«Τα φαντάσματα και άλλες νουβέλες » | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα φαντάσματα και άλλες νουβέλες

Μετάφραση:
Κώστας Αθανασίου

Τα φαντάσματα και άλλες νουβέλες
  • ISBN: 978-960-03-6748-5
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 400
  • 8 Νοεμβρίου 2021
  • € 18,00

Περίληψη

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε μια οικοδομή του Μπουένος Άιρες. Οι ιδιοκτήτες επισκέπτονται τα ημιτελή διαμερίσματα προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο των κατασκευών, ενώ οι εργάτες συνεχίζουν τη δουλειά τους με τη σκέψη στην αργία της επομένης. Σύντομα όμως γίνεται σαφές ότι εκεί, δίπλα στους ανθρώπους, ανάμεσα σε τοίχους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, μένουν και κάποιοι άλλοι, κάτοικοι φασματικοί και παράξενοι. Μια τέτοια συνύπαρξη, όσο κι αν ακολουθεί τη δική της ιδιαίτερη καθημερινότητα, δύσκολα έχει καλό τέλος. Ωστόσο, έτσι είναι αυτή η πόλη, μεταμορφώνεται σε έναν κόσμο διαφορετικό μόλις πέσει το σκοτάδι. Στους δρόμους της αρχίζουν να κυκλοφορούν άπιαστες μορφές, όπως εκείνες που ξεχύνονται από παράγκες φτωχικές για να σκαλίσουν τα σκουπίδια, μορφές μυστηριώδεις οι οποίες συγχρωτίζονται ενίοτε με αστυνομικούς, δικαστές, ιερείς, ναρκωτικά, σφαίρες και καταιγίδες. Και εν πάση περιπτώσει, στην ίδια πόλη, πάντοτε, πόσο τραγικά μπορεί να εξελιχθεί ένα δείπνο, πόσο απότομα να τερματιστεί μια ζωή, ποιο όπλο σκοτώνει τα ζόμπι και, το βασικότερο ερώτημα, πόσο ήσυχα και γαλήνια είναι τα νεκροταφεία τη νύχτα; Τρεις πολύ χαρακτηριστικές νουβέλες του Αργεντινού συγγραφέα, οριακές, ανατρεπτικές, σαγηνευτικές.

 

«Αν υπάρχει ένας σύγχρονος συγγραφέας που ανθίσταται στην οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, που είναι ουσιωδώς ακατάτακτος, αυτός είναι ο Σέσαρ Άιρα. Εκκεντρικός δημιουργός, σίγουρα όμως ένας από τους τρεις ή τέσσερις σπουδαίους λογοτέχνες που γράφουν σήμερα στην ισπανική γλώσσα».

Ρομπέρτο Μπολάνιο

 

«Φαντάζομαι ότι ο Σέσαρ Άιρα θα γίνει ο πρώτος Αργεντινός συγγραφέας που θα βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

Κάρλος Φουέντες

 

«Διαβάζεις τον Σέσαρ Άιρα και είναι σαν να βλέπεις ένα σύνθετo κινηματογραφικό όνειρο το οποίο διαλύεται, διασκορπίζεται, εξαφανίζεται με το που ξυπνήσεις».

Πάτι Σμιθ

 

«Ιδιόρρυθμος. Αυτή είναι η πιο ταιριαστή λέξη για να περιγράψει κανείς με ακρίβεια την ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση του Σέσαρ Άιρα. Σε παρασύρει να πιστέψεις πότε ότι είναι ρεαλιστής, πότε μαγικορεαλιστής και πότε σουρεαλιστής –ενώ δεν είναι τίποτα από όλα αυτά στην πραγματικότητα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε μια δική του ιστορία, και συνήθως συμβαίνουν, επακριβώς, τα πάντα».

The Los Angeles Times

Βιογραφικά στοιχεία

Σέσαρ Άιρα

Ο Σέσαρ Άιρα, από τις κορυφαίες και πρωτοποριακές προσωπικότητες των σύγχρονων γραμμάτων στη Λατινική Αμερική, γεννήθηκε στο Κορονέλ Πρίνγκλες το 1949 και ζει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής από το 1967. Μεταξύ άλλων, δίδαξε στα πανεπιστήμια του Μπουένος Άιρες και του Ροσάριο, θήτευσε στον εκδοτικό χώρο ως μεταφραστής και επιμελητής και υπήρξε επί σειρά ετών τακτικός συνεργάτης της έγκριτης εφημερίδας El País. Από τους πλέον παραγωγικούς λογοτέχνες που γράφουν σήμερα στην ισπανική γλώσσα, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 βιβλία, νουβέλες κυρίως, διηγήματα, θεατρικά κείμενα και δοκίμια. Το 1996 έλαβε την υποτροφία Γκούγκενχαϊμ, το 2002 διεκδίκησε από τη βραχεία λίστα το Βραβείο Ρόμουλο Γαλιέγος, το 2015 βρέθηκε μεταξύ των φιναλίστ για το Διεθνές Βραβείο Booker, το 2016 του απονεμήθηκε το Ιβηροαμερικανικό Βραβείο Πεζογραφίας Μανουέλ Ρόχας και το 2021 τιμήθηκε με το εκλεκτικό Λογοτεχνικό Βραβείο Φορμεντόρ. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Οι νύχτες στο Φλόρες (2010) και Βαράμο (2007).
Βιβλιογραφία