στον Μιχάλη Μοδινό το βραβείο για τη φράση της χρονιάς του ηλεκτρονικού περιοδικού literature.gr
Η μακρόχρονη συνήθεια του να ζεις σε κάνει ανίκανο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο.
Η παραπάνω φράση από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού Εκουατόρια βραβεύτηκε από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό literature.gr ως η «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς 2016». Η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017.
Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού ήταν από τα βιβλία που ξεχώρισαν από την εκδοτική παραγωγή του 2016. Ήταν, επίσης, υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης».
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Ένας ασύλληπτος όγκος γνώσεων, δραστηριοτήτων και λεπτομερειών ζωής της αφρικανικής ηπείρου βρίσκουν την κατάλληλη θέση τους στο μυθιστόρημα, μέσα σε μια χαρτογραφημένη φαντασμαγορία ενός άγνωστου κόσμου που ζωντανεύει!»
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης, Το ποντίκι, 1 Δεκεμβρίου 2016
«Ένα μυθιστόρημα για ένα γεωγραφικό μυστήριο (περί των πηγών του Νείλου) που απασχολούσε αιώνες τους ειδικούς και ταυτόχρονα μια συναρπαστική, αληθινή ιστορία ουτοπίας για ένα κράτος διαφυλετικό στην καρδιά της μαύρης Αφρικής».
Μανώλης Πιμπλής, Τα Νέα, 3 Δεκεμβρίου 2016
«Συναρπαστική περιπέτεια σε μια αφρικανική ουτοπία με θέμα τη σύγκρουση επιστήμης και πρωτογονισμού η ιστοριογραφική μεταμυθοπλασία Εκουατόρια (Καστανιώτης) του Μιχάλη Μοδινού».
Αριστοτέλης Σαΐνης, Εφημερίδα των Συντακτών, 4 Φεβρουαρίου 2017
«[...] δείχνει την επιβολή με κάθε μέσον της κυρίαρχης ιδέας του κατ’ ανάγκη πολιτισμένου κόσμου, ο οποίος με δικά του κριτήρια, κατευθυνόμενα κάθε φορά από την ωφελιμιστική αντίληψη για τη χρηστικότητα των όντων, διοικεί τον πλανήτη και πατάσσει κάθε απόπειρα αλλαγής του κατασκευασμένου σκηνικού. Υπό αυτή την έννοια η λογοτεχνία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να λειτουργεί και ως ιδιότυπος ιδεολογικός χώρος, ικανός να προβάλει θεωρίες και να τις υπερασπίσει με τον λόγο της».
Διώνη Δημητριάδου, www.fractalart.gr, Δεκέμβριος 2016
«Άπειρα ιστορικά πρόσωπα, λίμνες, ποτάμια, φυλές, πανίδα, χλωρίδα, βουνά, έρημοι, επινοημένοι ήρωες, εξερευνητές, αποικιοκράτες, ιεραπόστολοι, πολιτικοί και κατακτητές αλλά και διωκόμενοι και κυνηγημένοι παρελαύνουν από τις σελίδες του μυθιστορήματος με εκπληκτικό τρόπο, και ο συγγραφέας εξιστορεί με μαεστρία το υλικό, που χρειάστηκε δεκατέσσερα χρόνια για να το συλλέξει».
Χρίστος Παπαγεωργίου, www.diastixo.gr, 16 Δεκεμβρίου 2016
«Απλώνοντας στις σελίδες τη μαγευτική, υπνωτιστική, αχανή γεωγραφία της Αφρικής, ο Μοδινός συνθέτει ένα υπέροχο βιβλίο, που συναρμόζει την ποιητική εικονοποιία και τις συμβολικές εκβολές του ταξιδιού με σκέψεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό, τις επιτεύξεις και τα όριά του, την οίηση και τις αυταπάτες του, για την υποβόσκουσα βία που τον διαρρέει».
Λίνα Πανταλέων, Η Καθημερινή, 5 Φεβρουαρίου 2017
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων