«Αγάπη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αγάπη

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Σωτήρης Σουλιώτης

Αγάπη
  • ISBN: 978-960-03-6984-7
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 144
  • 27 Ιουνίου 2022
  • € 12,00

Περίληψη

Αυτή είναι μια βραδυφλεγής ιστορία, η ιστορία της Βίμπεκε και του Γιον, μιας μητέρας και του γιου της, που μόλις έχουν μετακομίσει σε έναν μικρό απομακρυσμένο τόπο στα βόρεια της Νορβηγίας. Εκείνη, παρασυρμένη από τις σκέψεις της, έχει ξεχάσει ότι η επόμενη μέρα είναι σημαντική, ότι εκείνος έχει τα γενέθλιά του. Η Βίμπεκε, έχοντας στο μυαλό της έναν άντρα, πηγαίνει στη Βιβλιοθήκη καθώς ο Γιον, γνωρίζοντας ότι στα μέρη τους βρίσκεται ένα περιοδεύον λουναπάρκ, βγαίνει έξω με σκοπό να πουλήσει λαχνούς για την ομάδα του σχολείου του. Από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, κατά τη διάρκεια μιας κρύας νύχτας του χειμώνα, παρακολουθούμε τις πορείες τους ενώ παράλληλα διαφαίνεται μια απροσδιόριστη ανησυχία στην ατμόσφαιρα. Ένα σύντομο μυθιστόρημα που σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα οικοδομεί τη δική της πραγματικότητα, αλλά και το πώς μια μητέρα και ένας γιος μπορούν να υπάρχουν σε δύο εντελώς χωριστούς κόσμους. Η απόσταση αυτή γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικά ανθρώπινα όντα, αλλά και σε κάθε ανθρώπινο ον ξεχωριστά. Η Αγάπη καταδεικνύει τις ενίοτε μοιραίες συνέπειες μιας τέτοιας απόστασης.

 

 

«Η γραφή της Χάνε Έρσταβικ είναι αριστοτεχνική. Αφηγείται αγωνιώδεις στιγμές με εκλεπτυσμένο τρόπο. Χαμηλοί τόνοι και καθημερινή γλώσσα σε μια συναρπαστική ιστορία που δεν υποβιβάζεται ούτε στιγμή σε μελό για δυσλειτουργικές οικογένειες».

Morgenbladet (Νορβηγία)

 

«Λιτό και συγκλονιστικό βιβλίο. Ευρύτατο βλέμμα και άψογη τεχνική, απλές και κοφτές φράσεις που αποτρέπουν τους συναισθηματισμούς και τους εντυπωσιασμούς. Ένα εξαίσιο μυθιστόρημα».

The New York Times (ΗΠΑ)

 

«Ως συνήθως, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση της ευαισθησίας. Η Χάνε Έρσταβικ χρησιμοποίησε αυτή την αρχή και άγγιξε την τελειότητα με ένα βιβλίο απέριττο και εύστοχο, στοχαστικό και καθηλωτικό».

L'Humanité (Γαλλία)

 

«Η μυστηριώδης δύναμη που εκπέμπει το ολιγοσέλιδο αυτό κείμενο είναι ένα μόνο από τα θαύματα της Νορβηγίδας συγγραφέως».

La Repubblica (Ιταλία)

 

«Ένα κομψοτέχνημα μινιμαλιστικού ύφους».

Süddeutsche Zeitung (Γερμανία)

Βιογραφικά στοιχεία

Χάνε Έρσταβικ

Η Χάνε Έρσταβικ, από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης σκανδιναβικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1969 στην περιοχή της Τάνα, στον απώτατο βορρά της Νορβηγίας. Σε ηλικία 16 ετών μετέβη στο Όσλο, την πρωτεύουσα της χώρας. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1994 με το βιβλίο της Hakk. Η καταξίωσή της δεν άργησε, ήρθε τρία χρόνια αργότερα, όταν εκδόθηκε η Αγάπη (Kjærlighet, 1997) και προκάλεσε αίσθηση. Έκτοτε η συγγραφέας δεν έπαψε να δημοσιεύει μυθοπλασία, να λαμβάνει ενθουσιώδεις κριτικές και να αποσπά τιμητικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Brage 2004 για το μυθιστόρημά της Ο πάστορας (Presten). Το 2006, σε έναν υψηλού κύρους διαγωνισμό της εφημερίδας Dagbladet, η Αγάπη ψηφίστηκε τότε ως το έκτο καλύτερο βιβλίο των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων στη Νορβηγία. Το 2018 η αγγλική μετάφραση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος διεκδίκησε από τη βραχεία λίστα το Eθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία της μεταφρασμένης λογοτεχνίας, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη, διεθνή αναγνώριση του έργου της.