«Το καλοκαίρι μας προσπέρασε» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το καλοκαίρι μας προσπέρασε

Μυθιστορία

Το καλοκαίρι μας προσπέρασε
  • ISBN: 960-03-3607-5
  • σελ. 336
  • 1 Δεκεμβρίου 2003
  • € 15,90

Περίληψη

Το καλοκαίρι μας προσπέρασε είναι μια μυθιστορία με ιστορικά αλλά και φανταστικά πρόσωπα που έχουν κοινή πορεία και μοίρα σε μια σκληρή εποχή, που αρχίζει με την κατοχή της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του '49, όταν σίγησαν οριστικά τα όπλα του Εμφυλίου πολέμου και την αντάρα στα βουνά αντικατέστησε η σιωπή. Είναι η πορεία κάποιων απλών και καθημερινών ανθρώπων, που αγωνίστηκαν, ερωτεύτηκαν, χόρεψαν σε μυστικά σοκάκια. Πέτυχαν το θρίαμβο του ανθρώπου απέναντι στην πολλαπλή βία, μέτρησαν τ' αστέρια, αλλά τους βγήκαν λειψά. Είναι η σπαρακτική καταγραφή μιας σκληρής και άδικης εποχής, που, ενώ μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, τον πισωγύρισε στο αμαρτωλό παρελθόν. Είναι το δράμα μιας γενιάς που το μπόι της και τα οράματά της ήταν ψηλά σαν τα βουνά της πατρίδας μας, γι' αυτό και άφησαν ιερή παρακαταθήκη. Είναι μια εποχή όπου όλοι θα βρίσκουμε παρηγοριά και θα λέμε: «Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε κάτι παράτολμοι που δεν έλεγαν να καθίσουν φρόνιμα, να υπογράψουν προσκυνητάρια και να γίνουν νοικοκυραίοι, ήθελαν να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα. Αλλά, τι κρίμα, το καλοκαίρι τους προσπέρασε».

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Κολοβός

Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1946 στο ορεινό χωριό Πετρωτό της Φθιώτιδας, στην επαρχία Δομοκού. Από τα δώδεκα χρόνια του εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και στις οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967.

Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε με πάρα πολλούς θιάσους σε περισσότερες από εκατό παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πήρε μέρος σε δεκαπέντε κινηματογραφικές ταινίες και είκοσι τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμη.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Θυμάσαι, πατέρα;, κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο, με τίτλο Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα, το 1998, οι Αγίες των ημερών τους το 2001, Το καλοκαίρι μάς προσπέρασε το 2003 και το Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ το 2007. Το Θυμάσαι, πατέρα; επιλέχθηκε το 1998 να είναι για τέσσερα χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον Επιτάφιο του Ρίτσου, την Αυλή των θαυμάτων του Καμπανέλλη και τη Σαρκοφάγο του Ιωάννου.

Επισκέφθηκε το Σίδνεϊ τέσσερις φορές, προσκεκλημένος από την εκεί ελληνική κοινότητα. Μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έδωσε τις διαλέξεις: «Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης», «Η Επανάσταση του ’21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης», «Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας» και «Φώτης Αγ­γουλές, ο λαϊκός μας ποιητής».




Βιβλιογραφία