«Ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου» | Εκδόσεις Καστανιώτη "/>

Ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Λήδα Παλλαντίου

Στο εξώφυλλο: Tsukioka Yoshitoshi, «Yasumasa playing the flute by moonlight», 1863 (Λεπτομέρεια)

Ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου
  • ISBN: 978-960-03-2252-1
  • σελ. 352
  • 31 Μαρτίου 1999
  • € 15,90

Περίληψη

1η Ιουλίου 1950. Όλη η Ιαπωνία συγκλονίζεται από μια είδηση: ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου, ένα από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής των κήπων του 15ου αιώνα, έχει γίνει στάχτη. O ίδιος ο ένοχος απολογείται: «Με σκανδαλίζει ο τρόπος ζωής των ναών που αφήνονται στην τρυφηλότητα, με εξασφαλισμένα τα εισοδήματά τους...» O ψυχίατρος όμως αποφαίνεται: ψυχοπαθής σχιζοειδούς τύπου. Εμπνευσμένος από αυτή την είδηση, ο Μισίμα γράφει ένα από τα πλέον σημαντικά έργα κλασικής γραφής του αιώνα μας. «Το "Kinkakuji" μου», λέει, «είναι μια βαθιά μελέτη των ελατηρίων ενός εγκλήματος. Η υπέρτατη Oμορφιά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο έγκλημα...»

Βιογραφικά στοιχεία

Γιούκιο Μισίμα

Ο Γιούκιο Μισίμα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1925 στο Τόκιο και το πραγματικό του όνομα ήταν Κιμιτάκε Χιράοκα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε με αυστηρή πειθαρχία, φοιτώντας στο σχολείο Γκακουσιού-ιν (Κολέγιο των Πατρικίων), όπου ανακάλυψε την ευρωπαϊκή και κλασική ιαπωνική λογοτεχνία. Όντας ακόμα μαθητής, εκδίδει, το 1944, την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Ανθισμένο δάσος, η οποία γνωρίζει επιτυχία. Παράλληλα γράφεται στη Νομική Σχολή του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Τόκιο. Τα γεγονότα του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και η ήττα της χώρας του επηρεάζουν βαθιά τον Μισίμα, που το 1946 εκδίδει τα διηγήματα Τσιγάρο και Ιστορία στο ακρωτήρι. Ακολουθούν τα έργα του: Οι κλέφτες (1948), Οι εξομολογήσεις μιας μάσκας (1949), Η δίψα της αγάπης (1950), Ο ναός του χρυσού περιπτέρου (1950), καθώς και δεκαεπτά μυθιστορήματα. Ταξιδεύει στην Αμερική και την Ευρώπη και επηρεάζεται από τη γαλλική λογοτεχνία. Το 1960 είναι η χρονιά που ο Μισίμα αρχίζει να ασχολείται με τον κινηματογράφο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1965, γυρίζει την ταινία «Τελετουργία του έρωτα και του θανάτου», ενώ το 1966 σκηνοθετεί ο ίδιος μια ταινία με τίτλο «Πατριωτισμός», που έχει ως θέμα της το sepuku (ή χαρακίρι, όπως υβριστικά αποκαλείται στη Δύση). Όμως και ο χώρος του θεάτρου δεν ξεφεύγει από τον ανήσυχο και δημιουργικό Μισίμα. Γράφει το θεατρικό Η κυρία ντε Σαντ και διάφορα άλλα έργα με τα οποία στοχεύει στην αναβίωση του παραδοσιακού θεάτρου Νο της πατρίδος του.

Όμως ο κινηματογράφος και το θέατρο δε μειώνουν τη συγγραφική παραγωγή του Μισίμα. Το 1963 εκδίδεται Ο ναύτης που ξέβρασε η θάλασσα και το 1966 το Ανοιξιάτικο χιόνι, ο πρώτος τόμος της τετραλογίας του Η θάλασσα της γονιμότητας, που ολοκληρώθηκε το 1970.

Ο Μισίμα, βαθιά επηρεασμένος από τα γεγονότα του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και την ταπεινωτική ήττα της πατρίδας του, εκπαιδεύεται στρατιωτικά στην εθνοφυλακή και συντάσσει προσωπικό στρατό από στρατολογούμενους φοιτητές υπό την ονομασία «Εταιρεία της Ασπίδας». Αποστολή του είναι η ηθική, πολιτιστική και πολιτική υπεράσπιση της Ιαπωνίας από τον εξαμερικανισμό. Στις 25 Νοεμβρίου του 1970, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα διαμαρτυρίας κατά της δυτικοποίησης της Ιαπωνίας, ο Μισίμα αυτοκτονεί μαζί με τον εραστή του Μορίτα, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή τεχνική του sepuku, διχάζοντας έτσι την κοινή γνώμη και συσκοτίζοντας το έργο του.




Βιβλιογραφία