- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης
Ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, τα βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης. Μεταξύ των βραβευμένων είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που απέσπασε το βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους για το μυθιστόρημά του Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια.
Η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Εννιά άτομα-αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Ένα βιβλίο με αγωνία αλλά και χιούμορ, ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε.
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια είναι ένα αριστοτεχνικά γραμμένο non action δράμα εσωτερικoύ χώρου (του ψυχικού και του κυριολεκτικού), με την πλοκή να στηρίζεται αποκλειστικά στο λόγο προκαλώντας έτσι τον αναγνώστη να σκεφτεί κατά πόσον οι ενοχές όσων ανήκουν στον κύκλο της κοπέλας φτιάχνουν άλλους ενόχους […] Οι πάντες πνίγονται στις ενοχές. Είναι όμως ένοχοι; Ο Παπαθεοδώρου δε φαίνεται να ενδιαφέρεται γι΄ αυτό το αστυνομικό κομμάτι του μυθιστορήματος. Αντίθετα, ψυχογραφεί καθέναν και καθεμιά, παρουσιάζει τις οπτικές τους συνθέτοντας μια τοιχογραφία προσωπικοτήτων που έχουν διαβρωθεί από την έκπτωση των κοινωνικών ηθών».
Μαρίζα Ντεκάστρο,www.oanagnostis.gr, 07.01.2019
«Σκοτεινό, βίαιο, σοκαριστικό, αλλά απόλυτα αληθινό, διαβάζεται απνευστί».
Ζωή Κοσκινίδου, Κόκκινη Αλεπού, 23.01.1019
«Είναι ένα βιβλίο youngadultλογοτεχνίας, κατά μία έννοια αστυνομικό, που θα σοκάρει τα παιδιά κάτω των 14 ετών, αλλά είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ να διαβαστεί από παιδιά άνω των 14. Πώς βάζω το όριο αυτό; Αυθαίρετα, εκεί, μεταξύ γυμνασίου και λυκείου. Σ’ εκείνη την άχαρη και γοητευτική και επικίνδυνη καμπή της ζωής τους, που πρέπει να μεγαλώσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις τους μπορεί να έχουν και τραγικές συνέπειες. Και να σβήσουν αστέρια. Είναι επιβεβλημένο να διαβαστεί και από τους γονείς. Καλύτερα μάλιστα πριν τα παιδιά τους μπουν στην εφηβεία. Είναι τέλος επιβεβλημένο να διαβαστεί και από τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Πελιώ Παπαιδά, Ταλκ, Ιανουάριος 2019
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων