«Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα

Στο εξώφυλλο πίνακας του Γιάννη Μιγάδη
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα
  • ISBN: 960-03-1420-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16768
  • σελ. 256
  • 6 Μαΐου 1995
  • € 15,90

Περίληψη

Ο θάνατος, αμέσως ή εμμέσως, ως μακρινό ή κοντινό ενδεχόμενο, σαν αίσθηση συγκεκριμένη ή απροσδιόριστη, με τη μορφή του απτού ή του υφέρποντος κινδύνου, ακόμα και όταν εμφανίζεται με δάνειες ή αλλότριες μορφές, όπως του έρωτα, του χωρισμού κλπ., αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μονιμότερα και βασικότερα ερεθίσματα όχι μόνο για την ποιητική αλλά και για κάθε μορφής καλλιτεχνική έκφραση.

Η ανθολογία αυτή περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα και που, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, άπτονται του θανάτου ή συνδιαλέγονται με αυτόν, προκειμένου να τον προσδιορίσουν ή να τον εξευμενίσουν. Κριτήρια για την επιλογή αυτών των ποιημάτων υπήρξαν κυρίως δύο, δεδομένου ότι πρόθεση των ανθολόγων ήταν αφ' ενός η αισθητική επάρκειά τους και αφ' ετέρου η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων τρόπων κάλυψης ή προσέγγισης του γεγονότος που αποτελεί τον θεματικό πυρήνα του ανά χείρας βιβλίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Βαρβέρης

Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά. Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές: Εν φαντασία και λόγω (1975), Το ράμφος (1978), Αναπήρων πολέμου (1982), Ο θάνατος το στρώνει (1986), Πιάνο βυθού (1991), Ο κύριος Φόγκ (1993), Άκυρο θαύμα (1996). Επίσης μετέφρασε και εξέδωσε Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο, Μαριβώ, Ουίτμαν, Σαντράρ, Πρεβέρ, Μρόζεκ, Κάρινγκτον, Φερρέ, Μπρασένς, καθώς και μια Ανθολογία παλαιάς γαλλικής ποίησης. Από το 1976 συνεργάστηκε με την εφημερίδα Η Καθημερινή και τα περιοδικά Τομές και η λέξη, γράφοντας κριτική θεάτρου. Αυτά και άλλα θεωρητικά κείμενα για το θέατρο συγκέντρωσε σε τέσσερις τόμους Η κρίση του θεάτρου Α', Β', Γ', Πλατεία θεάτρου. Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Καβάφη, το 2002 με Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί σε ξένες γλώσσες. Πέθανε το 2011.




Βιβλιογραφία

Κώστας Γ. Παπαγεωργίου