«Ο σινεφίλ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο σινεφίλ

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μυρσίνη Γκανά

Ο σινεφίλ
  • ISBN: 978-960-03-6980-9
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 304
  • 6 Ιουνίου 2022
  • € 16,00

Περίληψη

Ο Μπινξ Μπόλινγκ είναι ένας νεαρός και επιτυχημένος χρηματιστής, γόνος μιας παλιάς κρεολικής οικογένειας της Νέας Ορλεάνης, η ιστορία της οποίας ξετυλίγεται μέσα από τις δικές του αφηγήσεις, της μητέρας του αλλά και της δυναμικής θείας Έμιλι. Ο ίδιος γεμίζει τις μέρες του με κινηματογράφο και περιστασιακό σεξ. Η καθημερινότητα δεν του προσφέρει κάτι που αξίζει να το συγκρατήσει. Εκτιμά μόνο σκηνές από ταινίες όπως Ο τρίτος άνθρωπος και Η ταχυδρομική άμαξα, όχι όμως και τις προσωπικές, συναισθηματικές στιγμές που ξέρει ότι οι υπόλοιποι θεωρούν πολύτιμες. Ωστόσο, προτού κλείσει τα τριάντα, όλα αλλάζουν για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου. Ξεκινάει μια αναζήτηση για ένα είδος αυθεντικής εμπειρίας. Οι επιπτώσεις του εγχειρήματος, τόσο για τον εαυτό του όσο και για την ασταθή ξαδέρφη του Κέιτ, αποδεικνύονται τρομερές, τραγικές και ανεξίτηλες. Ο Σινεφίλ, το πρώτο μυθιστόρημα του Γουόκερ Πέρσυ, είναι ένα σύγχρονο αμερικανικό αριστούργημα και εμβληματικό έργο της λογοτεχνίας του Νότου. Διεισδυτικό και ρομαντικό, με λεπτό χιούμορ ακόμα κι όταν φτάνει στα βάθη της απελπισίας, μιλάει για έναν άνθρωπο που ψάχνει το νόημα σε έναν ρηχό καταναλωτικό κόσμο.

 

«Θεωρώ τον εαυτό μου έναν ευγνώμονα αναγνώστη του Γουόκερ Πέρσυ και για πολλά χρόνια είχα ταυτιστεί σχεδόν με τον Μπινξ Μπόλινγκ με τον οποίο ένιωθα μια βαθιά εκλεκτική συγγένεια. Μεταφράζοντας το βιβλίο [στα γερμανικά] αντιλήφθηκα ότι ο πρωταγωνιστής είναι ένας αυθεντικός ήρωας, ιδιότητα που μετά τον Ξένο του Καμύ μου φαινόταν αδύνατη. Ίσως πιο πολύ κι από ήρωας να είναι ένας άγιος».

Πέτερ Χάντκε

 

«Μια απολύτως τραγική και παραδόξως ευγενής μελέτη της μοναχικότητας που συνοδεύει τις απαραίτητες ανθρώπινες αντιλήψεις. Μια κλασική κωμωδία ηθών».

Άλφρεντ Κέιζιν, Harper’s Magazine

 

«Μείζων συγγραφέας του Νότου και ξεχωριστή φωνή της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας».

The New York Times Magazine

 

«Ο Σινεφίλ είναι από τα αγαπημένα βιβλία του Μπρους Σπρίνγκστιν, του Κουέντιν Ταραντίνο και του Τέρενς Μάλικ, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’80 προσπάθησε επί μακρόν να το μεταφέρει στον κινηματογράφο, χωρίς τελικά να τα καταφέρει».

[από το επίμετρο του Θωμά Λιναρά]

Βιογραφικά στοιχεία

Γουόκερ Πέρσυ

Ο Γουόκερ Πέρσυ γεννήθηκε το 1916 στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμας και πέθανε το 1990 στο Κόβινγκτον της Λουιζιάνας. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά τον 20ό αιώνα και διακεκριμένος εκπρόσωπος της λογοτεχνικής παράδοσης του Νότου. Εξέδωσε μυθιστορήματα και δοκίμια. Όταν εκείνος ήταν 13 ετών, ο πατέρας του αυτοκτόνησε. Δύο χρόνια αργότερα η μητέρα του σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Σπούδασε ιατρική αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα διότι ενόσω έκανε την ειδικότητά του στη Νέα Υόρκη, αρρώστησε βαριά από φυματίωση και χρειάστηκε πολύχρονη θεραπεία, στη διάρκεια της οποίας αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γραφή. Ο Σινεφίλ, που κυκλοφόρησε το 1961 και τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στην κατηγορία της μυθοπλασίας το 1962, συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Αγγλόφωνα Μυθιστορήματα του περιοδικού Time. Άλλα γνωστά έργα του: The Last Gentleman (1966), Love in the Ruins (1971), Lancelot (1977), The Second Coming (1980), The Thanatos Syndrome (1987).