Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Διάττων και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν το νέο βιβλίο
του Γιώργου Βέλτσου
Σχέδιο για Ηλέκτρα
την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ.
στο κτήριο Ωδείου Αθηνών του Εθνικού Μουσείου Σύχρονης Τέχνης
Θα μιλήσουν οι:
Δ. Ν. Μαρωνίτης
Χρόνης Μπότσογλου
Γιώργος Βέλτσος
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτήριο Ωδείου Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β΄17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
(είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Τηλ. 210 9245200
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στο Σχέδιο για Ηλέκτρα ο Γιώργος Βέλτσος καταθέτει μία ακόμη αδύνατη μαρτυρία για έναν θεατρικό λόγο αφομοιωμένο από το Ποίημα, και το αντίστροφο. Για άλλη μια φορά μετά τον Οιδίποδα, αντιΟιδίποδα από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, ο Βέλτσος διαβάλλει με τον τρόπο του την καθιερωμένη «ειδολογία», οδεύοντας προς αυτήν τη «μείξη των ειδών», όπου η λογοτεχνία αλλά συχνά και η θεωρία συνιστούν ένα Ποίημα, πολλώ μάλλον το Θέατρο.
Οδηγημένος από τον Κλωντέλ αλλά και από τον όμοιό του-άντίθετό του Χάινερ Μύλλερ, γράφει ένα αρχαιόθεμο κείμενο (Ποίημα – Θέατρο), όπου όχι μόνο η «μορφή» αλλά και το «περιεχόμενο» αλληλοπαραχωρούνται. Οι ήρωες (Ηλέκτρα – Ορέστης) αντιμετατίθενται. Το οριστικό άρθρο ο (Ορέστης), η (Ηλέκτρα), διαγράφεται ως εάν «η γυναίκα να μην υπάρχει», ο άνδρας να γίνεται γυναίκα και ο συγγραφέας να υποχωρεί προ του δημιουργήματος με την πανουργία αυτού του δημιουργού που συνεχώς αθετεί προκειμένου η α-θέτηση (το κενό) να θεμελειώσει και να θεμελιωθεί. Διάβημα α-θεολογικό(;). Ή αποφατική θεολογία(;).
Ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου δημιούργησε επτά ακουαρέλες και μία χαλκογραφία που συνοδεύουν το κείμενο. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο παραδοσιακό τυπογραφείο των εκδόσεων Διάττων. Η στοιχειοθεσία των κειμένων έγινε στο χέρι με τυπογραφικά στοιχεία ελζεβίρ πλάγια ημίμαυρα των 16΄΄και τυπώθηκε σε χαρτί Rosaspina Fabriano 220 gr στο επίπεδο πιεστήριο. Τυπώθηκαν 525 αριθμημένα αντίτυπα. Τα αντίτυπα από το 1 έως το 60 έχουν ως προμετωπίδα μία αυθεντική χαλκογραφία υπογεγραμμένη από το ζωγράφο.