«Η άλλη εποχή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η άλλη εποχή

Μαρτυρίες και δοκιμές από την Κύπρο και την Ελλάδα της δεκαετίας του '70

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Στο εξώφυλλο λεπτομέρεια από το έργο του Πάρι Πρέκα, «Ο βιασμός της Κύπρου», 1978, ακουαρέλα, 12x12 εκ.

Η άλλη εποχή
  • ISBN: 960-03-4158-3
  • σελ. 288
  • 28 Απριλίου 2006
  • € 21,20

Περίληψη

Στην αρχή ήταν μια επιστολή με αποδέκτες σε διάφορες χώρες. Ένα «γράμμα σε φίλους μιας άλλης εποχής». Η άλλη εποχή έχει ως σημείο αναφοράς τον Iούλιο του 1974 και εκτείνεται χρονικά προς τα πίσω. Το μήνα που σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου, που άλλαξε το μέτρημα του χρόνου στο νησί, που άλλαξε και τις πολιτικές τύχες της Ελλάδας. Τα πιο πολλά από τα πρόσωπα που απάντησαν ήταν σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο τους. Πρόκειται για μιας μορφής ντοκουμέντο, μαρτυρία αυτής της σκληρής εποχής των συγκρούσεων και των αλλαγών.
Τα σχόλια γι’ αυτά τα πρόσωπα και τα ποικίλα κείμενα του Δεύτερου Mέρους αποτελούν κομμάτια από την τοιχογραφία της Κύπρου και της Ελλάδας, που αναφέρονται άμεσα ή έχουν ως έμμεση αφετηρία τη δεκαετία του ’70. Η απομνημόνευση γεγονότων, η παράθεση στοιχείων και ο σχολιασμός καταστάσεων έχει ως βάση την ιστορία, την πολιτική, τη δημοσιογραφία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τα πρόσωπα. Μέσα από εμπειρίες ζωής.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Σερέζης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937. Ζει στην Αθήνα από το 1974. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρβανιτάκη και παρακολούθησε ηλεκτρονική δημοσιογραφία στη Γλασκόβη και στο BBC στο Λονδίνο με βρετανική υποτροφία. Παρέδωσε μαθήματα τηλεόρασης στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα και σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οργάνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έχει εκδώσει δέκα βιβλία. Το κείμενό του στην έκδοση Ες Κύπρον είχε επιλεγεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως βοήθημα των φοιτητών στον τομέα της διεθνούς πολιτικής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα που είχε συστήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Εικαστικών Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη το 1999.

Ουσιαστική ήταν η δραστηριότητά του στον χώρο της τέχνης με την ίδρυση της Γκαλερί Αργώ στη Λευκωσία (1970-1989) και από το 1976 στην Αθήνα, όπου λειτουργεί έως και σήμερα υπό τη διεύθυνση της γυναίκας του Φρανσελίνας και της κόρης του Αλέξιας.

Τιμήθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την προβολή των ευρωπαϊκών ιδεωδών (1998), την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα για τη συγγραφική του δραστηριότητα (2004), την κυπριακή πρεσβεία στην Ελλάδα για το σύνολο της προσφοράς του (2008) και το ΡΙΚ σε αναγνώριση της πολύχρονης συμβολής του στην εξέλιξη του Ιδρύματος (2022).




Βιβλιογραφία