Με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (για βιβλία που εκδόθηκαν το 2007) τιμήθηκε η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου για το βιβλίο της Το θέατρο στην Κύπρο (1960-1974) - Οι θιάσοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής (κατηγορία βραβείου: Μελέτη για τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες).
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου στην ανακοίνωσή του: «Η μελέτη της Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, Το θέατρο στην Κύπρο (1960-1974), μια άρτια και συστηματική δουλειά που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία, καταπιάνεται επιτυχώς και μέσα από το προσωπικό στίγμα με μια περίοδο της κυπριακής θεατρικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας η οποία δεν έχει ερευνηθεί ως τώρα τόσο συστηματικά και ολοκληρωμένα. Άγνωστες λεπτομέρειες και δεδομένα αναδεικνύονται με κριτικό και αναλυτικό τρόπο, στο πεδίο σύγκλισης των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και νομικών-θεσμικών πλαισίων, μέσα στα οποία αναπτύχθηκε η γηγενής πρωτίστως θεατρική σκηνή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων που συγκροτούν από τη χρονική στιγμή της ανεξάρτητης οργάνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έως την τουρκική εισβολή του 1974. Η εργασία αυτή με το υψηλό επιστημονικό επίπεδο κινείται πέρα από απλές περιγραφές, αποδίδοντας την ουσία με τρόπο πυκνό και με σαφή κριτήρια αξιολόγησης των ερευνώμενων ζητημάτων».
Το θέατρο στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία (1960) βρίσκεται σε γόνιμη φάση, κυρίως ως προς τη βούληση να δημιουργηθεί θέατρο καλλιτεχνικών αξιώσεων. Ο πνευματικός κόσμος απαιτεί από τη νεοσύστατη πολιτεία να στηρίξει το θέατρο. Στο διάστημα 1960-1974 η θεατρική δραστηριότητα είναι έντονη, ιδρύονται πολλοί θιάσοι, κυρίως βραχύβιοι, οι οποίοι παρουσιάζουν διαφορετικά είδη θεάτρου: επιθεώρηση, κυπριακή ηθογραφία, φαρσοκωμωδία και σπανιότερα, κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του 1960, κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο. Το επαγγελματικό θέατρο εδραιώνεται, οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι πλέον καταρτισμένοι και έχουν την τέχνη τους ως αποκλειστικό επάγγελμα. Σημαντικότεροι θιάσοι είναι ο ΟΘΑΚ (1961- 1968), το Θέατρο Τέχνης (1961-1962), το Θέατρο του ΡΙΚ (1969-1971) και η Πειραματική Σκηνή (1972-1974). Καρπός αυτής της διαδρομής είναι η ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, το 1971. Ο ΘΟΚ κατά την πρώτη τριετία της δράσης του, μέχρι το ορόσημο του 1974, αρχίζει -μέσα από τις ιδεολογικές συγκρούσεις αυτής της ταραγμένης περιόδου- να διαμορφώνει τη φυσιογνωμία του.
Η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου είναι θεατρολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) και διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004). Ασχολήθηκε συστηματικά με το θέατρο στην εκπαίδευση και με τη διοργάνωση και εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως βοηθός σκηνοθέτη (Λευτέρης Βογιατζής, Εύης Γαβριηλίδης), στην επιμέλεια προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων (ΘΟΚ) κτλ. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις με θέματα κυρίως γύρω από το θέατρο και τη νεότερη Κύπρο. Από το 2005 συνεργάζεται ως ειδική επιστήμων με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκει θεατρολογικά μαθήματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως δραματολόγος.
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων