«Η Πύλη του Ήλιου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Πύλη του Ήλιου

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ελένη Καπετανάκη

Η Πύλη του Ήλιου
  • ISBN: 978-960-03-6762-1
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 752
  • 27 Σεπτεμβρίου 2021
  • € 26,00

Περίληψη

Μετά τον διαμελισμό της χώρας τους το 1948, δύο άντρες, ο Γιούνις και ο Χαλίλ, παραμένουν σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοσχέδιο νοσοκομείο στον προσφυγικό καταυλισμό της Σατίλα, στα περίχωρα της Βηρυτού, στον Λίβανο. Μαζί τους μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο βίαιος εκτοπισμός, η απώλεια, ο φόβος και η σαθρή ελπίδα. Ο νεότερος αγρυπνά στο προσκέφαλο του γηραιότερου, ο οποίος είναι πνευματικός του πατέρας και εμβληματικός ηγέτης της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο Γιούνις έχει πέσει σε κώμα και καθώς ο Χαλίλ πασχίζει να τον επαναφέρει, αρνούμενος να δεχτεί ότι ο ήρωάς του έχει απολέσει τη συνείδησή του, αρχίζει να ξεδιπλώνει, σαν άλλη Σεχραζάντ, μια αφήγηση η οποία διακλαδίζεται σε πολλές άλλες, για ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στη Γαλιλαία, για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και ανθρώπους που επέζησαν, καθώς επίσης για έναν έρωτα που μέστωσε κρυφά στην Μπαμπ αλ Σαμς, στην Πύλη του Ήλιου. Με τούτο το βιβλίο, το πανθομολογούμενο αριστούργημά του, ο Ελιάς Χούρι συνυφαίνει με επική πνοή ιστορίες καθηλωτικές και συγκινητικές, ζωντανεύει την πορεία και αναδεικνύει τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού. Αυτό είναι το «Μεγάλο Παλαιστινιακό Μυθιστόρημα».

 

«Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα [...]. Ο Ελιάς Χούρι, όπως και ο Μαχμούντ Νταρουίς, είναι ένας καλλιτέχνης του λόγου, ο οποίος χαρίζει φωνή στη ριζωμένη εξορία και στην παγιδευμένη προσφυγιά, στα σύνορα που διαλύονται και στις ταυτότητες που αλλάζουν, στα ριζοσπαστικά αιτήματα και στις νέες γλώσσες έκφρασης».

Έντουαρντ Σαΐντ


«Έχουμε διαβάσει αρκετές δυνατές μυθοπλασίες για την Παλαιστίνη. Ελάχιστες όμως φωτίζουν με τέτοια οξυδερκή κατανόηση των πραγμάτων τους μύθους, τις διηγήσεις και τις διαδόσεις τόσο των Αράβων όσο και των Ισραηλινών. Η Πύλη του Ήλιου είναι ένα ρεαλιστικό έργο, πλούσιο και επιβλητικό, ένα γνήσιο αριστούργημα».

The New York Times

 

«Στην Πύλη του Ήλιου ένας ήρωας ονειρεύεται να γράψει ένα βιβλίο δίχως αρχή και τέλος, το έπος των Παλαιστινίων, βασισμένος στην ιστορία κάθε χωριού και ξεκινώντας από το καταστροφικό 1948, το έτος της Νάκμπα. Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Ελιάς Χούρι αποτελεί, ακριβώς, το ρηξικέλευθο αυτό επίτευγμα».


The Guardian

Βιογραφικά στοιχεία

Ελιάς Χούρι

Ο Ελιάς Χούρι συγκαταλέγονταν στους επιφανέστερους αραβόφωνους συγγραφείς και διανοούμενους του καιρού μας. Ήταν πεζογράφος, πανεπιστημιακός καθηγητής, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής. Γεννήθηκε το 1948 στη Βηρυτό και καταγόταν από ελληνορθόδοξη οικογένεια. Φοίτησε σε προτεσταντικό σχολείο και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνιολογία στον Λίβανο και στη Γαλλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην πατρίδα του και έκτοτε αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εργασίας και της ζωής του στην παλαιστινιακή υπόθεση. «Είμαι γέννημα Λιβανέζος και θρέμμα Παλαιστίνιος» δηλώνει ο ίδιος. Δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Μεσανατολικών και Αραβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Πρίνστον, στο Μπέρκλεϊ και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Δημοσίευσε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και σενάρια. Το 1998, αξιοποιώντας ανθρώπινες μαρτυρίες τις οποίες συγκέντρωνε επί σειρά ετών, εξέδωσε το πιο δημοφιλές βιβλίο του, την Πύλη του Ήλιου, από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ στην αραβική γλώσσα.

Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2024.