Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

5 Μαΐου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα την Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 και ώρα 12 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Ν.Δ.

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Χάρης Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Παναγόπουλος, διευθυντής της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

 

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Σταδίου 13, Αθήνα

τηλ. 210 3237617

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

To παρόν βιβλίο του Νίκου Κοτζιά, καθηγητή «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Eυρωπαϊκών Σπουδών», με πολυετή διπλωματική εμπειρία, αποτελεί μια συνολική πρόταση για το ποιοι πρέπει να είναι οι προσανατολισμοί της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής στον 21ο αιώνα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Προσανατολισμοί πολιτικοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί, αλλά και οργανωτικοί. Αναδεικνύει τις αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς παγκοσμίως, ιδιαίτερα ως προς τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία (BRIC). Δείχνει τις επιπτώσεις που έχουν οι παγκόσμιες αλλαγές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αυτές τις αλλαγές, υποστηρίζει ότι αυξάνονται τα περιθώρια άσκησης μιας δημοκρατικής και περισσότερο αυτόνομης-ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Αναλύει το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά οι νέες δυνατότητες για την Ελλάδα και τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα και πώς μπορεί η χώρα να χειριστεί τους επερχόμενους κινδύνους. Προτείνει η Ελλάδα να αναπτύξει πολυεπίπεδα συστήματα συμμαχιών και να ειδικευτεί σε τρεις τομείς στον παγκόσμιο πολιτικό και πολιτισμικό χάρτη. Ο συγγραφέας εξειδικεύει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο και τις προσαρμογές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ως προς τα παγκόσμια προβλήματα, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις BRIC. Διατυπώνει νέες εκτιμήσεις και προτάσεις για την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια, έναντι της Τουρκίας και στο Κυπριακό. Το βιβλίο διατυπώνει στρατηγικές για το μέλλον της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει.

... ΚΑΙ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία. 

Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ. 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union». Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη. Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία. Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων. Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, πέραν του παρόντος, είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006). Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων