«Τζουντ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τζουντ

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιάννης Κωστόπουλος

Τζουντ
  • ISBN: 960-03-1772-0
  • σελ. 160
  • 28 Απριλίου 1998
  • € 12,72

Περίληψη

Tο 1895, το τελευταίο μυθιστόρημα του Xάρντυ, Tζουντ, προκαλεί ιερή αγανάκτηση στη βικτοριανή Aγγλία. O Xάρντυ είχε τολμήσει να γράψει με ειλικρίνεια και καθαρή γλώσσα ένα μυθιστόρημα που το κατηγόρησαν ότι πρόσβαλλε το θεσμό του γάμου, το εκπαιδευτικό σύστημα και τη θρησκεία. Στην πραγματικότητα είχε γράψει ένα βαθύτατα ηθικό έργο. O Tζουντ είναι ένας ονειροπόλος χτίστης, η προσωποποίηση της τραγωδίας των ανεκπλήρωτων πόθων. Mε την υπέροχη εξαδέλφη του Σου, την τελευταία κι ίσως πιο συναρπαστική ηρωίδα του Xάρντυ, ο Tζουντ βγαίνει στον κόσμο και ανακαλύπτει με τραγικό τρόπο την κτηνώδη του αδιαφορία γι' ανθρώπους σαν κι αυτόν.

H πιο δυνατή έκφραση της φιλοσοφίας του Xάρντυ και μια βαθιά εξερεύνηση της μοναξιάς του ανθρώπου. Tο Tζουντ είναι ένα μεγάλο και ωραίο βιβλίο. Tο στυλ του αγγίζει την τελειότητα.
T. S. Eliot

Βιογραφικά στοιχεία

Τόμας Χάρντυ

Ο Τόμας Χάρντυ, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της βρετανικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε το 1840 σε ένα μικρό χωριό του Ντόρσετ και πέθανε το 1928 στο Ντόρτσεστερ. Η αγροτική αυτή περιοχή της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στην οποία ο Χάρντυ έδωσε το μυθικό όνομα Ουέσεξ (εμπνευσμένος από ένα αρχαίο αγγλοσαξονικό βασίλειο), υπήρξε κατά κύριο λόγο το πεδίο εκδήλωσης του συγγραφικού του σύμπαντος. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά ενός λιθοξόου με μουσικές καταβολές και μιας φιλομαθούς πρώην καμαριέρας, ο Χάρντυ, έχοντας κλίση στο σχέδιο, εργάστηκε στα νεανικά του χρόνια ως βοηθός αρχιτέκτονα, προτού καταπιαστεί με την ποίηση και την πεζογραφία. Το Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος (1874) αποτέλεσε τεράστια εκδοτική επιτυχία, ενώ θεωρείται και το πιο «αισιόδοξο» από τα διάσημα βικτοριανά επιτεύγματά του (Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ, Η Τες των ντ’ Υρμπερβίλ, Τζουντ ο αφανής). Το βιβλίο γνώρισε δύο βραβευμένες κινηματογραφικές μεταφορές (το 1967 σε σκηνοθεσία Τζον Σλέσιντζερ και το 2015 σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ).




Βιβλιογραφία