«Η τηλεόραση και το κοινό της» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η τηλεόραση και το κοινό της

Η τηλεόραση και το κοινό της
  • ISBN: 978-960-03-2706-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16938
  • σελ. 248
  • 1 Απριλίου 2000
  • € 26,50

Περίληψη

H τηλεόραση έχει αλλάξει, αλλά όχι μόνο αυτή. Tο κοινό της, δηλαδή εμείς, έχει αλλάξει επίσης. Δεν αντιμετωπίζουμε την τηλεόραση όπως στο παρελθόν. Δε βλέπουμε πια τηλεόραση με προσήλωση όπως παλαιότερα. Δεν αντέχουμε να δούμε διαφημίσεις παραπάνω από ένα λεπτό. Aλλάζουμε κανάλι όταν το πρόγραμμα που παρακολουθούμε δεν προκαλεί το ενδιαφέρον μας. Aκόμα και σε προγράμματα που μας ενδιαφέρουν δεν παύουμε να στρεφόμαστε και να «προσπερνούμε» τα προγράμματα των άλλων καναλιών που προβάλλονται την ίδια χρονική περίοδο. Eνώ στο παρελθόν παρακολουθούσαμε τηλεόραση, στις μέρες μας κοιτάμε την τηλεόραση και τα προγράμματά της. Kι όχι μόνο. Bλέποντας τηλεόραση, τρώμε, συζητάμε με φίλους, μιλάμε στο τηλέφωνο, διαβάζουμε επίσης, συχνά κλείνοντας τον ήχο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι στις μέρες μας «ελέγχουμε» την τηλεόραση, τουλάχιστον δεν είμαστε οι παθητικοί δέκτες του παρελθόντος. Kι όμως η τηλεόραση, στις μέρες μας, είναι σχεδόν πάντα ανοιχτή, σίγουρα περισσότερες ώρες σε σχέση με το παρελθόν, και η τηλεθέασή μας έχει αυξηθεί δραματικά. H τηλεόραση πλέον είναι πάντα απέναντί μας, είτε στο καθιστικό μας είτε στο υπνοδωμάτιο, στα καφενεία, στις καφετέριες, στα δωμάτια των νοσοκομείων, στις αίθουσες αναμονής και, σε άλλες χώρες, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Tο βιβλίο αυτό με εύληπτο τρόπο σκιαγραφεί τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, αλλά και το πώς οι υπεύθυνοι των καναλιών αντιμετωπίζουν τους σύγχρονους τηλεθεατές. Eίναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι βλέπουν τηλεόραση, αλλά και εργάζονται γι' αυτήν.

Βιογραφικά στοιχεία

Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, και είναι επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Έχει επίσης υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Σέφιλντ. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύων Euromedia Research Group και διετέλεσε μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Network of European Political Communication Scholars (2008-2018). Επίσης διετέλεσε μέλος των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων «Changing Media – Changing Europe» του European Science Foundation και του προγράμματος COST «IS1308 – Populist Political Communication in Europe: Comprehending the Challenge of Mediated Political Populism for Democratic Politics». Από το 2018 διευθύνει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ενώ από το 2015 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Έχει γράψει δεκαεννιά βιβλία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στο εξωτερικό είναι τα: European Media; Structures, Policies and identities (μαζί με τον Raplh Negrine, Polity 2011), Media Perspectives for the 21st Century (Routledge 2011), Communications Policy: Theories and Issues (μαζί με τον Ralph Negrine, Palgrave Macmillan 2010), European Television in the Digital Age (Polity 2002), The Internationalisation of Television (μαζί με τον Raplh Negrine, Pinter 1990).

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στην Ελλάδα είναι τα: Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (Καστανιώτης 1993), Η δύναμη της τηλεόρασης (Καστανιώτης 1997), Η βία στην ελληνική τηλεόραση (Καστανιώτης 1999), Η τηλεόραση και το κοινό της (Καστανιώτης 2000), Πολιτική και ΜΜΕ (Καστανιώτης 2004), Η τηλεόραση στον 21ο αιώνα (Καστανιώτης 2005), Τα μέσα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα (Καστανιώτης 2011).

Έχει παράλληλα δημοσιεύσει μια σειρά δοκιμίων και μελετών σε ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως είναι τα: European Journal of Communication, Media Culture and Society, The International Journal of Harvard in Press and Politics, Political Communication, Journalism Studies, International Journal of Digital Television, Javnost / Τhe Public, Annals of the International Communication Association, Journalism, Journal of Computer-Mediated Communication, Social Media and Society, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά των μέσων επικοινωνίας.

Έχει τη διεύθυνση σύνταξης του Ζητήματα Επικοινωνίας, του πρώτου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού για την επικοινωνία, και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών για την επικοινωνία European Journal of Communication, Digital Media & Policy, Social Media and Society και Journalism Practice.




Βιβλιογραφία