«Απερισκέπτως αυτόχειρες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Απερισκέπτως αυτόχειρες

Πολιτική χρονογραφία 2

Στο εξώφυλλο: Gerhard Richter, «Αθήνα», 1985
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Απερισκέπτως αυτόχειρες
  • ISBN: 960-03-1241-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 70371
  • σελ. 264
  • 7 Μαΐου 1994
  • € 8,48

Περίληψη

Ο δεύτερος τόμος των δισεβδομαδιαίων πολιτικών σχολίων παρακολουθεί την ελληνική επικαιρότητα στη διάρκεια μιας κρίσιμης χρονιάς: χρονιάς που έκρινε την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αυτο-ανανεωθούν, να ανασυγκροτήσουν τον πολιτικό τους λόγο, να αποτινάξουν την παλαιοκομματική νοοτροπία της υποταγής σε ευτελείς σκοπιμότητες επανεκλογής και μόνο.

Μετά την παταγώδη αποτυχία διαχείρισης του λαϊκού αιτήματος της «αλλαγής», η ακόμα τραγικότερη καπηλεία του αιτήματος της «κάθαρσης» και της «ετοιμότητας» για «νέες ιδέες». Τα δυο μέγαλα ελληνικά κόμματα αυτοχειριάζονται θεληματικά, μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση ανθρώπινης ανεπάρκειας, πολιτικής ατολμίας, ευτέλειας μυωπικών σκοπιμοτήτων.

Και πάλι θετικά το βιβλίο οικοδομεί κριτήρια ερμηνείας του φαινομένου της πολιτικής αυτοχειρίας. Βυθομετρεί το κενό απουσίας εκείνης της ρεαλιστικής ελληνικότητας που θα μπορούσε να ανακόψει τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα έκπτωση στον μεταπρατισμό, τον ηροστράτειο λαϊκισμό, τη χρεοκοπία των καλύτερων προθέσεων.

Βιογραφικά στοιχεία

Χρήστος Γιανναράς

Ο Χρήστος Γιανναράς δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο το 1961. Ήταν μια συλλογή λογοτεχνικών δοκιμίων με τον τίτλο Πείνα και δίψα. Ξαναγύρισε αργότερα στη λογοτεχνία με δύο «μαρτυρίες»: ένα ταξιδιωτικό κείμενο: Η κόκκινη πλατεία και ο θείος Αρθούρος, και ένα αυτοβιογραφικό: Καταφύγιο ιδεών. Αλλά ο κύριος όγκος της δουλειάς του αντιπροσωπεύει μια μακρά πορεία σπουδής και έρευνας των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και τη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και παράδοση. Διαφορών που δεν εξαντλούνται στατικά στον τόπο της θεωρίας, αλλά καθορίζουν τον τρόπο ή την πρακτική του βίου, δηλαδή ό,τι ονομάζουμε πολιτισμό.

Στα βιβλία Χάιντεγκερ και Αρεοπαγίτης (1967), Το Πρόσωπο και ο Έρως (1976), Η Ελευθερία του Ήθους (1979), αναλύεται η διαφορά των δύο πολιτισμών στο επίπεδο της γνωσιοθεωρίας, της οντολογίας και της ηθικής αντίστοιχα. Στα μεταγενέστερα βιβλία του: Σχεδίασμα Εισαγωγής στη Φιλοσοφία (1980-81), Ορθός λόγος και κοινωνική πρακτική (1984), Προτάσεις κριτικής οντολογίας (1985), Το πραγματικό και το φαντασιώδες στην Πολιτική Οικονομία (1989), η ανάλυση των διαφορών συγκροτείται σε πρόταση προσανατολισμού ή νοηματοδότησης της ανθρώπινης ύπαρξης και της ανθρώπινης πράξης μέσα από την εμπειρία των αδιεξόδων του σύγχρονου εκδυτικισμένου πια βίου.

Παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία στο Βήμα, ο Χ.Γ. δεν έπαψε να παρεμβαίνει στην τρέχουσα κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα. Το προνόμιο της απελπισίας (1973), Η νεοελληνική ταυτότητα (1978), Οι Κριτικές παρεμβάσεις (1987) είναι τίτλοι τόμων όπου συγκεντρώνεται αυτή η επιφυλλιδογραφία.

Μεταφράσεις έργων του έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ολλανδικά.

Είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών.




Βιβλιογραφία