«Ο παραστρατημένος εφημέριος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο παραστρατημένος εφημέριος

και άλλες ιστορίες

Μετάφραση:
Γιάννης Κωστόπουλος

Στο εξώφυλλο: Herbert James Gunn, «Portrait of his wife Pauline» (1930).

Ο παραστρατημένος εφημέριος
  • ISBN: 978-960-03-6010-3
  • σελ. 272
  • 24 Οκτωβρίου 2016
  • € 9,90

Περίληψη

Υπάρχει μια παράξενη ενορία που οι κάτοικοί της αξίζει να μαστιγωθούν. Ένας νεαρός μεθοδιστής ιερέας καταφθάνει ανυποψίαστος στο αμαρτωλό χωριό με την προσδοκία να ασκήσει απρόσκοπτα το λειτούργημά του. Όμως το πάθος του για μια γοητευτική χήρα που επιδίδεται σε σκοτεινές δραστηριότητες τον οδηγεί σε μια σφοδρή σύγκρουση με τις αρχές του και Ο παραστρατημένος εφημέριος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και στην καθαρή συνείδηση. 

Μια ευφάνταστη γυναίκα μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά μ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει συναντήσει ποτέ της. Η ευαίσθητη και παραμελημένη σύζυγος ενός κατασκευαστή όπλων νιώθει ότι ο νεαρός ποιητής που θαυμάζει αγγίζει την καρδιά και την ψυχή της περισσότερο απ’ ό,τι ο πατέρας των παιδιών της. Και προσπαθεί επίμονα να προσεγγίσει το μελαγχολικό άντρα με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η βασανισμένη γαλατού που όλοι αποκαλούν «μάγισσα» ευθύνεται για Το σακατεμένο χέρι της νιόπαντρης συζύγου του μεγαλοκτηματία της περιοχής. Ότι το «κακό μάτι» της αχρήστεψε το μέλος της νεαρής γυναίκας. Η αγχόνη θα δώσει λύση σε αυτή την υπόθεση που μοιάζει με ιστορία φαντασμάτων. 

Μια δασκάλα που απεχθάνεται τη δουλειά της θα αναγκαστεί για λίγο, εγκλωβισμένη σε Μια μικρή παρένθεση, να συγκατοικήσει ταυτόχρονα και με τους δύο συζύγους της: έναν νεκρό και έναν ζωντανό. 

Ο Τόμας Χάρντυ έδωσε μια επική διάσταση στο ρεαλισμό της βικτοριανής εποχής, τον εμπλούτισε με μεγάλα πάθη και ανείπωτες τραγωδίες. Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες με αλησμόνητους χαρακτήρες, απολύτως ενδεικτικές του απαράμιλλου ύφους του. 

Βιογραφικά στοιχεία

Τόμας Χάρντυ

Ο Τόμας Χάρντυ, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της βρετανικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε το 1840 σε ένα μικρό χωριό του Ντόρσετ και πέθανε το 1928 στο Ντόρτσεστερ. Η αγροτική αυτή περιοχή της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στην οποία ο Χάρντυ έδωσε το μυθικό όνομα Ουέσεξ (εμπνευσμένος από ένα αρχαίο αγγλοσαξονικό βασίλειο), υπήρξε κατά κύριο λόγο το πεδίο εκδήλωσης του συγγραφικού του σύμπαντος. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά ενός λιθοξόου με μουσικές καταβολές και μιας φιλομαθούς πρώην καμαριέρας, ο Χάρντυ, έχοντας κλίση στο σχέδιο, εργάστηκε στα νεανικά του χρόνια ως βοηθός αρχιτέκτονα, προτού καταπιαστεί με την ποίηση και την πεζογραφία. Το Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος (1874) αποτέλεσε τεράστια εκδοτική επιτυχία, ενώ θεωρείται και το πιο «αισιόδοξο» από τα διάσημα βικτοριανά επιτεύγματά του (Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ, Η Τες των ντ’ Υρμπερβίλ, Τζουντ ο αφανής). Το βιβλίο γνώρισε δύο βραβευμένες κινηματογραφικές μεταφορές (το 1967 σε σκηνοθεσία Τζον Σλέσιντζερ και το 2015 σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ).




Βιβλιογραφία