Ακόμα ένας νομπελίστας συγγραφέας στις Εκδόσεις Καστανιώτη! | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

11 Οκτωβρίου 2012

Ακόμα ένας νομπελίστας συγγραφέας στις Εκδόσεις Καστανιώτη!

Στον Κινέζο συγγραφέα Μο Γιαν απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Μο Γιαν είναι ο 37ος νομπελίστας συγγραφέας στον κατάλογο των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Συνεχείς διακρίσεις για τις  Εκδόσεις Καστανιώτη, που συγκεντρώνουν στον κατάλογό τους την πλειονότητα των κορυφαίων συγγραφέων οι οποίοι έχουν διακριθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και άλλα έγκριτα λογοτεχνικά βραβεία. Σήμερα ήρθε να προστεθεί ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει πως το έργο του Μο Γιαν «ενώνει με ψυχεδελικό ρεαλισμό τα λαϊκά παραμύθια, την Ιστορία και τη σύγχρονη ζωή» και συστήνει να διαβάσουμε πρώτο το αριστουργηματικό μυθιστόρημά του Οι μπαλάντες του σκόρδου, το μοναδικό βιβλίο του που κυκλοφορεί στην Ελλάδα (Εκδόσεις Καστανιώτη 2006, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο απαγορεύτηκε στην Κίνα ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα στην πλατεία Τιεναμέν και ανάγκασε το συγγραφέα να παραιτηθεί από το στρατό.

Μο Γιαν, που στα κινεζικά σημαίνει «μη μιλάς», είναι το ψευδώνυμο του Κουάν Μογιέ. Ο ίδιος σε μια ομιλία του στον Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναφερόμενος στο ψευδώνυμό του, είπε ότι το επέλεξε πριν ακόμα γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, γιατί ήταν γνωστός για την ειλικρίνειά του, η οποία δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Κίνα, και πως υιοθέτησε το ψευδώνυμο αυτό για να του θυμίζει ότι δεν πρέπει να μιλάει πολύ. Γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια που μετά βίας μπόρεσε να μεγαλώσει τα τέσσερά της παιδιά. Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος. Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα. Ακολούθησε το βιβλίο του Oι κόκκινοι αγροί (1987), που άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα με τη λογοκρισία και το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού. Τα βιβλία του Η δημοκρατία του κρασιού (2001) και Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες (2003) είχαν επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία. Παρά τις προτάσεις που είχε από τη Δύση, ο Μο Γιαν δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κίνα. 

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο την κριτική των ΝΥΤ για το βιβλίο του Οι μπαλάντες του σκόρδου: http://www.nytimes.com/1995/06/12/books/books-of-the-times-a-rural-chinese-catch-22-you-can-almost-smell.html

 

Νομπελίστες συγγραφείς στις Εκδόσεις Καστανιώτη:

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Σέλμα Λάγκερλεφ, Γκράτσια Ντελέντα, Τόμας Μαν, Λουίτζι Πιραντέλο, Έρμαν Έσσε, Αντρέ Ζιντ, Γουϊλιαμ Φώκνερ, Περ Λάγκερκβιστ, Έρνεστ Χεμινγουέι, Αλμπέρ Καμύ, Ίβο Άντριτς, Τζων Στάινμπεκ, Γιασουνάρι Καουμπάτα, Πάβλο Νερούδα, Σωλ Μπέλοου, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Τσέσλαβ Μίλος, Ελίας Κανέτι, Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Ναγκίπ Μαχφούζ, Καμίλο Χοσέ Θέλα, Ναντίν Γκόρντιμερ, Ντέρεκ Ουόλκοτ, Κενζαμπούρο Όε, Σέιμους Χήνυ, Ντάριο Φο, Ζοζέ Σαραμάγκου, Γκύντερ Γκρας, Ίμρε Κέρτες, Χάρολντ Πίντερ, Ντόρις Λέσινγκ, Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, Χέρτα Μύλερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων