Η ποιητική συλλογή της Φοίβης Γιαννίση «Χίμαιρα» είναι υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

7 Ιουλίου 2021

Η ποιητική συλλογή της Φοίβης Γιαννίση «Χίμαιρα» είναι υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020

.

Η ποιητική συλλογή της Φοίβης Γιαννίση Χίμαιρα είναι υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020 (για τις εκδόσεις του 2019).

 

Λίγα λόγια για την ποιητική συλλογή:

Η Χίμαιρα είναι ένα ον μυθικό, πολλαπλό, συντεθειμένο από διαφορετικά είδη, και μαζί είναι η θηλυκή Αίγα.

Η Χίμαιρα της Φοίβης Γιαννίση αποτελεί τη συνέχεια της δουλειάς της  ποιήτριας πάνω στις αρχαιοελληνικές ζωϊκές ποιητικές ταυτότητες, μετά το Τέττιξ (2012). Μετά τον τζίτζικα, ο κόσμος των αιγών. Ποιμένες νομάδες, εποχική μετακίνηση, γεωγραφία, μουσική. Αλλά και εξουσία και έλεγχος, η μητρότητα, το θηλυκό κτήνος και ο κυρίαρχος. 

Η Χίμαιρα μεταφέρει ποιητικά μια βιβλιογραφική και μια επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα σε μαντρί μετακινούμενων Βλάχων της Θεσσαλίας. Προτείνει ένα είδος χιμαιρικής πολυφωνικής ποίησης, μία θηλυκή εκδοχή της ετυμολογίας της λέξης τραγωδία, ένα πολλαπλό ποιητικό αντικείμενο.

Η Χίμαιρα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αμερική σε μετάφραση του Brian Sneeden, έχοντας λάβει τη διάκριση για την επιχορήγηση της μετάφρασης από το National Endowment for the Arts.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων