«Τα παιδιά της Αντιγόνης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα παιδιά της Αντιγόνης

Μνήμη και ιδεολογία στην νεώτερη Ελλάδα

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Τα παιδιά της Αντιγόνης
  • ISBN: 960-03-0269-3
  • σελ. 328
  • 5 Μαΐου 1989
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Τα παιδιά της Αντιγόνης δεν γεννήθηκαν ποτέ ή, αντίθετα, υπήρξαν πολλά κι ευτυχισμένα ή πάλι η πίστη στην ύπαρξή τους είναι θέμα δικής μας πίστης, δουλειάς, ιδεολογικής διαχείρισης. Έτσι κάπως συμβαίνει και με την μνήμη του λαού μας – και κάθε λαού και ανθρώπου. Στο βιβλίο αυτό ο ιστορικός Γιάγκος Ανδρεάδης αναζητά τα νήματα αυτά της μνήμης στο αρχαίο δράμα και τις παραστάσεις του, στις σχέσεις αρχαιογνωσίας και ανθρωπολογίας, στα κείμενα του Κάλβου, του Παπαδιαμάντη ή του Καβάφη και τέλος σε συγγραφείς-αγωνιστές, όπως ο Μακρυγιάννης, που συνδυάζουν την διαχείριση/εύρεση μιας μνήμης με έναν ασίγαστο αγώνα για την ελευθερία.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάγκος Ανδρεάδης

Ο Γιάγκος Ανδρεάδης σπούδασε στην Αθήνα Ιστορία και Αρχαιολογία και στα 1980 υποστήριξε στην École des Hautes Études, με διευθυντή σπουδών τον Jean Pierre Vernant, την διατριβή του Ο Διόνυσος και η μανία στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαχείρισης και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος. Σκηνοθέτησε δέκα θεατρικές παραστάσεις, που παίχτηκαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γαλλία και την Κύπρο. Διοργάνωσε διεθνή συνέδρια για το θέατρο και την λογοτεχνία και διηύθυνε αντίστοιχες διατριβές. Επίσης, δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Νεχρού του Δελχί, όπου εγκαινίασε την πρώτη έδρα Ελληνικού Πολιτισμού στην Ασία. Υπήρξε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου στην UNESCO, θεατρικός κριτικός των εφημερίδων Εξόρμηση, Αυγή και Μεσημβρινή και παρουσιαστής της πολιτιστικής εκπομπής Αλητείας Ωδή στο σταθμό SEVEN X. 

Έγραψε: Τα Κρυμμένα του Καβάφη (Δρώμενα, 1984), Ο γυρισμός του Οδυσσέα και ο νόστος των ποιητών στην «Πολιτεία» (Καστανιώτης, 1986), Τα παιδιά της Αντιγόνης (Καστανιώτης, 1989),  Αντιγόνη (Λιβάνης, 1993), Ο «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι και το μηδέν της γραφής, (Πλέθρον, 1993), Εγχειρίδιο εγκληματολογίας (Πολύτροπο, 2004), Η αντίσταση της μνήμης (Σιδέρης, 2004), Στα ίχνη του Διονύσου, παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στην Ελλάδα, 1867-2000 (Σιδέρης, 2005), Αντιγόνη 2 (Λιβάνης, 2008), Από τον Αισχύλο στον Μπρεχτ, όλος ο κόσμος μια σκηνή (Τόπος, 2009) και άλλα. Δημοσίευσε το ποίημα Μπαλάντα του Αντικαρκινικού Μεταξά (Πολύτροπο, 2003) και τα πεζά Χαμοζωή και δόξα του Θεόφραστου Σκορδίλη, (Οδυσσέας, 1988), Τσουνάμι (Ελληνικά Γράμματα, 2006) και Λαθρέμποροι, ιστορίες κλεμμένες από άλλους (Τόπος, 2008). Μετέφρασε την Αντιγόνη, τις Βάκχες την Ελένη, τον Κύκλωπα και τους Ιχνευτές. Έγραψε κείμενα για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, ανάμεσα στα οποία και δύο διασκευές των τραγωδιών Οιδίπους τύραννος και Αγαμέμνων σε μιούζικαλ.




Βιβλιογραφία