- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 6 Απριλίου
Ο Αντρέι Μακίν εγκαινιάζει το νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Megaron Plus.
Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 7 το απόγευμα θα δώσει ομιλία με θέμα «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν (Marie-Christine Vandoorne), πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο γαλλόφωνος Ρώσος πεζογράφος Αντρέι Μακίν γεννήθηκε το 1957 στο Κρασνογιάρσκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στη Σιβηρία, και μεγάλωσε στην Πένζα, επαρχιακή πόλη της Ομοσπονδιακής Περιοχής του Βόλγα. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα και άρχισε να γράφει ποιήματα στα γαλλικά και στα ρωσικά. Το 1987 έφυγε για τη Γαλλία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής εκπαιδευτικών και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί. Του δόθηκε πολιτικό άσυλο και ο ίδιος επέλεξε να γράφει πλέον μόνο στα γαλλικά. Ωστόσο, αρχικά, χρειάστηκε να παρουσιάσει τα έργα του ως μεταφράσεις από τα ρωσικά, καθώς αντιμετώπισε τη δυσπιστία των εκδοτών για το αν μπορούσε να γράψει τόσο καλά σε μια δεύτερη γλώσσα. Τα πρώτα δύο του μυθιστορήματα δεν γνώρισαν καμιά επιτυχία και πέρασε αρκετός καιρός ώσπου να βρει εκδότη για το βιβλίο του Η κληρονομιά, το οποίο εκδόθηκε εντέλει στη Γαλλία το 1995 και κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ και το βραβείο Μεντισίς. Έκτοτε έγραψε πολλά βιβλία και μεταφράστηκε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Πρόσφατα εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του: Η κληρονομιά (1997), Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη (2002), Η κόρη του ήρωα (2002), Το αμάρτημα της Όλγας Αρμπελίνα (2002), Η γυναίκα που περίμενε (2004), Η μουσική μιας ζωής (2004), Η ανθρώπινη αγάπη (2008).
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του Η ζωή ενός άγνωστου άντρα (μετ. Αγγελική Σιγούρου). Σ' αυτό το πυκνό και επιβλητικό βιβλίο, ο Μακίν ξαναζωντανεύει το πεπρωμένο της πατρίδας του, μακριά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την οδυνηρή ανάδυση της «νέας Ρωσίας». Οι ήρωές του επιβεβαιώνουν μέσα από τις πράξεις τους την ορθότητα των λόγων του Ντοστογιέφσκι για την ομορφιά που καλείται να σώσει τον κόσμο.
Έγραψαν για το βιβλίο:
«[...] Το δραματικό αποκορύφωμα της ιστορίας τους περιέχει όλα εκείνα τα δεινά που έχουν αποτυπώσει στη ρωσική λογοτεχνία μεγάλοι δημιουργοί σαν τον Σολζενίτσιν και τον Σαλάμοφ. [...]»
Νίκος Δαββέτας, Η Καθημερινή, 30 Ιανουαρίου 2016 (Από το ρομάντσο στον κομμουνισμό)
«Οι κριτικοί έχουν εντοπίσει στο έργο του επιρροές τόσο από τον Μαρσέλ Προυστ όσο και από τον Τσέχοφ, και πέρα από το "ακονισμένο" λυρικό ύφος και τον άριστο χειρισμό της γαλλικής γλώσσας έχουν επαινέσει τον τρόπο που ο Μακίν εμπλέκει τη δράση και την πλοκή της ιστορίας του (η οποία συνήθως εξελίσσεται στο παρόν), με το ιστορικό παρελθόν, τις συλλογικές μνήμες και δοκιμασμένα λογοτεχνικά μοτίβα. [...] Ο Μακίν κατορθώνει να απογυμνώσει και να περιγράψει ιστορικές στιγμές του παρελθόντος, παγώνοντας μια μικρή λεπτομέρεια ή εικόνα μέσα στο χρόνο, στην οποία επιστρέφει ξανά και ξανά, δίνοντάς την από διαφορετική σκοπιά. Κάθε επανάληψη δημιουργεί συνειρμούς, έναν καινούργιο υπαινιγμό ή αποκάλυψη, και καθώς η αφήγηση προχωράει, ο στοχασμός βαθαίνει, αναδεικνύοντας και άλλες, ενίοτε οδυνηρές διαστάσεις της. [...] Ο Μακίν, με ελεγειακό λυρισμό και αμείωτη ένταση, αναδεικνύει όχι μόνο την ψυχική κατάσταση του ενθυμούμενου, αλλά και τις μεταβολές που αυτός έχει υποστεί, μέσα από τη διάθλαση μιας στιγμής στο χρονικό πλαίσιο μιας ολόκληρης ζωής, αλλά και στο ευρύτερο πεδίο της ιστορίας ενός λαού».
Αργυρώ Μαντόγλου, www.bookpress.gr, 22 Δεκεμβρίου 2014 (Έρωτες στη δίνη της Ιστορίας)
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Αίθουσα: Δημήτρης Μητρόπουλος
Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Έναρξη διανομής δελτίων: 17.30'
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων