«Μεταλλαγές» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταλλαγές

Από το θεωρητικό στοχασμό στην ψυχαναλυτική διαδικασία

Μετάφραση:
Τσαρμακλή Δροσούλα

Μεταλλαγές
  • ISBN: 960-03-2813-7
  • σελ. 200
  • 1 Ιουλίου 2000
  • € 15,90

Περίληψη

Η Θάλεια Βεργοπούλου συγκεντρώνει σ' αυτό τον τόμο θεωρητικές και κλινικές εργασίες, που είναι το καταστάλαγμα μιας πλούσιας ψυχαναλυτικής εμπειρίας και μακροχρόνιων θεωρητικών αναζητήσεων χωρίς κοινοτοπίες και στερεότυπες επαναλήψεις.
Στις κυρίως κλινικές εργασίες προσεγγίζονται «δύσκολοι» ασθενείς ή «δύσκολες» στιγμές της αναλυτικής πορείας, που γεννούν μεγάλα ερωτήματα και στον ίδιο τον αναλυτή, καθώς φέρουν στο προσκήνιο και τις δικές του «σκοτεινές κηλίδες». Η συγγραφέας καταγράφει τη συνάντησή της με «μεταίχμιους» ασθενείς ή με τα αυτιστικά μέρη του ψυχισμού αναλυομένων της, ερευνά το ρόλο του «παιδικού» στην ψυχαναλυτική διεργασία, αλλά και τις δυσκολίες στην αναπαράσταση.
Μέσα από αυτή την πολυθεματική τοιχογραφία προβάλλεται η σχέση αναλυτή-αναλυόμενου και η σημασία της δυνατότητας του αναλυτή να περιέχει τα θραύσματα του ψυχισμού των αναλυομένων, να ακροαστεί όχι μόνο την ομιλία τους, αλλά να νιώσει και τους συγκινησιακούς παλμούς τους και τις σωματικές τους εκδηλώσεις και συναρθρώνοντας την κλασική φροϋδική μεταψυχολογία με τις θεωρίες της σχέσης με το αντικείμενο, να οδηγηθεί στην ποίηση μιας ερμηνείας. Έτσι ίσως η ψυχαναλυτική εργασία μπορέσει να μεταλλάξει την ανθρώπινη περιπέτεια από οδυνηρή περιπλάνηση σε αναζήτηση της προσωπικής ιστορίας του αναλυόμενου και σ' ένα άνοιγμα προς το μέλλον του.

Βιογραφικά στοιχεία

Θάλεια Βεργοπούλου

Η Θάλεια Βεργοπούλου γεννήθηκε στο Κάιρο και μετά τη φοίτησή της στο εκεί ελληνικό γυμνάσιο σπούδασε Ψυχολογία στη Γενεύη και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι (Lebovici), στο Λονδίνο (S.H. Foulkes) στην Ψυχοθεραπεία Ομάδας και στις ΗΠΑ ως Fullbright Scholar. Εργάστηκε επί μία δεκαετία περίπου στην Αθήνα (διευθύντρια του Ψυχολογικού Εργαστηρίου στο Δημόσιο Ψυχιατρείο, Δαφνί), ως ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη κ.α., αλλά κυρίως ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το 1968 ο J. Piaget την προσκάλεσε να συνεργαστεί στο Centre d'Epistemologie Genetique, που διηύθυνε τότε στη Γενεύη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε, μεταξύ άλλων θεμάτων, Ευαισθητοποίηση στη Δυναμική της Ομάδας, και ήταν σύμβουλος στα Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Ιδρύματα Γενεύης (IUPG) μέχρι το 1995. Κυρίως όμως εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια, μέλος και «διδάσκουσα» της Ελβετικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Την τελευταία εικοσαετία έχει αφοσιωθεί κυρίως στην Ψυχανάλυση (πράξη και θεωρία) και ιδιαίτερα στις «οριακές περιπτώσεις», στην ψυχαναλυτική συμβολή του W.R. Bion, σε θέματα «μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης», καθώς και στην Ψυχαναλυτική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Ελβετικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας και το 1996 εξελέγη «διδάσκον μέλος» της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Ο φθόνος δείκτης της επιθυμίας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995) και σειρά ψυχαναλυτικών κειμένων.




Βιβλιογραφία