- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Θέμα: «Η ζωγραφική αμφισβήτηση της εξουσίας - Οι τέχνες ως παρατηρητήρια της πολιτικής»
Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική μπορούν να λειτουργούν και ως κώδικες ερμηνείας της πολιτικής; Μπορούν να φωτίζουν τις πιο αθέατες όψεις των πολιτικών φαινομένων; Μπορούμε να ανακαλύψουμε στις τέχνες τις κρυμμένες απαντήσεις για την ουσία της εξουσίας;
Ο καθηγητής A.I. Μεταξάς διερωτάται: Μήπως θα έπρεπε να εξετάζουμε τα πολιτικά φαινόμενα και από άλλες ερευνητικές αφετηρίες; Από ανεπίσημα παρατηρητήρια όπως αυτά της Τέχνης; Η πεζογραφία, η μουσική, η γλυπτική, η ποίηση, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η όπερα και βέβαια η ζωγραφική μπορεί να είναι κάποιες από τις παρακείμενες θέσεις για να ανιχνεύσουμε την πολιτική ζωή. Ορισμένα παραδείγματα από το χώρο της ζωγραφικής μπορεί να αποκαλύψουν όσα από πρώτη ματιά δεν φαίνονται ή και δεν επιτρέπεται να καταδειχτούνε.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus, δοκιμάζει μια πλάγια θεώρηση της πολιτικής ζωής από τα ανεπίσημα παρατηρητήρια των τεχνών και αποκαλύπτει την έμμεση δύναμη που έχουν όλες σχεδόν οι μορφές τέχνης να «μιλούν» για την εξουσία μέσα από τη δίκοπη σχέση που είχαν και έχουν μαζί της.
Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ερευνητικά με τις παράδρομες θεωρήσεις της πολιτικής ζωής και έχει αποτυπώσει σε δημοσιεύματα και βιβλία τα αποτελέσματα των ερευνητικών του διαδρομών. Εξακολουθεί, άλλωστε, να διδάσκει στην διατμηματική μεταπτυχιακή κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα: «Τέχνη και Εξουσία»
Οι παράδοξες ερευνητικές αφετηρίες που επιλέγει ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς σε συνδυασμό με την ιστορική σχέση και αλληλεξάρτηση των τεχνών με την εξουσία, μετατρέπονται σε ένα ενδιαφέρον κυνήγι «πληροφοριών», που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ή δεν επιτρέπεται να καταδειχθούν. Ορισμένα παραδείγματα από το χώρο της ζωγραφικής, που θα παρουσιάσει ο ομιλητής, κρύβουν κάτω από τις δεξιοτεχνίες και τα χρώματα, συναρπαστικά παιχνίδια αντιφάσεων και υπόγειες ανατροπές του σκοπού τους. Προορίζονται να αποτυπώσουν μια επίσημη εκδοχή προσώπων και πραγμάτων και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις σκοτεινές όψεις και τη ματαιότητα του αντικειμένου τους. Απαθανατίζουν και ταυτόχρονα δηλώνουν τη θνητότητα.
Ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Aix-en-Provence. (Πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα). Είναι κάτοχος δυο διδακτορικών διπλωμάτων (Αθήνα, με βαθμό Άριστα και Aix-en-Provence, Doctorat d’Etat με βαθμό Άριστα –Très bien et éloges). Για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το Βραβείο της Σχόλης Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence.
Διετέλεσε Προσκεκλημένος Καθηγητής της “École Doctorale” του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστήμιου της Βουδαπέστης και του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence, Κοσμήτορας (κατ’ ανάθεση) της Νομικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι πρόσφατα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδίου Εργαστηρίου.
Από το 1976 μέχρι το 1986 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατοχύρωση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Επιστήμης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
Μετά από μια μακρόχρονη πανεπιστημιακή και ερευνητική καριέρα, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς είναι σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μέλος του Δ.Σ. του ίδιου ιδρύματος, αλλά και του Ιδρύματος ‘Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος’.
Παράλληλα, συνεργάσθηκε ως τακτικός επιφυλλιδογράφος με ‘Το Βήμα’ και την ‘Καθημερινή’ καθώς και ως υπεύθυνος ύλης της στήλης ‘Επί του θέματος’ στην εφημερίδα ‘Ο Κόσμος του Επενδυτή’.
Ανάμεσα στα πολλά δημοσιεύματα και βιβλία του, ξεχωρίζουν τα: Τέχνη και Εξουσία, Η υφαρπαγή των μορφών: από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτρέτα, Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους, Η παράκαμψη της φήμης, Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, Η πολιτική ευθύνη του διανοούμενου λόγου, Θρησκειοποίηση της πολιτικής και φοβική κοινωνία. Προς δημοσίευση είναι δυο βιβλία: Η διεθνής ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και Προς μια παράδρομη προσέγγιση της πολιτικής διαδικασίας.
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων