«Μονοπάτια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μονοπάτια

Μονοπάτια
  • ISBN: 960-03-2952-4
  • σελ. 128
  • 1 Δεκεμβρίου 2000
  • € 6,36

Περίληψη

Η σχέση αγάπης με την ποίηση χρονολογείται από τότε που μπορώ να θυμηθώ ότι είχα συνείδηση των συναισθημάτων μου. Νομίζω αυτό είναι ίδιον όλων των εργατών του πνεύματος που συντάχθηκαν με το ριζοσπαστικά καινούργιο, με το κίνημα ανατροπής του υπάρχοντος. Για όλους εμάς η ποίηση είναι μια κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Όπως λέει και ο Ζοζέ Σαραμάγκου, η ποίηση είναι η μόνη που μπορεί να αγγίξει το ανείπωτο, αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί. Η ποίηση είναι η απάντηση στη σιωπή του σύμπαντος. Ο θόρυβος του ανθρώπου που δίνει νόημα σ' αυτή τη σιωπή. Δημιουργεί τον δικό της χώρο, τον δικό της κόσμο, τον χώρο για την ουτοπία της ελπίδας και του έρωτα. Η ποίηση ως σιωπή και ως απάντηση στη σιωπή αποτελεί εξάλλου ένα αγαπημένο μου θέμα αναστοχασμού, αφού πάντα πίστευα ότι υπάρχουν πολλές μορφές σιωπής, ακραίες, όπως ο θάνατος, αλλά και η πολυλογία, που κρύβουν το ανείπωτο, αλλά και ενδιάμεσες, όπως η παράκαμψη και οι συμβολισμοί, που υποκαθιστούν τον άμεσο λόγο.Στην παρούσα συλλογή καταθέτω τα όνειρα, τις ελπίδες και τον πόνο για τη ζωή, τις ιδέες, την αγάπη και τους φίλους μου. Καταθέτω την ερημιά των ερωτημάτων και τον πόνο των απαντήσεων. Η δημοσίευσή τους είναι ένα είδος καραβιού που θέλω να το βουλιάξω μαζί με φίλους, ώστε να υπερβώ το φάντασμα του υπέροχα ρεαλιστικού, αλλά ταυτόχρονα και απαισιόδοξου στίχου του Μ. Αναγνωστάκη που μας θύμιζε ότι "σ' όλη μας τη ζωή βουλιάξαμε πολλά καράβια μέσα μας, ίσως για να μη ναυαγήσουμε μια ώρα αρχύτερα εμείς οι ίδιοι.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία. 

Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ. 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union». Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη. Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία. Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων. Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, πέραν του παρόντος, είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006). Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.




Βιβλιογραφία