«Το χιόνι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το χιόνι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Τόνια Κοβαλένκο

Το χιόνι
  • ISBN: 978-960-03-6930-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 352
  • 15 Νοεμβρίου 2021
  • € 18,00

Περίληψη

Ιρλανδία, 1957. Ενώ η Καθολική Εκκλησία κυβερνά τη χώρα με άτεγκτη πυγμή, ο προτεστάντης επιθεωρητής Στράφορντ καλείται σε μια κωμόπολη της Κομητείας Γουέξφορντ προκειμένου να διαλευκάνει τον φόνο ενός ιερέα ο οποίος εντοπίστηκε δολοφονημένος στο Μπαλιγκλάς Χάουζ, προγονική έδρα της αριστοκρατικής οικογένειας Όσμπορν. Όμως στην προσπάθειά του να διαλευκάνει την υπόθεση, ο νεαρός αστυνομικός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά ανυπέρβλητα εμπόδια, από το πυκνό χιόνι που πέφτει ακατάπαυστα και καλύπτει τα πάντα μέχρι τον όρκο σιωπής που φαίνεται να τηρεί απαρέγκλιτα η μικρή εκείνη κοινότητα. Δεν αργεί, ωστόσο, να διαπιστώσει ότι κυρίως οι Όσμπορν είναι αυτοί που κρύβουν κάτι άλλο πίσω από το πρόσωπο που  παρουσιάζουν. Ο Στράφορντ, όταν ξαφνικά εξαφανίζεται ο Τζένκινς, ο βοηθός του, πασχίζει να βρει την άκρη του νήματος, προτού το χιόνι και τα κλειστά στόματα εξαλείψουν όλα τα ίχνη. Στο Χιόνι ο Τζων Μπάνβιλ χτίζει το μυστήριο με εκλεπτυσμένη ακρίβεια και φορτίζει την πλοκή με αμείωτη αγωνία. Μας παραδίδει ένα απολαυστικό μυθιστόρημα το οποίο είναι αδύνατον να αφήσουμε από τα χέρια μας πριν φτάσουμε στην τελευταία του σελίδα.

 

«Σκοτεινό και υποβλητικό, το Χιόνι διαθέτει όλα τα συστατικά της κλασικής ιστορίας μυστηρίου με φόντο μια επαρχιακή έπαυλη – το πτώμα στη βιβλιοθήκη, τον κλειστό κύκλο υπόπτων, την κακοκαιρία που έξω μαίνεται. Η άψογη, διεισδυτική πρόζα του Μπάνβιλ απογειώνει το αποτέλεσμα».

Πίτερ Σουάνσον

 

«Ο Μπάνβιλ στήνει το αστυνομικό του μυθιστόρημα αλά Άγκαθα Κρίστι κι ύστερα κατεδαφίζει επιδέξια το οικοδόμημα. Κομψά εκτελεσμένο και συναρπαστικό».

The New York Times Book Review


«Μια φαινομενικά περίπλοκη ιστορία αγωνίας με αυθεντική λογοτεχνική σκευή. Ένα ευφυές μείγμα από παλιά και καινούργια μοτίβα γύρω από το διαχρονικό Κακό».

Booklist

 

«Και το Χιόνι έρχεται να μας υπενθυμίσει, σε άφθονες μάλιστα περιπτώσεις μέσα σε τούτες τις σελίδες, τη συγγραφική δεινότητα του Τζων Μπάνβιλ».

The Atlantic

 

«Τέλειο ανάγνωσμα για την εποχή του χρόνου που οι ίσκιοι επιμηκύνονται και γίνονται ολοένα πιο απειλητικοί».

BookPage

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Μπάνβιλ

Ο Τζων Μπάνβιλ συγκαταλέγεται στους σπουδαίους συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1945 στο Γουέξφορντ της Ιρλανδίας και ζει στο Δουβλίνο. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει Η θάλασσα που το 2005 απέσπασε το Βραβείο Booker. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Φραντς Κάφκα, το 2013 τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην ιρλανδική λογοτεχνία με το Irish Pen Award και το 2014 του απονεμήθηκε το Βραβείο του Πρίγκιπα των Αστουριών, άλλη μία σημαντική διεθνής διάκριση. Aπό τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Ο αδιάφθορος (1998), Η έκλειψη (2002), Η θάλασσα (2005), Σάβανο (2007), Άπειροι κόσμοι (2010), Αρχαίο φως (2013), που το 2012 αναδείχθηκε το καλύτερο μυθιστόρημα στα Ιρλανδικά Βραβεία Βιβλίου, Η μπλε κιθάρα (2016) και Η κυρία Όσμοντ (2019). Με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ κυκλοφορούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς (2006), Ο ασημένιος κύκνος (2009), Ο λεμούριος (2011) και Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια (2015).
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2014 ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Συνεντεύξεις