόζα του είναι έντονα αποκαλυπτική σαν χειρουργική λάμπα».

The Economist

 

«Η γραφή του είναι πυκνή και μεστή: κάθε λέξη έχει επιλεχθεί προσεχτικά και το παραπλανητικά απλό ύφος του ανταμείβει τον εμβριθή αναγνώστη».

Times Literary Supplement

 

«Ο Πέτερ Σταμ εκτελεί στην Τρυφερή αδιαφορία του κόσμου ένα εκλεπτυσμένο πείραμα: από τη ζωή προκύπτει λογοτεχνία και από τη λογοτεχνία προκύπτει ζωή».

Neue Zürcher Zeitung

 

«Ο Πέτερ Σταμ καταπιάνεται εδώ με εκείνη την περιπλοκότητα που συνδέει τη ζωή και τη λογοτεχνία, καθώς και με τα θέματα του σωσία και της ταυτότητας».

Süddeutsche Zeitung

Βιογραφικά στοιχεία

Πέτερ Σταμ

Ο Πέτερ Σταμ γεννήθηκε το 1963 στην περιοχή του Μινστερλίνγκεν, στο καντόνι Τούργκαου της Ελβετίας. Σήμερα ζει κοντά στη Ζυρίχη. Είναι ένας από τους επιφανέστερους γερμανόφωνους λογοτέχνες της χώρας. Σπούδασε για μερικά εξάμηνα Αγγλική Φιλολογία, Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία. Ύστερα άσκησε διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ άλλων στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Από το 1990 εργάζεται ως συγγραφέας. Στα γράμματα εμφανίστηκε με το βιβλίο του Άγκνες (Agnes, 1998), που τον έκανε ευρύτερα γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά κείμενα και δοκίμια. Το 2013 διεκδίκησε από τη βραχεία λίστα το Διεθνές Βραβείο Booker για το σύνολο του έργου του. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2014, τιμήθηκε με το Βραβείο Φρίντριχ Χέλντερλιν. Με το σύντομο μυθιστόρημά του Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου (Die sanfte Gleichgültigkeit der Welt), που συγκαταλέγεται στα πιο πρόσφατα επιτεύγματά του, απέσπασε το Ελβετικό Βραβείο Βιβλίου για το έτος 2018. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.