«Άνθρωποι από χαρτί» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Άνθρωποι από χαρτί

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλέκος Μανωλίδης, Άννα Σταματοπούλου

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Άνθρωποι από χαρτί
  • ISBN: 960-03-0135-2
  • σελ. 224
  • 11 Μαΐου 1988
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Φήμη, επιτυχία, πλούτη· αλλεπάλληλα μεθύσια που ωθούν τον ήρωα στα όρια του αλκοολισμού, ένας νεκρός γάμος, οι ανικανοποίητοι σαρκικοί πόθοι του μεσήλικα. Για τον Γουίλφρεντ Μπάρκλεϋ, μυθιστοριογράφο, τελική πηγή αφόρητου εκνευρισμού γίνεται ο καθηγητής Ρικ Λ. Τάκερ, αμείλικτος στην απόφασή του να γίνει ο επίσημος βιογράφος του. Εγκλωβισμένοι σε μια μοιραία σχέση, διασχίζουν, χωρίς σκοπό και προορισμό, τη μισή Ευρώπη, ξεφορτώνονται τις γυναίκες τους, χάνουν τον αυτοσεβασμό και τις ψευδαισθήσεις τους. Αντιμετωπίζουν τρομαχτικές αβύσσους –φυσικές, συναισθηματικές, πνευματικές– αλλάζοντας συνέχεια ρόλους, αλλάζοντας τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Το αποκορύφωμα, όταν έρθει, είναι αναπόφευκτο και συνάμα απροσδόκητο.

Έργο παράφορα δυνατό, απρόβλεπτο, χωρίς να μπορεί να μπει σε συγκεριμένη κατηγορία, οι Άνθρωποι από χαρτί είναι ό,τι πιο ιδιοσυγκρασιακό και πρωτότυπο έγραψε ποτέ ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

Βιογραφικά στοιχεία

Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ γεννήθηκε το 1911 στην Κορνουάλη. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και στη συνέχεια Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Έγραψε συμβολικά μυθιστορήματα που αναλύουν τις διάφορες πλευρές της ανθρώπινης φύσης, όπως το Οι κληρονόμοι (1955), που αναφέρεται στη ζωή και την εξόντωση του ανθρώπου του Νεάντερνταλ, το Μάρτιν ο φαταούλας (1956), που περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο, και το Ελεύθερη πτώση (1959), που αναφέρεται στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα Ο άρχοντας των μυγών (1954), που γυρίστηκε και ταινία με εξαιρετική επιτυχία, και Το κωδωνοστάσιο (1964). Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1983 ήταν η τελική επιβράβευση της ιδιοφυΐας του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ και η επιβεβαίωση αυτού που έχει γίνει γενικά αποδεκτό πια, ότι από το έργο όλων των σημερινών Βρετανών μυθιστοριογράφων, το δικό του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διασωθεί. Πέθανε το 1993.




Βιβλιογραφία