«Η δύναμη της τηλεόρασης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η δύναμη της τηλεόρασης

Η λογική του μέσου και η αγορά

Η δύναμη της τηλεόρασης
  • ISBN: 978-960-03-1801-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16797
  • σελ. 480
  • 7 Απριλίου 1997
  • € 26,50

Περίληψη

H τηλεόραση αποτελεί το κυρίαρχο και δημοφιλέστερο μέσο ψυχαγωγίας σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη μας. Στην καθημερινή μας ζωή η τηλεόραση είναι σημείο αναφοράς και κριτικής σε μόνιμη βάση: από τον ημερήσιο Tύπο, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο ως τις τηλεοπτικές εκπομπές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σπίτια μας· δηλαδή στη δημόσια σφαίρα. Kυρίως όμως η τηλεόραση κατηγορείται ως υπεύθυνη για όλα σχεδόν τα δεινά της κοινωνίας μας. Tο βιβλίο αυτό με εύληπτο τρόπο παρουσιάζει και εξετάζει τις επιδράσεις της τηλεόρασης στη σύγχρονη κοινωνία. Παράλληλα αναλύει ζητήματα που απασχολούν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους και τους ερευνητές αναφορικά με το μέσο αυτό. Bασικά θέματα που συζητούνται είναι η συχνότητα προβολής βίαιων απεικονίσεων, η σχέση της τηλεόρασης με τη σύγχρονη πολιτική και τους πολιτικούς, η ενημέρωση που εισπράττουμε από την τηλεόραση διαμέσου είτε των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων είτε των (ενημερωτικών) «εκπομπών συζητήσεων», η σχέση της τηλεόρασης με τη δικαιοσύνη και τη διαφήμιση. H μελέτη αυτή αποπειράται να σκιαγραφήσει και να καταγράψει τις επιδράσεις στο κοινό και τις μεταβολές που έχει επιφέρει η τηλεόραση σε μερικές σημαντικές όψεις της σύγχρονης ζωής. Θεωρεί ότι η τηλεόραση αποτελεί το νέο πεδίο της κοινής μας αναφοράς, τη νέα μας πλατεία και γειτονιά. Eπισημαίνει ότι είναι λάθος να επικεντρώνουμε τις επικρίσεις μας στο μέσο και να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο του έχουμε επιβάλει να λειτουργεί. Δεν απόρροια του μέσου τόσο η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση και οι παρενέργειές της, όσο η νέα δομή και λειτουργία της τηλεόρασης στο σύγχρονο επικοινωνιακό πεδίο.

Βιογραφικά στοιχεία

Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, και είναι επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Έχει επίσης υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Σέφιλντ. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύων Euromedia Research Group και διετέλεσε μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Network of European Political Communication Scholars (2008-2018). Επίσης διετέλεσε μέλος των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων «Changing Media – Changing Europe» του European Science Foundation και του προγράμματος COST «IS1308 – Populist Political Communication in Europe: Comprehending the Challenge of Mediated Political Populism for Democratic Politics». Από το 2018 διευθύνει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ενώ από το 2015 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Έχει γράψει δεκαεννιά βιβλία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στο εξωτερικό είναι τα: European Media; Structures, Policies and identities (μαζί με τον Raplh Negrine, Polity 2011), Media Perspectives for the 21st Century (Routledge 2011), Communications Policy: Theories and Issues (μαζί με τον Ralph Negrine, Palgrave Macmillan 2010), European Television in the Digital Age (Polity 2002), The Internationalisation of Television (μαζί με τον Raplh Negrine, Pinter 1990).

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στην Ελλάδα είναι τα: Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (Καστανιώτης 1993), Η δύναμη της τηλεόρασης (Καστανιώτης 1997), Η βία στην ελληνική τηλεόραση (Καστανιώτης 1999), Η τηλεόραση και το κοινό της (Καστανιώτης 2000), Πολιτική και ΜΜΕ (Καστανιώτης 2004), Η τηλεόραση στον 21ο αιώνα (Καστανιώτης 2005), Τα μέσα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα (Καστανιώτης 2011).

Έχει παράλληλα δημοσιεύσει μια σειρά δοκιμίων και μελετών σε ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως είναι τα: European Journal of Communication, Media Culture and Society, The International Journal of Harvard in Press and Politics, Political Communication, Journalism Studies, International Journal of Digital Television, Javnost / Τhe Public, Annals of the International Communication Association, Journalism, Journal of Computer-Mediated Communication, Social Media and Society, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά των μέσων επικοινωνίας.

Έχει τη διεύθυνση σύνταξης του Ζητήματα Επικοινωνίας, του πρώτου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού για την επικοινωνία, και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών για την επικοινωνία European Journal of Communication, Digital Media & Policy, Social Media and Society και Journalism Practice.




Βιβλιογραφία