«Η διπλή γλώσσα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η διπλή γλώσσα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εξώφυλλο: Μαρία Κωνσταντακάκη

Η διπλή γλώσσα
  • ISBN: 960-03-1518-3
  • σελ. 184
  • 11 Μαΐου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Μια ηλικιωμένη μάντις στους Δελφούς, το πιο ιερό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, επιχειρεί μια αναδρομή σε όλη την παράξενη ζωή της που έζησε ως Πυθία, Πρώτη Κυρία και φωνή του θεού Απόλλωνος. Όταν ήταν νεαρή παρθένα με οχληρές ψυχικές δυνάμεις, παραδόθηκε στις υπηρεσίες του ιερού εκείνου τόπου από τους ίδιους τους γονείς της. Έχει πια περάσει εξήντα ολόκληρα χρόνια ως μεσολαβήτρια, με το σχισμένο στόμα της, διφορούμενων μαντικών φθεγμάτων από το χάλκινο τρίποδα στο άβατον κάτω από το ναό. Πάνω από μια ολόκληρη ζωή στο έλεος του θεού, των ιερέων και των ανθρώπων, έχει σταθεί μάρτυρας της παρακμής των Δελφών και της επίδρασής τους στον κόσμο. Οι σκέψεις της ως προς τα μυστήρια του μαντείου, που τα ίδια της τα αλλόκοτα χαρίσματα ενσαρκώνουν, συνταιριάζονται με τη θηλυκή της ματιά και διαίσθηση για τις ανθρώπινες αδυναμίες του ίδιου του Αρχιερέα, ενός αυθεντικού Αθηναίου, που οι δολοπλοκίες του εναντίον των Ρωμαίων έχουν ως τίμημα την ατίμωση και τον όλεθρο.

Αυτό το θαυμάσιο μικρό μυθιστόρημα, που απέμεινε απλώς προσχέδιο λόγω του αναπάντεχου θανάτου του συγγραφέα, το 1993, είναι ένας ψυχολογικός και ιστορικός θρίαμβος. Ένα απόλυτα πειστικό πορτρέτο της εμπειρίας μιας γυναίκας, κάτι μάλλον σπάνιο στο σύνολο έργο του Γκόλντινγκ. Η Αριέκα, η Πυθία, είναι μια από τις λαμπρότερες δημιουργίες του.

Βιογραφικά στοιχεία

Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ γεννήθηκε το 1911 στην Κορνουάλη. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και στη συνέχεια Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Έγραψε συμβολικά μυθιστορήματα που αναλύουν τις διάφορες πλευρές της ανθρώπινης φύσης, όπως το Οι κληρονόμοι (1955), που αναφέρεται στη ζωή και την εξόντωση του ανθρώπου του Νεάντερνταλ, το Μάρτιν ο φαταούλας (1956), που περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο, και το Ελεύθερη πτώση (1959), που αναφέρεται στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα Ο άρχοντας των μυγών (1954), που γυρίστηκε και ταινία με εξαιρετική επιτυχία, και Το κωδωνοστάσιο (1964). Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1983 ήταν η τελική επιβράβευση της ιδιοφυΐας του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ και η επιβεβαίωση αυτού που έχει γίνει γενικά αποδεκτό πια, ότι από το έργο όλων των σημερινών Βρετανών μυθιστοριογράφων, το δικό του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διασωθεί. Πέθανε το 1993.




Βιβλιογραφία