«Απόμειναν μόνο οι καυτές τους στάχτες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Απόμειναν μόνο οι καυτές τους στάχτες

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Στέλιος Ροΐδης

Απόμειναν μόνο οι καυτές τους στάχτες
  • ISBN: 960-03-3476-5
  • σελ. 512
  • 12 Μαΐου 2003
  • € 26,50

Περίληψη

Τουρκία, από τη δεκαετία του '80 ως τις μέρες μας. Η Oυλκιού Oζτούρκ, είναι μια νέα κοπέλα αριστερών πεποιθήσεων που πιστεύει σε μια Τουρκία δημοκρατική, σε μια Τουρκία απαλλαγμένη από τις ξένες εξαρτήσεις και το στρατιωτικό κατεστημένο. Η ιστορία της είναι η ιστορία μιας γενιάς, η εξέγερσή της εξέγερση πολλών ανθρώπων, η σοφία της αποτέλεσμα μιας γενικότερης ήττας. Ακόμα κι ο έρωτας είναι δύσκολος –εκείνη μια επαναστάτρια, εκείνος ο τυπικός εκπρόσωπος του κατεστημένου– μια επιπλέον χίμαιρα δίπλα στις πολιτικές χίμαιρες.

Ένα σημαντικό μυθιστόρημα, το πρώτο που μιλά για το δράμα της Αριστεράς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα από την τουρκική σκοπιά, από τη σκοπιά ενός κινήματος που ηττήθηκε πολλές φορές αλλά εξακολουθεί να παραμένει –όπως αποδεικνύει και αυτό το μυθιστόρημα– ζωντανό.

Βιογραφικά στοιχεία

Ογιά Μπαϊντάρ

Η Oγιά Μπαϊντάρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1940. Μαθήτρια ακόμα, γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο O Θεός ξέχασε τα παιδιά για το περιεχόμενο του οποίου επικρίθηκε από τη διεύθυνση του παρθεναγωγείου. Το 1964 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Ένα χρόνο αργότερα η εντεταλμένη επιτροπή των καθηγητών απορρίπτει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη γέννηση της εργατικής τάξης στην Τουρκία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να κάνουν κατάληψη (είναι η πρώτη κατάληψη Πανεπιστημίου εκείνα τα χρόνια) διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός. Το 1971, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, συλλαμβάνεται και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της. Το 1980, με το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα, εγκαταλείπει τη χώρα και μέχρι το 1992 ζει εξόριστη στην Ανατολική Γερμανία. Το 1991 κυκλοφορεί μια συλλογή διηγημάτων της με τίτλο Έχε γεια, Αλιόσα (βραβείο Σάιτ Φάικ) και το 1993 το μυθιστόρημα Επιστολές μιας γάτας (βραβείο μυθιστορήματος Γιουνούς Ναντί). Με την επιστροφή της στην Τουρκία, διηύθυνε την έκδοση της «Τουρκικής Συνδικαλιστικής Εγκυκλοπαίδειας». Ακολούθησε η έκδοση των μυθιστορημάτων της Επιστροφή στο τίποτα (1998) και Απόμειναν μόνο οι καυτές τους στάχτες (2000) που κέρδισε και το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Κεμάλ. Ένα διήγημά της με τίτλο Η θεία μου έζησε; εντάχθηκε στο συλλογικό τόμο Το βιολί τις καλοκαιρινές νύχτες (μτφρ. Στέλλα Χριστίδου, Εκδόσεις Καστανιώτη 2002).