- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Κύκλος λόγου: δημιουργική γραφή & Ασκήσεις και μεθοδολογία θεατρικού λόγου
Κύκλος θεάτρου: προετοιμασία υποψήφιων σπουδαστών δραματικών σχολών και Εισαγωγή στο σωματικό θέατρο
Το 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει δύο κύκλους σεμιναρίων με βάση τους δύο άξονες λειτουργίας του, το λόγο και το θέατρο. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα εντατικό εργαστήρι είτε λόγου είτε θεάτρου που στηρίζεται στη θεωρία και κυρίως στην πρακτική της συγγραφής και της υποκριτικής.
Α’ Περίοδος σεμιναρίων: 20 Ιουνίου ως και 22 Ιουλίου 2011
Κύκλοι σεμιναρίων, εισηγητές:
Α. Κύκλος λόγου
1. Δημιουργική γραφή από το συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου
2. Ασκήσεις και μεθοδολογία θεατρικού λόγου από το συγγραφέα Αλέξανδρο Ντερπούλη
Β. Κύκλος θεάτρου
1. Προετοιμασία υποψήφιων σπουδαστών δραματικών σχολών από τη σκηνοθέτιδα Ελένη Γεωργοπούλου
2. Εισαγωγή στο σωματικό θέατρο από την ηθοποιό Καλλιρόη Μυριαγκού
Ώρες και μέρες: καθημερινές 7:00-9:00 ή 7:00-10:00 μ.μ. (λεπτομέρειες στο πρόγραμμα του κάθε κύκλου σεμιναρίων)
Κόστος: 270 ευρώ ανά κύκλο (εξόφληση με την έναρξη του σεμιναρίου)
Χώρος διεξαγωγής: Το φουαγιέ και η σκηνή 104+1 του 104 Κέντρου Λόγου και Τέχνης
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν τη Β’ Περίοδο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2011) πάνω στην ίδια θεματολογία.
Οι τέσσερις εισηγητές, Ανδρέας Μήτσου, Ελένη Γεωργοπούλου, Καλλιρόη Μυριαγκού και Αλέξανδρος Ντερπούλης, έχουν αφενός μια άμεση σύνδεση με τις δραστηριότητες του 104 και των Εκδόσεων Καστανιώτη και αφετέρου πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία.
Τα βιογραφικά των διδασκόντων και η παράλληλη πρακτική εφαρμογή όσων διδάσκονται αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία των σεμιναρίων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής στους ακόλουθους συνδέσμους:
104.kastaniotis.com/semiraria.doc και www.kastaniotis.com/seminaria.doc.
Πληροφορίες, εγγραφές
104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης
Θεμιστοκλέους 104 – Αθήνα
Τηλ. 210 3826185, ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα ως Σάββατο : 11:00 π.μ.-3:00 μ.μ. και 7:00 μ.μ.-11:00 μ.μ.
email 104@kastaniotis.com
υπεύθυνος διοργάνωσης: Θάνος Δημητριάδης
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των σεμιναρίων και βιογραφικά των εισηγητών:
Α. ΚΥΚΛΟΣ ΛΟΓΟΥ
1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ με το συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου
Στα μαθήματα δημιουργικής γραφής επιδιώκεται να ορισθούν οι έννοιες της λογοτεχνίας και της καθημερινότητας, ώστε να καταστούν σαφέστεροι οι λόγοι και οι αιτίες για τις οποίες κάποιοι καταφεύγουν στη γραφή. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη δημιουργική-επικοινωνιακή επαφή μέσα σε ομάδες, ενώ ο θεωρητικός λόγος θα είναι περιορισμένος, έχοντας στόχο την κατανόηση της σημασίας του βιώματος και της εμπειρίας στη λογοτεχνική τους φόρμα. Η δυναμική της δημιουργικής γραφής και αναζήτησης αναπτύσσεται σε κάθε περίπτωση με τη συγκρότηση και πορεία της ομάδας.
Διδάσκει ο Ανδρέας Μήτσου: συγγραφέας βιβλίων πεζογραφίας. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1996) και το Βραβείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και με το Βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΚΕΒΙ – ΕΡΤ 2007, Ο Κύριος Επισκοπάκης). Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας.
Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 22 Ιουνίου
Ημέρα και ώρες σεμιναρίου: Τετάρτη 7:00-10:00 μ.μ.
Αριθμός συναντήσεων και διάρκεια: 5 τρίωρες συναντήσεις
Λήξη σεμιναρίου: Τετάρτη 20 Ιουλίου
Κόστος ανά σπουδαστή: 270 ευρώ
Bιογραφικό σημείωμα του Ανδρέα Μήτσου
O Aνδρέας Mήτσου κατάγεται από την Aμφιλοχία. Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα και νουβέλες. Tο μυθιστόρημά του Tα ανίσχυρα ψεύδη του Oρέστη Xαλκιόπουλου τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. H συλλογή διηγημάτων του Σφήκες απέσπασε το Bραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Aκαδημίας Aθηνών το 2002. Tο 2007 η νουβέλα του O κύριος Eπισκοπάκης τιμήθηκε με το Bραβείο Aναγνωστών (EKEBI – EPT), ενώ την επόμενη χρονιά διασκευάστηκε για το θέατρο από τον ίδιο το συγγραφέα και ανέβηκε στο «104 Kέντρο Λόγου και Τέχνης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Mάινα. Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εργάζεται ως καθηγητής, φιλόλογος, στη δημόσια μέση εκπαίδευση.
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Ο αγαπημένος των μελισσών (2010), Η ελεημοσύνη των γυναικών (2009), Ο κύριος Επισκοπάκης (2007), Ο χαρτοπαίκτης έχει φοβηθεί (2006), Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού (2005), Ο σκύλος της Μαρί (2004), Σφήκες (2001), Γέλια (1998), Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου (1995)
2. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
με το συγγραφέα Αλέξανδρο Ντερπούλη
Τα μαθήματα εστιάζονται:
· στα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την παραγωγή θεατρικού λόγου
· στη δημιουργική διαδικασία που ολοκληρώνει ένα θεατρικό κείμενο
· στην επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θεατρικής γραφής
· σε αναφορά και σχολιασμό γνωστών θεατρικών έργων (ελληνικών και ξένων)
· σε πρακτική εξάσκηση με τη δημιουργία μικρών σκηνών ή ολοκληρωμένου θεατρικού έργου
· σε χρήσιμες συμβουλές για τους επίδοξους θεατρικούς συγγραφείς
Διδάσκει ο Αλέξανδρος Ντερπούλης: συγγραφέας δύο βιβλίων πεζογραφίας, σεναρίων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεατρικών έργων. Έχει σπουδάσει αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 21 Ιουνίου
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου: Τρίτη και Πέμπτη 7:00-9:00 μ.μ.
Αριθμός συναντήσεων και διάρκεια: 10 δίωρες συναντήσεις
Λήξη σεμιναρίου: Πέμπτη 21 Ιουλίου
Κόστος ανά σπουδαστή: 270 ευρώ
Βιογραφικό σημείωμα του Αλέξανδρου Ντερπούλη
Ο Αλέξανδρος Ντερπούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου δημιουργικής γραφής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε όλα τα είδη της δημιουργικής γραφής, (σεναρίου, μυθιστορήματος, διηγήματος και θεατρικού λόγου) στην Ελλάδα, στην Αγγλία στην Ιταλία στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Έχει σπουδάσει επίσης υποκριτική και σενάριο στο Θεατρικό Εργαστήρι Bασίλη Διαμαντόπουλου.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα, Στη σκιά των πύργων (Ελληνικά Γράμματα, 2001) και Το νησί κάτω από την ομίχλη (Καστανιώτης, 2010). Πέντε θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα («ΣουρεάλΕΡΩΣ», «Θεριά Ανήμερα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα…η επόμενη μέρα», «Η Γεύση της Ευτυχίας», «Costa Rica»). Έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο («Νυχτερινό τρένο», «Ένα καλοκαιρινό βράδυ») και έχει εργαστεί σε σειρές για την κρατική και ιδιωτική τηλεόραση («ΖΑΠ», «Δύο στα όρθια» κ.ά). Παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής» που ίδρυσε και λειτουργεί από το 2006. Διδάσκει κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο στο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ) ΔΟΜΗ. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Β. ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2011
με τη σκηνοθέτιδα Ελένη Γεωργοπούλου (Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ)
Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα το μάθημα επικεντρώνεται στην εξερεύνηση των φωνητικών και σωματικών δυνατοτήτων και στη σύνδεσή τους με το συναισθηματικό κόσμο και την προσωπικότητα του κάθε ηθοποιού. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα υποκριτικών ασκήσεων με βασικό άξονα τη λειτουργία της παρατήρησης, ο μαθητής μαθαίνει να παρατηρεί τον εαυτό του και τις φυσικές του λειτουργίες χωρίς να τις λογοκρίνει ή να τις μπλοκάρει. Στόχος αυτής της φάσης του μαθήματος είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστές, ανεξάρτητες δημιουργικές μονάδες, έτοιμες να προτείνουν, να συνθέσουν και τελικά να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό καλλιτεχνικό πλαίσιο, μια ομάδα.
Στη δεύτερη ενότητα του μαθήματος θα γίνει επιλογή μονολόγων που θ’ αφορούν στις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών και του ΥΠ.ΠΟ. Σ’ αυτή τη φάση, στόχος είναι να μάθουν οι σπουδαστές να προσεγγίζουν ένα ρόλο και ένα θεατρικό κείμενο με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να οργανώνουν το υλικό που συλλέγουν για ένα ρόλο ώστε ο χαρακτήρας ν’ αποκτήσει σκηνική οντότητα, καθαρές προθέσεις και σαφές σχήμα. Η προετοιμασία των μονολόγων θα γίνεται ομαδικά και ατομικά ενώ θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί τη Β΄ Περίοδο σεμιναρίων (οι ημερομηνίες της Β΄ Περιόδου θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Α΄ Περιόδου).
Διδάσκει η σκηνοθέτις Ελένη Γεωργοπούλου
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 21 Ιουνίου
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου: Τρίτη και Πέμπτη 7:00-9:00 μ.μ.
Λήξη σεμιναρίου: Πέμπτη 21 Ιουλίου
Αριθμός συναντήσεων και διάρκεια: 10 δίωρες συναντήσεις
Κόστος ανά σπουδαστή: 270 ευρώ
Βιογραφικό σημείωμα της Ελένης Γεωργοπούλου
Η Ελένη Γεωργοπούλου αποφοίτησε από τη σχολή του Γιώργου Κιμούλη το 1999 και από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (τμήμα Τ.Ε.Α.Π.Η.) το 2002. Τη χρονική περίοδο 2007-2009 συμμετέχει στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π., τμήμα αρχιτεκτονικής (MA: «Ο ρόλος του Ενδιάμεσου-Άδειου χώρου στη Θεατρική Πράξη»). Από το 1999 παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων υποκριτικής και σκηνοθεσίας με Έλληνες και ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα φωνής με τον Κωστή Σφυρικίδη και τη Μίρκα Γεμεντζάκη. Το 2002 ιδρύει με την Αιμιλία Βάλβη τη Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Από το 2002 διδάσκει υποκριτική σε ενήλικες και παιδιά. Για τη Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Τσέχωφ-Κνίπερ: Η αλληλογραφία» (2010), «Το σώμα» (κείμενα του Γ. Ρίτσου) (2009), «Ο Υμπύ και η επιτροπή αλήθειας» (Jane Taylor) (2008), «Κοραή 4 – Προσβάσιμος Χώρος» (Αιμ. Βάλβη) (2008), «Οδηγός Επιβίωσης – Τόποι εξορίας γυναικών» (μαρτυρίες εξόριστων γυναικών) (2007), «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι θελήσετε» (W. Shakespeare) (2007), «Των ήχων πανσπερμία» (κείμενα Α. Εμπειρίκου) (2007), «Έρωτας στα χρόνια του χαρτιού» (Αιμ. Βάλβη) (2006), «Λες και μάγια μου 'χεις κάνει» (2005), «Φωτοχυσία Ερμουπόλεως – Η πορνεία στην Ερμούπολη το 19ο αιώνα» (2004), «Αριάδνη ή Φαίδρα» (Μ. Ντεόν – Γ. Ρίτσος) (2004), «Stabat Mater» (Θραύσματα λειτουργικού δράματος) (2003), «Ούτος είναι ο αστήρ μου» (κείμενα Δ. Βικέλα – Εμμ. Ροΐδη) (2002). Έχει σκηνοθετήσει σε μορφή αναλογίου τα έργα: «Ψαρόσουπα» (Στ. Πολενάκη), Εθνικό Θέατρο, «Δυο γυναίκες χορεύουν» (Josep María Benet i Jornet), Studio Μαυρομιχάλη, «Περιγραφή ενός τοπίου» (Josep María Benet i Jornet), Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.ά. Το 2003 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών.
2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
με την ηθοποιό Καλλιρόη Μυριαγκού
Ένα training λόγου και σώματος με αφορμή το εδώ και τώρα στο θέατρο. Με αφετηρία το λόγο και εργαλείο το σώμα διδάσκεται σε αρχάριους και επαγγελματίες ηθοποιούς η δημιουργία μιας ατομικής μεθόδου άσκησης των εκφραστικών μέσων αλλά και ένας τρόπος ανάλυσης του θεατρικού λόγου τόσο στο πλαίσιο της θεατρικής εκπαίδευσης, όσο και στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης. Θα δουλευτούν σκηνές από το κλασικό θέατρο και μονόλογοι. Το σεμινάριο απευθύνεται σε υποψήφιους και μαθητές δραματικών σχολών και σε επαγγελματίες ηθοποιούς και στόχος του είναι να εφοδιάσει κάθε ηθοποιό με μια πρακτική μεθοδολογία δουλειάς πάνω στο λόγο και στην κίνηση.
Διδάσκει η ηθοποιός Καλλιρρόη Μυριαγκού
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 20 Ιουνίου
Ημέρες και ώρες σεμιναρίων: Δευτέρα και Τετάρτη 7:00-9:00 μ.μ.
Αριθμός συναντήσεων και διάρκεια: 10 δίωρες συναντήσεις
Λήξη σεμιναρίου: Παρασκευή 22 Ιουλίου
Κόστος ανά σπουδαστή: 270 ευρώ
Βιογραφικό σημείωμα της Καλλιρρόης Μυριαγκού
Η Καλλιρρόη Μυριαγκού γεννήθηκε στη Χίο και μεγάλωσε στον Καναδά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Βεάκη ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου στην Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο. Από το 1994 εργάζεται ως ηθοποιός στην Ελλάδα και τη Γερμανία, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Πρόσφατες παραστάσεις: «Costa Rica» και «Ένα μάτσο βιόλες», στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη.
Για δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
104.kastaniotis.com/semiraria.doc και www.kastaniotis.com/seminaria.doc.
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων