Με την ομιλία της Αμάντας Μιχαλοπούλου ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Οδησσού
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η Αμάντα Μιχαλοπούλου ανοίγει το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Οδησσού με την ομιλία της «Η λογοτεχνία και το νόημα της ζωής. Μια άτυπη ευρωπαϊκή εκπαίδευση». Η συγγραφέας συμμετέχει επίσης τον Οκτώβριο (7-9/10) στο Michael Fischer Symposion 2016, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πολιτιστικά ευρωπαϊκά συνέδρια για το μέλλον της Μεσογείου που πραγματοποιείται φέτος στις Συρακούσες.
...και μια μετάφραση:
Μετά την αμερικανική μετάφραση της Κάρεν Έμεριχ, η οποία ήταν υποψήφια για το National Translation Award στις ΗΠΑ, το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη κυκλοφορεί τώρα και στα πολωνικά από τις εκδόσεις Greckie Klimaty , σε μετάφραση Alicja Kotecka.
Το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη, ένα μπεστ-σέλερ που συζητήθηκε πολύ όταν εκδόθηκε (2003) και μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θέατρο σε σκηνοθεσία της Βάσιας Ατταριάν, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Διατρέχει τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, από τα χρόνια της μεταπολίτευσης ως την ολυμπιακή ευημερία, και προοιωνίζεται την ελληνική κρίση. Πρόκειται για την ιστορία μιας επεισοδιακής φιλίας δυο κοριτσιών που συναντιούνται στην Aθήνα τη δεκαετία του '70. H φιλία τους, από το δημοτικό ως τα φοιτητικά χρόνια, διακόπτεται απότομα: ένα απρόσμενο δραματικό γεγονός δίνει τέλος στις εντάσεις, στα αδιέξοδα, στις ανάγκες μιας ασφυκτικής σχέσης. Ύστερα από μερικά χρόνια συναντιούνται ξανά. Mπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά κατά βάθος παραμένουν ίδιες. Πόσα θα καταφέρουν να αντέξουν για χάρη του παρελθόντος και της νοσταλγίας;
Στο βιβλίο η προσωπική ιστορία διαπλέκεται με την πολιτική ζωή. H Άννα-Mαρία, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Kίνημα, η οικουμενική κυβέρνηση υπενθυμίζουν τις βαθύτερες δομές ενός πολιτικού συστήματος που όλοι μας έχουμε υποστεί: αυτό των ανθρωπίνων σχέσεων. Tο μυθιστόρημα της Aμάντας Mιχαλοπούλου μιλάει για την Eλλάδα της μεταπολίτευσης, για τη «δικτατορία» της γυναικείας φιλίας, για τις σκοτεινές περιοχές της παραίτησης και της ζήλιας, για τις σχέσεις που μας καταδιώκουν.