«20 Μήνες Όμηρος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

20 Μήνες Όμηρος

Νέα έκδοση, συμπληρωμένη

20 Μήνες Όμηρος
  • ISBN: 978-960-03-7407-0
  • σελ. 368
  • 8 Απριλίου 2025
  • Σύντομα διαθέσιμο

Περίληψη

«Ιδιαίτερη είναι [...] η σημασία της έκδοσης για τους νέους μας, οι οποίοι διαβάζοντας το βιβλίο αυτό μπορούν να πληροφορηθούν για αρκετές άγνωστες πτυχές του Αγώνα του 1955-1959, οι οποίες φωτίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες που παραθέτει στο βιβλίο του ο συγγραφέας Αντρέας Δρυμιώτης».

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

«Οι εφιαλτικές μέρες των ‘‘χωρίς δίκη’’ κρατουμένων στα διάφορα κρατητήρια (π.χ. Κοκκινοτριμιθιάς, Πύλας, Πυροΐου και άλλα) αποδεικνύουν τη στυγνή συμπεριφορά των αποικιοκρατών και περιγράφονται από τον τότε κρατούμενο Ανδρέα Δρυμιώτη με σαφήνεια, γιατί είναι βιώματα που τα διατηρεί ως σήμερα ακέραια στη μνήμη του».

ΚΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης

Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959

 

«[...] το Ημερολόγιο δεν περιγράφει μόνο τη δική μου εμπειρία, αλλά ουσιαστικά είναι μια μαρτυρία από τη ζωή όλων των κρατουμένων της εποχής εκείνης. [...] Κι επειδή ‘‘η μνήμη –όχι το αίμα– είναι ο μεγάλος κρίκος που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνέχεια’’, όπως είχε πει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γι’ αυτό προχώρησα στην έκδοση αυτή. Για να διατηρήσω τη μνήμη».

Βιογραφικά στοιχεία

Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης

Ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1940. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο «Ελένειον» και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι την τέταρτη τάξη του εξαταξίου γυμνασίου. Τις υπόλοιπες δύο τάξεις ουσιαστικά τις τελείωσε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμυθιάς και Πύλας, όπου κρατήθηκε χωρίς δίκη για είκοσι μήνες.

Φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε από το 1964 και ειδικεύτηκε στην πληροφορική στην Αγγλία. Το 1984, μαζί με την Alpha Bank και την εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρεία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 1/2/2010-4/11/2011 ήταν επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Το διάστημα 2007-2008 αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο Τύπο κάθε δεκαπέντε ημέρες και από τον Ιούλιο του 2012 γράφει εβδομαδιαία άρθρα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Δημοσίων Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στη Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) κ.ά.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009.

Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση για τη συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών. Το 2022 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 1996 και το 2004, με τομέα ευθύνης την πληροφορική της διοργάνωσης.

Έχει γράψει τρία βιβλία: 20 Μήνες Όμηρος, Στην «Καθημερινή της Κυριακής» και 40+1 νύχτες εκλογών.




Βιβλιογραφία