«Παγκοσμιοποίηση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Παγκοσμιοποίηση

Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία

Παγκοσμιοποίηση
  • ISBN: 978-960-03-3505-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16997
  • σελ. 334
  • 4 Απριλίου 2003
  • € 26,50

Περίληψη

Το βιβλίο Παγκοσμιοποίηση - Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία ταξινομεί και κωδικοποιεί κριτικά, για πρώτη φορά, τις βασικές απόψεις για την παγκοσμιοποίηση. Απαντά στο ερώτημα αν αυτή είναι κάτι το παλιό ή το καινούργιο. Δείχνει πώς μπορούμε να τη «διαβάσουμε» με νέο τρόπο, κριτήρια και μέθοδο. Εισάγει την έννοια του παγκόσμιου επιχειρήματος. Ο συγγραφέας παραθέτει στατιστικές σειρές και γεγονότα γύρω από την εξέλιξη του παγκόσμιου εμπορίου και των υπηρεσιών, των παλιών και νέων τεχνολογιών, καθώς και των μεταφορικών μέσων. Επίσης παραθέτει στοιχεία και επισημαίνει τις εξελίξεις σχετικά με τη μετακίνηση προσώπων, τον τουρισμό και τη μετανάστευση –την κίνηση των κεφαλαίων και των νέων μορφών χρηματιστηριακού κεφαλαίου– την πληροφορική, την αεροδιαστημική και πολλά άλλα. Καταγράφει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο χθες ή να διαβάσουμε το σήμερα αποκλειστικά βάσει του παρελθόντος. Ταυτοχρόνως απορρίπτει τη λογική ότι όλα είναι καινούργια και δεν έχουμε να μάθουμε τίποτε από το παρελθόν. Το χθες μας διδάσκει πώς να διαβάσουμε το σημερινό καινούργιο. Να το διαβάσουμε έτσι ώστε να διαμορφώσουμε το μέλλον που επιδιώκουμε. Δείχνει ότι η άρνηση της πραγματικής ιστορικής θέσης της παγκοσμιοποίησης μπλοκάρει την πολιτική. Την εμποδίζει να διαμορφώσει ριζοσπαστικά δημοκρατικές στρατηγικές που να επιδρούν πάνω στην παγκοσμιοποίηση.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία. 

Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ. 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union». Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη. Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία. Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων. Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, πέραν του παρόντος, είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006). Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.




Βιβλιογραφία