«Το θεατρικό παιχνίδι » | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το θεατρικό παιχνίδι

(Παιδαγωγική θεωρία, πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση)

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Το θεατρικό παιχνίδι
  • ISBN: 978-960-03-0141-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16886
  • σελ. 256
  • 26 Μαΐου 1991
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Σήμερα εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής. Είναι μέσο ενεργοποίησης, απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής έκφρασης του παιδιού.

Με κύριο παράγοντα το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα, φτάνει σ' ένα σημείο αυτοέκφρασης.

Το θεατρικό παιχνίδι διαφέρει από την καθιερωμένη θεατρική λειτουργία που προσφέρεται στα παιδιά με τη μορφή παραστάσεων «παιδικού θεάτρου». Σκοπός στο θεατρικό παιχνίδι δεν είναι πώς το παιδί θα κάνει τέλειες μηχανικές κινήσεις ή «μελωδικές εκφορές» του λόγου, πώς ν' αποστηθίσει κάποιο κείμενο και να το απαγγείλει, αλλά πώς θα εκφράσει καταστάσεις και ρόλους με το δικό του τρόπο, εντελώς αβίαστα και υποκειμενικά. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί κάνει μια θέαση του κόσμου κι αποσαφηνίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους.

Το θεατρικό παιχνίδι είναι, επίσης, κοίτη συνάντησης όλων των επιμέρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του σχολείου και αποτελεί την ολοκλήρωση ενός προγράμματος «Αισθητικής Αγωγής». Αποτελεί, παράλληλα, ισχυρό εμπεδωτικό εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης, μέσο υποδομής θεατρικής παιδείας και προσέγγισης του ΘΕΑΤΡΟΥ, μιας τέχνης σύνθετης, κοινωνικής – και γι' αυτό βαθύτατα παιδευτικής.

Ο Λάκης Κουρετζής δημιούργησε ένα ξεχωριστό είδος θεατρικού παιχνιδιού που εισήγαγε στη χώρα μας από το 1976. Η δομή και το περιεχόμενο αυτού του θεατρικού παιχνιδιού, η θεωρητική, πρακτική και θεατρολογική του διάσταση αποτελούν το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου – που είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και πολύμοχθης δουλειάς, θεωρητικής και πρακτικής μελέτης και εφαρμογής στην πράξη των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και θεατρικών απόψεων για την έκφραση του παιδιού και το ρόλο του θεάτρου ως παιδευτικού εργαλείου-μέσου.

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς εκπαιδευτικούς (δασκάλους, νηπιαγωγούς κ.ά.) αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την έκφραση του παιδιού, τη σχέση του με το θέατρο και, γενικότερα, σε κάθε άτομο που απασχολείται και προβληματίζεται με τα θέματα αυτά. Από τα περιεχόμενά του μπορεί ν' αντλήσει όχι μόνο τις θεωρητικές γνώσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του θεατρικού παιχνιδιού, αλλά πλήθος τεχνικών, πρακτικών και μεθόδων ικανών να χρησιμεύσουν στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του. Έτσι το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο «θεωρητικό». Είναι, πρώτιστα, ένα πρωτότυπο, βιωματικό κείμενο, κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Βιογραφικά στοιχεία

Λάκης Κουρετζής

Ο Λάκης Κουρετζής σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική Αγωγή και Έκφραση του παιδιού, Θέατρο και ειδικά: Παιδαγωγική θεάτρου, Σωματική έκφραση του ηθοποιού, Ψυχοδυναμική, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης, στην Αυστρία, Δυτική Γερμανία κ.α. Τα θέματα αυτά συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξή τους στο εξωτερικό, καθώς και στην Ελλάδα.

Σαν παιδαγωγός ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα αισθητικής παιδείας, παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτηρίων κ.ά. Είναι ο εισηγητής του «θεατρικού παιχνιδιού» στην Ελλάδα και ο δημιουργός μιας καινούριας άποψης πάνω σε αυτό. Εκτός από το στενό επαγγελματικό του χώρο, άρχισε να παρουσιάζει το «θεατρικό παιχνίδι» από το 1976, συνεργαζόμενος με ειδικούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς και μέλη της Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.

Διδάσκει στη μετεκπαίδευση νηπιαγωγών και δασκάλων (Μαρασλείου ΔΔΕ, ΣΕΛΔΕ κ.ά.), διευθύνει το Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθηνών. Έχει διδάξει, επίσης, σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, που έχουν οργανωθεί από σχολικούς συμβούλους, συλλόγους δασκάλων-νηπιαγωγών, ΝΕΛΕ, καθώς και από τα υπουργεία Παιδείας, της Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κ.ά., με θέμα «Θεατρικό παιχνίδι – θεατρική παιδεία».

Παιδαγωγικός σύμβουλος κι επιστημονικός συνεργάτης σχολικών μονάδων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία.

Σαν σκηνοθέτης έχει ανεβάσει περισσότερα από σαράντα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς και ελεύθερους θιάσους, όμιλους νέων και, κυρίως, με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, στο θεατρικό εργαστήρι της οποίας διδάσκει δέκα συνεχή χρόνια Σωματική έκφραση, Ψυχοδυναμική, Σημειολογική ανάλυση της σωματικής κίνησης και θεατρικής πράξης. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗ» του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (1984). Έργα του έχουν παιχτεί από το θέατρο ΣΤΟΑ, την ΠΑΡΟΔΟ κι άλλους θιάσους, καθώς και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα, για θέματα που αφορούν τη θεατρική πράξη, το θεατρικό παιχνίδι, την Αισθητική Αγωγή κ.ά. Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, από τα ιδρυτικά μέλη – μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Δημήτρη Ποταμίτη, την Άλκη Ζέη, την Νταίζη Καγκελάρη κ.ά. του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ, ενός Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θεάτρο για παιδιά και νέους. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.




Βιβλιογραφία