4-10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη
Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Νέας Υόρκης, το περίφημο World Voices Festival
(4-10 Μαΐου 2015), που φέτος είναι αφιερωμένο στην αφρικανική λογοτεχνία.
Η συγγραφέας θα μιλήσει για το μυθιστόρημά της Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη, το οποίο εν μέρει διαδραματίζεται στην Μαύρη Ήπειρο. Το long-seller μυθιστόρημα (στην Ελλάδα έχει φτάσει στη 16η έκδοση) μεταφράστηκε φέτος στα αγγλικά από την Κάρεν Έμεριχ και κυκλοφορεί στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο Open Letter. Το World Voices ξεκίνησε τη Δευτέρα με ομιλίες των Τομ Στόπαρντ, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, Κολμ Τοϊμπίν, Ρέιτσελ Κούσνεερ κ.ά. και θα συνεχιστεί ως τα τέλη της εβδομάδας.
Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ εδώ:
Και για την ανάγνωση της Αμάντας Μιχαλοπούλου εδώ:
http://worldvoices.pen.org/fiction/why-i-killed-my-best-friend
και εδώ:
http://worldvoices.pen.org/event/2015/01/23/literary-quest
Ο αμερικανικός Τύπος για το Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη:
«Η πρόζα της Μιχαλοπούλου είναι τολμηρή και πρωτότυπη. Ολοζώντανη αναπαραγωγή της καταστροφικής γυναικείας φιλίας. Το πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων είναι ακαταμάχητο».
Publishers Weekly
«Mια ακόμη εκλεκτή επιλογή από τη σειρά λογοτεχνικών μεταφράσεων του Open Letter, αυτό το εγκεφαλικό μυθιστόρημα από τη βραβευμένη μυθιστοριογράφο Αμάντα Μιχαλοπούλου αφηγείται το είδος φιλίας που μας σφραγίζει για πάντα. Ένα λιτό αλλά συγκινητικό μυθιστόρημα για την αγάπη και τον πόλεμο σε ταραγμένες δεκαετίες».
Kirkus Review
Το Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη αναπαράγει με ένταση και ακρίβεια τη γυναικεία φιλία […] Μπορεί να θεωρηθεί πολιτικό μυθιστόρημα – η ελληνική πολιτική σκηνή, η άνοδος και η πτώση της οικονομίας δημιουργούν ένα εντυπωσιακό υπόβαθρο στην ιστορία της Μαρίας και της Άννας. Ωστόσο οι μηχανορραφίες των δύο γυναικών -ο τρόπος που υποστηρίζουν και υπονομεύουν η μία την άλλη – αποτελούν το υπέδαφος του μυθιστορήματος. Επιπλέον, καθώς καμιά από τις δυο τους δεν μας είναι απόλυτα συμπαθής η ιστορία τους γίνεται αληθοφανής και αποκτά αντηχήσεις. Και παρότι η ζωή τους τις τοποθετεί μακριά μας, οποιοσδήποτε προσκολλήθηκε σε μια σχέση περισσότερο απ’ όσο έπρεπε θα βρει σοφία σε αυτή την αφήγηση αγάπης, απώλειας, ζήλιας και αντιπαλότητας».
Review Fix
«Ένα απολύτως ακριβές πορτρέτο της γυναικείας φιλίας, καθώς και της ανθρώπινης επιθυμίας μας να προσκολλούμαστε σε όσους εκμαιεύουν τμήματα του εαυτού μας που θα προτιμούσαμε να παραμείνουν στο σκοτάδι».
Music and Literature
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων