- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες: 10 Απριλίου 2013, 6μ.μ. - 8μ.μ. (7μ.μ. - 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος)
Παρακολουθήστε το ζωντανά και από το thesouthintalk.blogspot.gr
Στις 10 Απριλίου 2013 διοργανώνεται στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά, εκδήλωση με θέμα «Τέσσερις συγγραφείς του Νότου μιλούν για την Κρίση», με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπροσώπων της σύγχρονης λογοτεχνίας του Νότου της Ευρώπης: του Αλέξη Σταμάτη (Ελλάδα), του Santiago Roncagliolo (Ισπανία), της Mariolina Venezia (Ιταλία) και του José Luís Peixoto (Πορτογαλία).
Η έκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα JAN 4Q2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 6 μ.μ. - 8 μ.μ.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά και από το thesouthintalk.blogspot.gr (7 μ.μ. - 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος)
Όπως αναφέρεται στην ενημερωτική επιστολή, πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των χωρών του Νότου, με ανταλλαγή εμπειριών, επεξεργασία θέσεων και ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου. Δυστυχώς στο νότιο αυτό άξονα προσδέθηκε και η Κύπρος, την οποία δεσμευόμαστε ότι θα συμπεριλάβουμε στην επόμενη εκδήλωση.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με εκδήλωση στις 25/01/2013 στην Αθήνα, με εκπροσώπους από το χώρο της πολιτικής απ’ όλες τις χώρες του Νότου, θέτοντας το ερώτημα: «Κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο: υπάρχει αριστερή προοδευτική απάντηση;»
Οι λογοτέχνες είναι η έκφραση του πνεύματος μιας εποχής. Για χρόνια οι αναδυόμενες αφηγήσεις του ευρωπαϊκού Νότου μιλούσαν για τη βεβαιότητα της προόδου παρά για τις αντίξοες συνθήκες: υπέρβαση του φασισμού, της φτώχειας, της μετανάστευσης. Οι δικτατορίες ήταν πίσω μας, δίνοντας τη θέση τους σε νεωτερικές αναζητήσεις, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εξίσωση δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών ή η οικολογία. Είχαμε αντιμετωπίσει μια σωρεία «εθνικών διχασμών» και ψάχναμε για κοινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Είχαμε ξεπεράσει τον αναλφαβητισμό και η νεολαία σπούδαζε μαζικά. Η φτώχεια ήταν πλέον έννοια σχετική.
Σήμερα πολλές από τις βεβαιότητές μας αυτές είναι υπό διαπραγμάτευση. Η νέα γενιά αναβάλλει την κοινωνική και οικονομική της χειραφέτηση επ’ αόριστον, ή παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης. Κάποιοι νοσταλγούν καθεστώτα τάξης και ασφάλειας, μηδενίζοντας τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης. Η μεσαία τάξη αποδομείται, ενώ οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν με απόγνωση μια επιστροφή σε ένα παρελθόν που δεν έχουν ζήσει. Αυτά τα κοινά βιώματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν ακόμα πολιτική ή πολιτισμική έκφραση.
Η ευρωπαϊκή διάσταση φαίνεται να είναι ακόμα ένα άθροισμα εθνικών βιωμάτων, που αντιστοιχεί δυστυχώς σε ένα άθροισμα εθνικών προτεραιοτήτων στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, στοχεύοντας στην άμεση συμμετοχή των πολιτών, δημιουργήθηκε ένα blog: http://thesouthintalk.blogspot.gr/, το οποίο, έως και τις 10 Απριλίου, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα να πάρει μέρος στη διαμόρφωση ενός συλλογικού κειμένου με θέμα «Ο Νότος που ζω», προκειμένου να μοιραστούμε τις αλλαγές των κοινωνιών του ευρωπαϊκού Νότου όπως τις βιώνουμε.
Το blog θα έχει αναρτημένες τέσσερις προτάσεις τις οποίες το κοινό καλείται να συμπληρώσει με τις σκέψεις του:
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων