«Ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και η δυτική εμπλοκή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και η δυτική εμπλοκή

Ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και η δυτική εμπλοκή
  • ISBN: 978-960-03-7309-7
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ανάμεσα σε Σλοβένους, Κροάτες, Βόσνιους, Μουσουλμάνους, Μαυροβούνιους και Σέρβους, διήρκεσε πάνω από τέσσερα χρόνια παρά τις μεγάλες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διευθετηθεί η κρίση.

Η κυβέρνηση Κλίντον με επικεφαλής τον Richard Holbrooke οργάνωσε τελικά την ειρήνευση με τη Συμφωνία στο Dayton του Ohio. Χάθηκε ωστόσο μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί μεταπολεμική σχέση συνεργασίας της Δύσης με τη Ρωσία σε περιστάσεις συλλογικής διαχείρισης κρίσεων.

Από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους προκρίθηκε η περιχαράκωση και η απομόνωση κάθε κρίσης που απαιτούσε εμπλοκή με πολεμικά μέσα, ιδιαίτερα την εναέρια επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Μια σύγκριση του ελληνικού με τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο αποδίδει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η κοινή εθνική προέλευση των Γιουγκοσλάβων θρυμματίζεται από διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις (ορθόδοξοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι). Αντίθετα η θρησκευτική ομοιογένεια εξασφάλισε τη γλώσσα των Ελλήνων και την πολιτισμική ενότητα που αναζήτησε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στη μελέτη του της ελληνικής κοινωνίας. Ο εμφύλιος των Ελλήνων δεν κατάφερε να διαλύσει την ενότητα της χώρας όπως έγινε αλλού στα Βαλκάνια.

Βιογραφικά στοιχεία

Θάνος Βερέμης

Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και έως το 2000 πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2001 έως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι πέντε ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία και υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.




Βιβλιογραφία