«Το Θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Το Θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα
  • ISBN: 960-03-0502-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 79370
  • σελ. 104
  • 26 Μαΐου 1990
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το «θέατρο για παιδιά» είναι ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει σήμερα όχι μόνο εκείνους που ασχολούνται με αυτό αλλά και πολλούς άλλους (εκπαιδευτικούς, γονείς, πολιτιστικούς φορείς και, βεβαίως, τα παιδιά και τους νέους).

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στον τόπο μας: τη σοβαρή κι από κάθε άποψη παιδευτική, θεατρολογική και κοινωνική μελέτη και αντιμετώπιση του «θεάτρου για παιδιά».

Ιδιαίτερα, θέματα όπως «Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα», «Προβλήματα κι αναζητήσεις στον ευρύτερο χώρο του θεάτρου για παιδιά» αλλά και χρήσιμες, πρακτικές, μεθοδολογικές προσεγγίσεις για το ρεπερτόριο, τους τρόπους λειτουργίας, τη σημειολογική ανάλυση της παράστασης για παιδιά, καθώς και τους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσει το «παιδικό θέατρο» στην εκπαίδευση, σίγουρα θα ενδιαφέρουν εκείνους που ασχολούνται υπεύθυνα και σοβαρά όχι μόνο με το «θέατρο για παιδιά», αλλά και όσους άλλους θα ήθελαν να ενημερωθούν για το «παιδί και το θέαμα».

Βιογραφικά στοιχεία

Λάκης Κουρετζής

Ο Λάκης Κουρετζής σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική Αγωγή και Έκφραση του παιδιού, Θέατρο και ειδικά: Παιδαγωγική θεάτρου, Σωματική έκφραση του ηθοποιού, Ψυχοδυναμική, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης, στην Αυστρία, Δυτική Γερμανία κ.α. Τα θέματα αυτά συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξή τους στο εξωτερικό, καθώς και στην Ελλάδα.

Σαν παιδαγωγός ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα αισθητικής παιδείας, παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτηρίων κ.ά. Είναι ο εισηγητής του «θεατρικού παιχνιδιού» στην Ελλάδα και ο δημιουργός μιας καινούριας άποψης πάνω σε αυτό. Εκτός από το στενό επαγγελματικό του χώρο, άρχισε να παρουσιάζει το «θεατρικό παιχνίδι» από το 1976, συνεργαζόμενος με ειδικούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς και μέλη της Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.

Διδάσκει στη μετεκπαίδευση νηπιαγωγών και δασκάλων (Μαρασλείου ΔΔΕ, ΣΕΛΔΕ κ.ά.), διευθύνει το Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθηνών. Έχει διδάξει, επίσης, σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, που έχουν οργανωθεί από σχολικούς συμβούλους, συλλόγους δασκάλων-νηπιαγωγών, ΝΕΛΕ, καθώς και από τα υπουργεία Παιδείας, της Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κ.ά., με θέμα «Θεατρικό παιχνίδι – θεατρική παιδεία».

Παιδαγωγικός σύμβουλος κι επιστημονικός συνεργάτης σχολικών μονάδων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία.

Σαν σκηνοθέτης έχει ανεβάσει περισσότερα από σαράντα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς και ελεύθερους θιάσους, όμιλους νέων και, κυρίως, με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, στο θεατρικό εργαστήρι της οποίας διδάσκει δέκα συνεχή χρόνια Σωματική έκφραση, Ψυχοδυναμική, Σημειολογική ανάλυση της σωματικής κίνησης και θεατρικής πράξης. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗ» του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (1984). Έργα του έχουν παιχτεί από το θέατρο ΣΤΟΑ, την ΠΑΡΟΔΟ κι άλλους θιάσους, καθώς και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα, για θέματα που αφορούν τη θεατρική πράξη, το θεατρικό παιχνίδι, την Αισθητική Αγωγή κ.ά. Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, από τα ιδρυτικά μέλη – μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Δημήτρη Ποταμίτη, την Άλκη Ζέη, την Νταίζη Καγκελάρη κ.ά. του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ, ενός Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θεάτρο για παιδιά και νέους. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.




Βιβλιογραφία