Από την 1 Μαρτίου επτά έργα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στις δύο θεατρικές σκηνές του 104 μέχρι και το Πάσχα.
Συνοπτικά :
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30 μμ στην σκηνή 104+1, το έργο που υπογράφει ο Άκης Δήμου «Αν αργήσω, κοιμήσου…», μια παράσταση που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του έρωτα, τον τόσο γνωστό, τον τόσο άγνωστο...
Στη σκηνή 104-1, ο κλασσικός μονόλογος του Ρομπέρτο Ατάυντε, Δεσποινίς Μαργαρίτα με την Μαρία Μαλλούχου.
Την Τετάρτη στις 9.30 μμ στη σκηνή 104+1 συνεχίζεται με επιτυχία η μουσική παράσταση της ομάδας Χρώμα «Edith Piaf – Σωτηρία Μπέλλου».
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.15 μμ, στη σκηνή 104-1,η θεατρική ομάδα Tandem παρουσιάζει το «Freak show». Από τις ρωμαϊκές αρένες του 100 π.Χ., το τσίρκο και τα freak shows, μέχρι το stand up comedy, τα talk shows και τα τηλεοπτικά realities του 2011, το ερώτημα που αναδύεται είναι κοινό: Πόσο ο ανθρώπινος πόνος αντέχει στο χειροκρότημα και πόσο εσύ αντέχεις να τον χειροκροτάς;
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.15 μμ, στη σκηνή 104+1 παρουσιάζεται το έργο «Τα σκουλήκια» του Χιλέλ Μίτελπουνκτ, με τον Τάσο Νούσια και τη Μαρλένε Καμίνσκι.
Στη σκηνή 104-1, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Τσέχοφ – Κνίπερ: η αλληλογραφία» από την Θεατρική Εταιρεία «ΠΟΛΙΣ».
Τέλος, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 μμ στη σκηνή 104+1, η Καλλιρόη Μυριαγκού ερμηνεύει το μονόλογο του Αλέξανδρου Ντερπούλη, “Costa Rica”.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα και οι συντελεστές των παραστάσεων:
«Αν αργήσω, κοιμήσου...» του Άκη Δήμου
Ένα απρόβλεπτο έργο του Άκη Δήμου με κεντρικό του θέμα τις ερωτικές διαδρομές. Τρία αγόρια και τρία κορίτσια μάς διηγούνται τις ιστορίες τους με πυρήνα τον έρωτα, εκπληρωμένο ή ανεκπλήρωτο, με πολύ χιούμορ, τραγούδι και αναπόφευκτο προβληματισμό. Η παράσταση, με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και τους στίχους του συγγραφέα και του συνθέτη, αποκτά ατμόσφαιρες άλλοτε επικίνδυνες, άλλοτε κωμικές, άλλοτε βαθιά συναισθηματικές. Μία πικρή επιθεώρηση τύπων ή ένα μιούζικαλ δωματίου – όπως και να προσπαθήσεις να το περιγράψεις, το «Αν αργήσω, κοιμήσου...» είναι ένα έργο που μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του έρωτα, τον τόσο γνωστό, τον πάντα άγνωστο…
Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο – Στίχοι: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Φωτογραφίες: Νικόλας Λούκα
Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χρήστος Γεωργαλής, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεωργή, Ελευθερία Μπενοβία
Λήξη: Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Σκηνή 104+1, Δευτέρα και Τρίτη στις 9:30 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης 90΄
Τιμή εισιτηρίου: 15ευρώ
«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε
Η δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα δημοτικού σχολείου. Είναι η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και μπαίνει στην τάξη για να διδάξει. Οι θεατές εδώ έχουν το ρόλο των μαθητών. Η δεσποινίδα Μαργαρίτα ξετυλίγει σε μια αίθουσα διδασκαλίας τη διπλή ταυτότητά της. Αυτή της εκπαιδευτικού-εξουσιάστριας και της γυναίκας. Εκτός από τα μαθήματα Ιστορίας, Μαθηματικών, Γραμματικής, Βιολογίας που διδάσκει, παραδίδει κυρίως θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη: το Θάνατο, τη Ζωή, τη Δικαιοσύνη, την Αδικία, την Εξουσία, την Ισότητα και το Σεξ.
Το «Δεσποινίς Μαργαρίτα», σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1975 από την Έλλη Λαμπέτη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ έχει παιχτεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Ο μονόλογος της δεσποινίδος Μαργαρίτας είναι ένα καθαρά πολιτικό έργο στην ουσία του. Είναι ένα έργο που δεν παίρνει θέση, δεν ασπάζεται ιδεολογίες, αλλά αφυπνίζει συνειδήσεις.
Ταυτότητα της παράστασης:
Καλλιτεχνική ομάδα «ΧΡΩΜΑ»
Μετάφραση – Διασκευή: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός φώτων: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνογραφία: Σοφία Λεγάτου
Κοστούμι: Μαρίνα Παπαδάτου, Βασιλική Χατζή
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καφετζής
Δεσποινίς Μαργαρίτα η Μαρία Μαλλούχου
Λήξη: Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Σκηνή 104-1, Δευτέρα και Τρίτη 21:30
Διάρκεια παράστασης 70΄
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ
«Edith Piaf – Σωτηρία Μπέλλου», από την ομάδα Χρώμα
Μια παράσταση που δεν αποσκοπεί σε αφιερώματα και επετειακούς εορτασμούς, αλλά στην ουσία της τέχνης των τραγουδιών των δύο αυτών μεγάλων τραγουδιστριών. Τραγούδια που είπαν σε πρώτη εκτέλεση ή τραγούδια που χαρακτήρισαν με την ερμηνεία τους. Δύο μεγάλες φωνές, με παράλληλες ζωές. Η Piaf τραγουδούσε στα γαλλικά καμπαρέ, η Μπέλλου στα ρεμπετάδικα. Διαφορετική γλώσσα, ίδιο συναίσθημα. Τραγούδια που μιλάνε σε «απλή» γλώσσα για τα πάθη της ψυχής, τον έρωτα, τη μοναξιά, το θάνατο. Τραγούδια για όλα τ' απαγορευμένα της ψυχής. Edith Piaf: η «φωνή» του Παρισιού, το «σπουργίτι» της Γαλλίας. Επηρέασε άμεσα κάθε Γάλλο τραγουδοποιό και τραγουδιστή. Κυριότερο χαρακτηριστικό της δεν υπήρξε η τεχνική, αλλά το πάθος και η δύναμη της φωνής της. Προτιμούσε να ερμηνεύει τραγούδια μελαγχολικά που περιέγραφαν τη φτώχια, το χαμένο έρωτα και τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ενώ κάποια προέρχονταν από προσωπικές της εμπειρίες. Σωτηρία Μπέλλου: η μεγάλη «μούσα» του ρεμπέτικου. Ντυμένη πάντοτε αυστηρά, η Σωτηρία Μπέλλου «έπιασε» καρέκλα στο λαϊκό πάλκο. Παρέμεινε μέχρι το τέλος καθισμένη ανάμεσα στους μουσικούς μ' ένα τσιγάρο στο χέρι καθώς τραγουδούσε. Υπήρξε μια προσωπικότητα που σημάδεψε το λαϊκό τραγούδι όχι μόνο με τη φωνή της αλλά και με τη γνησιότητα και την ειλικρίνειά της. Σεβαστή από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και από όλες τις ηλικίες. Με τη φωνή, την ερμηνεία και τα τραγούδια της επηρέασε τη ρεμπέτικη σκηνή για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ταυτότητα της παράστασης:
Τραγούδι: Όλγα Καββαδία, Bertrand Moreau
Πιάνο: Βιβή Παναγιώτου
Ακορντεόν: Στέφανος Κώτσογλου
Α' Μπουζούκι: Γιάννης Καραπιπέρης
Β' Μπουζούκι: Ναπολέων Σαριπανίδης
Κιθάρα: Μπάμπης Παγουλάτος
Επιμέλεια προγράμματος: Κωνσταντίνος Χατζής
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη
Η παράσταση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
Σκηνή 104+1, κάθε Τετάρτη στις 9:30 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης 100’
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 & φοιτητικό 10 ευρώ
«Freak Show», από τη θεατρική ομάδα Tandem
Τη δεκαετία του ’60, τρεις γυναίκες διεκδικούν τον τίτλο της Μις Πόνος και ένας ματαιόδοξος παρουσιαστής παίζει το τελευταίο του χαρτί για την απόλυτη επιτυχία με το «The Johnny’s Show». Στον ίδιο χώρο, τρεις ακόμα γυναίκες, με το μουσικό τους σύντροφο και τις στοιχειωμένες φωνές τους, τραγουδούν την παρακμή τους· τη φρίκη τού να αφήνεις και να αφήνεσαι. Και, μαζί με τις μελωδίες των Nina Simone, Louis Armstrong, Bobby Vinton, Nick Cave, Duke Ellington, Queen, Tiger Lillies, σχολιάζουν τη δράση. Η θεατρική ομάδα Tandem με φρίκη σάς προ(σ)καλεί να διασκεδάσετε. Από τις ρωμαϊκές αρένες του 100 π.Χ., το τσίρκο και τα freak shows, μέχρι το stand up comedy, τα talk shows και τα τηλεοπτικά realities του 2011, το ερώτημα που αναδύεται είναι κοινό: Πόσο ο ανθρώπινος πόνος αντέχει στο χειροκρότημα και πόσο εσύ αντέχεις να τον χειροκροτάς;
Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Ομάδα Tandem
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ζαχοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Μιχελής
Χειρισμός φώτων: Μιχάλης Γαλενιανός
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης
Μουσική σύνθεση, επιμέλεια και πιάνο: Γιώργος Ζιάβρας
Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Χριστίνα Δαλαμάγκα,
Γιάννης Διακάκης, Ζέτη Φίτσιου
Χορός: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Ελένη Ζαχοπούλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιώργος Ζιάβρας
Λήξη: Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Σκηνή 104-1, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9:15 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης 120΄ με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 & φοιτητικό 12 ευρώ
«Τα σκουλήκια», του Χιλέλ Μίτελπουνκτ
Το έργο πραγματεύεται τις ζωές δύο ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους, του Άαρον και της Μίρα. Ο Άαρον, πρώην οδηγός φορτηγών, ζει και εργάζεται στη φάρμα του Άλεξ, αδερφού της Μίρα. Ένα ατύχημα σημάδεψε τη ζωή του. Χάνει τη μνήμη του και η μοίρα θέλησε να γνωρίσει τον Άλεξ. Μαζί του αρχίζει να μαθαίνει τη ζωή από την αρχή. Η Μίρα, μια γυναίκα που έχει ζήσει τη ζωή της μέσα στον πλούτο και την πολυτέλεια, εγκατέλειψε το πατρικό της πριν από 25 χρόνια. Στα παιδικά της χρόνια ο Μιχαήλ Άγγελος σημάδεψε τη ζωή της και από τότε το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει ζωγράφος. Ο Άλεξ πεθαίνει και η Μίρα επιστρέφει στο πατρικό της τέσσερις μήνες μετά την κηδεία. Εκεί καταλαβαίνει ότι το σπίτι της έχει περάσει στα χεριά του Άαρον, φίλου και συνεταίρου του αδελφού της. Αυτό το σπίτι θα γίνει η αιτία μιας λυσσαλέας διεκδίκησης και για τους δύο. Η μάχη για το τι είναι δικό μου, τι δεν είναι, τι μου ανήκει, τι όχι, τι είναι δίκαιο, τι άδικο, αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Μπορούν αυτοί οι τόσο διαφορετικοί κόσμοι να «συνυπάρξουν»; Μπορούν να ζήσουν κάτω από την ιδία «στέγη»; Δεν είναι εύκολο. Ματώνουν και οι δυο.
Ο συγγραφέας του έργου Χιλέλ Μίτελπουνκτ γράφει ουσιαστικά ένα πολιτικό και βαθιά ανθρώπινο έργο. Οι ήρωές του αντιπροσωπεύουν όλη αυτή την τραγική κατάσταση της διαιρεμένης γης στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ και με αφορμή αυτό μιλάει για όλα τα κράτη που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Το έργο του επεκτείνεται και στις απλές ανθρώπινες σχέσεις, ξεδιπλώνοντας με μαεστρία όλη την ανθρώπινη παθολογία…
Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Χιλέλ Μίτελπουνκτ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Καγιαννής
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καγιαννής
Διεύθυνση παραγωγής: Άρης Σομπότης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Μπότσος
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπελής
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Μιχελής
Μουσική: Κωνσταντίνος Καγιαννής
Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Μαρλένε Καμίνσκι
Λήξη: Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
Σκηνή 104+1, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:15 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης 100΄
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 & φοιτητικό 10 ευρώ
«Τσέχοφ – Κνίπερ: η αλληλογραφία»
Η παράσταση αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε οκτακόσιες περίπου ερωτικές επιστολές. Αυτός είναι ο 38χρονος ήδη διάσημος συγγραφέας Άντον Τσέχωφ κι εκείνη η νέα ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας Όλγα Κνίπερ. Η γνωριμία τους, τον Απρίλιο του 1898 στην ανάγνωση του Γλάρου, εξελίχθηκε σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι το θάνατο του συγγραφέα το 1904. Η αναγκαστική απόσταση που τους χωρίζει, καθώς ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης ζει αναγκαστικά στη Γιάλτα, ενώ η ηθοποιός παίζει στο θέατρο στη Μόσχα, καταγράφεται, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με το έξοχο χιούμορ που τους διακρίνει, στην αλληλογραφία τους.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Θεατρική Εταιρεία «Πόλις»
Σκηνικά – Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγλουελ
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος
Ερμηνεύουν: Αιμιλία Βάλβη (Όλγα Κνίπερ), Κωνσταντής Μιζάρας (Άντον Τσέχωφ)
Η παράσταση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2011
Σκηνή 104-1, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9:15 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 70’
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 & φοιτητικό 10 ευρώ
«Costa Rica», του Αλέξανδρου Ντερπούλη
Costa Rica: ο απόλυτος προορισμός, μια χώρα παράδεισος στην Κεντρική Αμερική.
Αθήνα-Μαδρίτη-San Jose-Costa Rica: ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή περιμένει on line.
Ο παράδεισος είναι μόνο ένα τακ μακριά.
Όλοι έχουμε σκεφτεί κάποτε στη ζωή μας να τα παρατήσουμε όλα και να πάμε ένα ταξίδι κάπου μακριά όπου δεν μας γνωρίζει κανείς.
Τι μας κρατάει εδώ;
Τι μας ωθεί μακριά;
Οι βαλίτσες είναι έτοιμες.
Όλοι οι λογαριασμοί απλήρωτοι από καιρό.
Η Ρόζυ στην Costa Rica.
Η Ρόζυ επιθυμεί διακαώς να φύγει για Costa Rica.
Στο σπίτι της όλα είναι πακεταρισμένα, οι βαλίτσες έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες.
Το μόνο που μένει είναι ένα τακ στο πληκτρολόγιο και έχει το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Costa Rica.
Μόνο που αυτό το τακ δεν είναι τόσο απλό.
Το τηλέφωνο χτυπάει, το ίντερνετ κόβεται, το φορτηγό δεν έρχεται ποτέ, οι τράπεζες την καταδιώκουν για τα απλήρωτα χρέη της, οι άντρες της ζωής της την αναζητούν, η μάνα της αφήνει μηνύματα στον τηλεφωνητή, ο αδερφός της της χτυπάει την πόρτα…
Όλη της η ζωή, όλα τα λάθη που έχει κάνει θα την εμποδίσουν να πατήσει το πλήκτρο και να καταφέρει αυτό το τακ που θα της επιτρέψει να αποδράσει στην εξωτική Costa Rica;
Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Αλέξανδρος Ντερπούλης
Σκηνοθεσία: Πωλίνα Καραναστάση
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Blaine Reinenger
Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας
Ερμηνεύει η Καλλιρρόη Μυριαγκού
Λήξη: Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Σκηνή 104+1, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης 70΄
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος15 & μειωμένο 10 ευρώ