Ένας χρόνος χωρίς τον Παύλο Μάτεσι | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

21 Ιανουαρίου 2014

Ένας χρόνος χωρίς τον Παύλο Μάτεσι

«Έφυγε» στις 20 Ιανουαρίου 2013

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που «έφυγε» ο Παύλος Μάτεσις, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοουμένους και εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Γεννημένος το 1933 στη Δίβρη, στην Πελοπόννησο, ο Παύλος Μάτεσις έζησε μέχρι τα δεκαεννιά του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σπούδασε θέατρο και μουσική, δίδαξε υποκριτική στη Σχολή Σταυράκου, ενώ διετέλεσε βοηθός-δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο.

Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν το μονόπρακτο Ο σταθμός, το οποίο γράφτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμα μαθητής της Δραματικής Σχολής του Χρήστου Βαχλιώτη. Η πρώτη όμως επίσημη εμφάνισή του στο θέατρο ήταν το 1967 με το έργο Η τελετή (θέατρο Νέας Ιωνίας 1967 και Εθνικό Θέατρο 1969). Συνολικά έγραψε δεκατέσσερα θεατρικά έργα, έντεκα από τα οποία ανέβηκαν από τους σημαντικότερους αθηναϊκούς θιάσους, όπως ταΠεριποιητής φυτώνΤο φάντασμα του κυρίου Ραμόν ΝοβάροΗ βουήΒιοχημείαΗ καθαίρεση κ.ά. Επίσης έγραψε και σκηνοθέτησε δύο σειρές για τη δημόσια τηλεόραση, ενώ έγραψε και κείμενα για floor show. 

Μετέφρασε Aριστοφάνη (οκτώ έργα, παραγγελίες για τα Eπιδαύρια), Σαίξπηρ, Mπεν Tζόνσον, Kρίστοφερ Mάρλοου, Φώκνερ, Πίντερ, Bιτράκ, Mολιέρο, Mπωμαρσαί, Σταντάλ, Iονέσκο, Aρτώ, Mρόζεκ, Όρτον, Aκρόυντ, Φρίελ και άλλους κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς.

Έργα του, καθώς και αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου μεταφρασμένα από τον ίδιο, έχουν σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι: Σωκράτης Καραντινός, Τάκης Μουζενίδης, Αλέξης Μινωτής, Κάρολος Κουν, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ζυλ Ντασέν, Μάριο Μπολονίνι, Μπράνισλαβ Λέτσιτς, Μίνως Βολανάκης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ανδρέας Βουτσινάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Κώστας Μπάκας, Πάβελ Κόχουτ και Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

Εξίσου σημαντική ήταν η πορεία του Παύλου Μάτεσι στην ελληνική πεζογραφία. Πρωτοεμφανίστηκε σε αυτήν το 1986 με τη νουβέλα Αφροδίτη, όμως θεωρήθηκε εμβληματική η έκδοση του μυθιστορήματος Η μητέρα του σκύλουτο 1990, που συγκίνησε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και τους λάτρεις της καλής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Η μητέρα του σκύλου υμνήθηκε από την παγκόσμια κριτική και συγκαταλέχτηκε από τον λονδρέζικο εκδοτικό οίκο Quintet Publishing στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του (στον τόμο 1001 Books You Must Read Before You Die). Ακολούθησαν άλλα οκτώ βιβλία του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία: Ο Παλαιός των Ημερών (μυθιστόρημα), Πάντα καλά (αισθηματικό μυθιστόρημα), Ύλη δάσους (διηγήματα), Σκοτεινός οδηγός (μυθιστόρημα), Μύρτος (μυθιστόρημα), Έκθεσις ιδεών (χρονογραφήματα),Αλδεβαράν (μυθιστόρημα) και Graffito (μυθιστόρημα). Tα μυθιστορήματά του H μητέρα του σκύλουO Παλαιός των Hμερών και Πάντα καλά κυκλοφορούν σε δεκατέσσερις χώρες.
Tο μυθιστόρημα Σκοτεινός οδηγός κυκλοφορεί στην Iταλία, ενώ το μυθιστόρημα Mύρτος θα κυκλοφορήσει προσεχώς στη Γαλλία, τη Pουμανία, τη Φινλανδία και στο Iσραήλ. Tόμος με τέσσερα θεατρικά του κυκλοφορεί στην Αγγλία από τις εκδόσεις Arcadia.

Τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Θεάτρου το 1966 για το θεατρικό Η τελετή, με το 
Έπαθλο Kαρόλου Kουν το 1989 για το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς (Περιποιητής φυτών), με το
Bραβείο Ελληνοφώνων Kάτω Iταλίας το 1998 για το μυθιστόρημα H μητέρα του σκύλου, με το Μεγάλο Bραβείο Κριτικών το 2000, καθώς και με το Bραβείο Acerbi (Iταλία) τo 2002, επίσης για το μυθιστόρημα H μητέρα του σκύλου.

Το προσεχές διάστημα ανεβαίνει στο θέατρο Beton7 η παράσταση «Graffito, όπως άγριο» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Παπαναστασάτου, η οποία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα Graffito και βασίζεται σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων