«Σε τόνο προσωπικό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σε τόνο προσωπικό

Μελέτες, δοκίμια, αφηγήσεις

Σε τόνο προσωπικό
  • ISBN: 978-960-03-7252-6
  • σελ. 256
  • 4 Μαρτίου 2024
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

«Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά δεν γερνάει ποτέ» έλεγε ο Φραντς Κάφκα. Πόσω μάλλον αυτός που δημιουργεί ομορφιά. Οι σελίδες αυτής της έκδοσης αναφέρονται σε ανθρώπους που δημιούργησαν ομορφιά, ο καθένας στον τομέα του και στον τόπο του. Στην Κύπρο και την Ελλάδα. Την ομορφιά που ταυτίζεται με την αλήθεια. Από τον Γιώργο Σεφέρη ως τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Βάσο Καραγιώργη. Και είναι αγέραστη γιατί την προσέγγισαν με τρόπο που θα μείνει. Στα γράμματα, στην πληροφόρηση, στην επιστήμη και μερικώς στην πολιτική, με βάση τη συνέπεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι προσεγγίσεις ανθρώπων και έργων μέσα από την κριτική σκέψη, τον δοκιμιογραφικό λόγο και την αφηγηματική επιλογή γίνονται, εκτός των άλλων, και στο επίπεδο προσωπικών εμπειριών, εκτίμησης και γνωριμιών, εξού και ο τίτλος Σε τόνο προσωπικό.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Σερέζης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937. Ζει στην Αθήνα από το 1974. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρβανιτάκη και παρακολούθησε ηλεκτρονική δημοσιογραφία στη Γλασκόβη και στο BBC στο Λονδίνο με βρετανική υποτροφία. Παρέδωσε μαθήματα τηλεόρασης στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα και σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οργάνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έχει εκδώσει δέκα βιβλία. Το κείμενό του στην έκδοση Ες Κύπρον είχε επιλεγεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως βοήθημα των φοιτητών στον τομέα της διεθνούς πολιτικής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα που είχε συστήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Εικαστικών Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη το 1999.

Ουσιαστική ήταν η δραστηριότητά του στον χώρο της τέχνης με την ίδρυση της Γκαλερί Αργώ στη Λευκωσία (1970-1989) και από το 1976 στην Αθήνα, όπου λειτουργεί έως και σήμερα υπό τη διεύθυνση της γυναίκας του Φρανσελίνας και της κόρης του Αλέξιας.

Τιμήθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την προβολή των ευρωπαϊκών ιδεωδών (1998), την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα για τη συγγραφική του δραστηριότητα (2004), την κυπριακή πρεσβεία στην Ελλάδα για το σύνολο της προσφοράς του (2008) και το ΡΙΚ σε αναγνώριση της πολύχρονης συμβολής του στην εξέλιξη του Ιδρύματος (2022).




Βιβλιογραφία