Το μαγικό βαρέλι και άλλες ιστορίεςΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣΔιηγήματαΜετάφραση: |
|
Sorry mate, won't work any more.
«Ο έρωτας έρχεται με τον κατάλληλο άνθρωπο, όχι νωρίτερα» λέει ο Πίνι Σάλτσμαν στον Λίο Φινκλ, έναν νεαρό ιεροσπουδαστή ο οποίος σκέφτεται πλέον να αποκατασταθεί. Αναζητούν μαζί, λοιπόν, την πιο ταιριαστή νύφη. Ο πονηρός προξενητής έχει πολλές πελάτισσες. Οι καρτέλες με τις υποψήφιες έχουν κατακλύσει το γραφείο του. «Τα συρτάρια γέμισαν κιόλας ως απάνω, κι έτσι τις φυλάω σ’ ένα βαρέλι». Είναι όμως η οποιαδήποτε κοπέλα κατάλληλη για έναν εκκολαπτόμενο ραβίνο; Είναι άραγε εφικτό το θαύμα μες στην απελπιστική μοναξιά; Τα πράγματα εξελίσσονται αναπάντεχα και σε τούτη την ιστορία, στην οποία ο Μπέρναρντ Μάλαμουντ, ένας μεγάλος μάστορας της μικρής φόρμας, συμπυκνώνει όλα του τα αφηγηματικά χαρίσματα, εκείνο τον μοναδικό τρόπο που είχε να εισχωρεί ακαριαία στα μύχια των χαρακτήρων του και να παρακολουθεί στενά τις υπαρξιακές τους περιπέτειες. Το βιβλίο αυτό, Το μαγικό βαρέλι και άλλες ιστορίες, περιλαμβάνει τριάντα διηγήματα και συνιστά τον πρώτο τόμο της ελληνικής έκδοσης των Απάντων του. Το έργο του Μάλαμουντ, δημιουργεί την αίσθηση ενός καθημερινού αλλά ανεκτίμητου δώρου. Γιατί οι ήρωες ενός οικουμενικού συγγραφέα είναι πάντοτε κοντά μας, πάντοτε συγγενείς μας.
«Ανακάλυψα έναν διηγηματογράφο που είναι καλύτερος απ’ όλους αυτούς, και του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου. Πήγαινε στη βιβλιοθήκη και πάρε ένα βιβλίο με τίτλο Το μαγικό βαρέλι του Μπέρναρντ Μάλαμουντ».
Φλάνερι Ο'Κόνορ [Από επιστολή της συγγραφέως, Ιούνιος 1958].
«Είναι ένας Αμερικανός δεξιοτέχνης; Φυσικά. Όχι μόνο έγραψε στην αμερικάνικη γλώσσα, την εμπλούτισε με δροσερή πλαστικότητα, σμίλεψε τα αγγλικά μας σε νέες καταπληκτικές μορφές... Έγραψε για Εβραίους που υποφέρουν, για φτωχούς Εβραίους, για μπακάληδες και μαστόρους, και πουλιά και άλογα και αγγέλους στο Χάρλεμ και προξενητές και πωλητές και ραβί και σπιτονοικοκύρηδες και νοικάρηδες και δοκιμαστές αυγών και συγγραφείς και χιμπαντζήδες. Έγραψε για την πληρότητα και την ενότητα του κόσμου».
Σίνθια Όζικ
«Ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους των ΗΠΑ στον εικοστό αιώνα».
Τhe New York Times