«Ο Διάβολος στον σταυρό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Διάβολος στον σταυρό

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Σταυρούλα Αργυροπούλου

Ο Διάβολος στον σταυρό
  • ISBN: 978-960-03-7127-7
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 400
  • 25 Μαΐου 2023
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό, μια ασυμβίβαστη κριτική στον καπιταλισμό μέσω της μυθοπλασίας, συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς φήμης που έχει κατακτήσει ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο. Εδώ αφηγείται την τραγική ιστορία της Γουαρινγκά, μιας νεαρής γυναίκας που μεταβαίνει από μια αγροτική πόλη της Κένυας στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι. Εκεί πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από το αφεντικό της και, αργότερα, από έναν διεφθαρμένο επιχειρηματία. Καθώς αγωνίζεται να επιβιώσει, η πρωταγωνίστρια αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματά της αποτελούν απλώς συμπτώματα μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσφορίας, και ότι πολλά δεινά βλασταίνουν εξαιτίας των διαβρωτικών επιρροών που δέχεται η χώρα της από τη Δύση. Ο Κενυάτης συγγραφέας, με τον Διάβολο στον σταυρό, ύψωσε μια παθιασμένη κραυγή για την απαλλαγή της πατρίδας του από τη δικτατορία αλλά και για να μπορούν οι Αφρικανοί να δημιουργούν στις τοπικές διαλέκτους τους. Ένα εμβληματικό έργο που άσκησε βαθύτατη επίδραση σε μια ολόκληρη ήπειρο και στην παγκόσμια μεταποικιακή λογοτεχνία εν γένει. Ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο έγραψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, για τη σημασία που έχει το χτίσιμο των ονείρων, ενόσω ήταν φυλακισμένος, στα κρυφά και σε χαρτί τουαλέτας.

 

«Ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο συγκαταλέγεται στους σπουδαίους συγγραφείς της εποχής μας».

Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι

 

«Ο Διάβολος στον σταυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα».

Tribune

 

«Εντυπωσιακό και καθηλωτικό ανάγνωσμα».

The Guardian

 

«Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των Αφρικανών λογοτεχνών. Ο ίδιος άνοιξε νέους δρόμους για την αφρικανική γραφή με τα βιβλία του».

British Book News

Βιογραφικά στοιχεία

Νγκούγκι γουά Θιόνγκο

Ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο είναι πεζογράφος και δοκιμιογράφος, εξέχων και πολυβραβευμένος εκπρόσωπος των αφρικανικών γραμμάτων. Γεννήθηκε το 1938 στο Λιμούρου της Κένυας και βαπτίσθηκε Τζέιμς Γκούγκι. Μετά την ενηλικίωσή του απέρριψε τον χριστιανισμό και υιοθέτησε το αφρικανικό όνομα για να τονίσει την πολιτισμική του ταυτότητα. Το αστείρευτο ενδιαφέρον του για την κληρονομιά της αποικιοκρατίας στην Αφρική ορίζει το εκτεταμένο έργο του. Τα Πέταλα από αίμα εκδόθηκαν το 1977, το τελευταίο βιβλίο του που έγραψε στα αγγλικά. Έκτοτε δήλωσε πως θα γράφει στη μητρική του διάλεκτο, την γκικούγιου, και παρότρυνε τους Αφρικανούς συγγραφείς να κάνουν το ίδιο. Ο Διάβολος στον σταυρό δημοσιεύτηκε το 1980.  Οι μαχητικές πολιτικές του απόψεις  του στοίχισαν πολυετή αυτοεξορία από τη χώρα του. Σήμερα είναι καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αγγλικής Φιλολογίας, καθώς και διευθυντής  του Διεθνούς Κέντρου Γραφής και Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Ιρβάιν). Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των διεκδικητών του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Βιβλιογραφία